Adıyaman PSAKD şubesi Demir Dede Türbesi’nde Hızır cemi yürüttü

PSAKD Adıyaman Şubesi Demir Dede Türbesi’nde çok sayıda kişinin katılımıyla Hızır cemi tutulup Hızır lokmaları pay edildi.

Aleviler için kutsal olan, aynı zamanda bolluğu, bereketi, barışı, sevgiyi ve baharı müjdeleyen Hızır ayı devam ediyor.

PSAKD Adıyaman Şubesi Demir Dede türbesinde çok sayıda kişinin katılımıyla Hızır cemi tutulup Hızır lokmaları pay edildi. Hızır cemine PSAKD Diyarbakır Şubesi üyeleri, Adıyaman Alevi Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı, KESK, HDP, CHP, İHD, Adıyaman Barosu üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Ağuçan Ocağı’ndan Mehmet Ali Tutal dedenin gülbeng okumasıyla başlayan Hızır cemini Zeynel Abidin Ocağı’ndan Abbas Öztürk dede yürütürken zakirliğini ise Ağuçan Ocağı’ndan Abidin Güzel dede ile Abuzer Gözaydın yaptı.

“HIZIR’IN GELİŞİ BAHARIN GELİŞİ DEMEKTİR”

Hızır dendiği zaman akıllara bereket, bolluk, bahar ve yeşillik geldiğini söyleyen PSAKD Adıyaman Şubesi eski başkanı Mahmut Yapıcı, “Eski geleneklerimizde Hızır lokmalarında, evler, aileler, kendi evlerinin bacalarından kaşıklarını atarlardı eğer kaşık, ağız üstü yerdeyse o sene o aileye bereket gelirdi ama eğer kaşık ters dönmüşse o sene bereket yok diye düşünürlerdi. Biz de bu sene Hızır’ın gelişini hayır dualarımızla kabul ediyoruz çünkü Hızır’ın gelişi baharın gelişi demektir. Bugün kendi dilimizle kendi mezhebimizle ilgili geleneklerimizi, göreneklerimizi, konuşmalarımızı yapamıyoruz. Hatta cemevlerimizin ibadethane olarak kabul edilmiyor. İşte biz bunlara karşı diyoruz ki cemevleri ibadethanedir, ibadetlerimizi, cemleri cemevlerimizde yaparız. İşte böyle ziyaretlerimizde yaparız. Bunlar bizim geleneklerimizdir. Bize bu gelenekleri kimse yasaklayamaz. Kimse bizi dilimizden, mezhebimizden vazgeçiremez. Biz buna bunlara karşı her zaman ve her yerde direniriz. Asla bize hakaret edilmesini dilimize ve mezhebimize hakaret edilmesini, hiçbir yerde hiçbir zaman kabul etmeyiz” diye belirtti.

“ALEVİLİK TÜRKİYE İÇİN ZENGİNLİKTİR”

PSAKD Adıyaman Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Dolaş ise, “Biz yıllardan beri kendi kültürümüzü, inancımızı yaşamak istiyorduk ama yıllarca hep engel olundu. Bizler Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci sınıf vatandaşıyız biz vergimizi ödüyoruz, askerliğimizi yapıyoruz. Devlete olan sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz fakat ne yazık ki ödediğimiz vergilerle diyanette 12 bakanlığın bütçesi ayrılıyor bizler de dışlanıyoruz. Biz diyoruz ki hiç kimse dininden, ırkından, dilinden dolayı ötekileştirerek dışlanmasın. Bizim inancımızın adı barıştır, sevgidir, hoşgörüdür bu nedenle de Alevilik Türkiye için bir zenginliktir” dedi.

Hızır cemi semahlar dönülüp Hızır lokmaları pay edildikten sonra sona erdi.

PİRHA/ADIYAMAN

EN SON EKLENENLER