Cahit Gümüş Dede: Cenaze erkanlarında Arapça duaya karşıyız; deyişler söylenmeli

Pir Sultan Aptal Kültür Derneği Ortaca Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Cahit Gümüş Dede, cenaze erkanlarında Arapça dua okunmasını eleştirerek “Anlamadığım bir şeye ‘Allah, Allah’ demem. Bizde cenaze erkanı Türkçe yürütülür” dedi.

Pir Sultan Aptal Kültür Derneği Ortaca Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Cahit Gümüş, Hakka uğurlama erkanına dair konuştu.

Seyit Ali Sultan Ocağı’na mensup olan Cahit Gümüş Dede, cenaze erkanlarını Türkçe ve deyişler söyleyerek yürüttüklerini belirtti.

Cahit Gümüş Dede, Ortaca Cemevinde isteğe bağlı olarak diğer inançlardan olan canların da cenaze hizmetlerini yaptıklarını belirterek “72 millete aynı nazardan baktığımız için kimsenin cenazesine ayrı bakmıyoruz” dedi.

“TEK BİR CENAZE ERKANI OLMASI GEREKİYOR”

Cahit Gümüş Dede, cenaze erkanlarında deyiş çalınıp söylenmesine karşı gelenleri de eleştirerek, bu yönlü hizmetlerin Alevi geleneğinde yer aldığını vurguladı. “Bizim bildiğimiz; sazımız bizim telli kuranımızdır” diyen Cahit Dede, cenaze erkanlarında farklı yöntemlerin olmaması gerektiğine de vurgu yaparak sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:

“Türkiye’deki Alevi toplumu, farklı dernekler, vakıflar, herkes kendi kafasına göre bir şeyler yapmaya çalışıyor. Hâlbuki tek bir çatı altında toplanılması gerek. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda ayrı, PSAKD’de ayrı bir cenaze erkanı olmaması gerekiyor.

Engin Nurşani’nin cenaze erkanını bazı dedeler ‘Eski köye yeni adet mi getiriyorsunuz’ şeklinde eleştirdiler. İkincisi, çok güzel bir cenaze erkanı oldu ama benim tanımadığım hoca mı dede mi bilmiyorum, Sünni erkanına göre Arapça okunmasını ben doğru bulmadım. Anlamadığım bir şeye ‘Allah, Allah’ demem. Bizde cenaze erkanı Türkçe yürütülür. Mahsuni Şerif demişti ki “Ey Arapça okuyanlar, Allah Türkçe bilmiyor mu?’ Biz anlamadığımız bir şeye niye ‘Allah, Allah’ diyelim. Ne anlıyoruz biz bundan?”

“ARAPÇA DUA OKUNMASINA KARŞIYIZ”

Cahit Gümüş Dede, Fethiye ve Marmaris bölgelerindeki cenaze erkanları için de hizmet yaptığını anlatarak “Ne dediği bilinmeyen bir şekilde Arapça okunmasına karşıyız. Bizler deyişler söyleyerek cenaze erkanımızı yürütüyoruz” dedi. Cahit Dede, Yunus Emre’nin şu şiiri ile konuşmasına son verdi:

Bu dünyadan gider olduk

Kalanlara selam olsun

Bizim için hayır dua

Kılanlara selam olsun

 

Biz gidiyoruz kalan kalsın

Yurdumuza konan konsun

Ahiret hakkı helal olsun,

Diyenlere selam olsun

Cebrail ARSLAN/Ortaca-MUĞLA

EN SON EKLENENLER