HDP Adıyaman’da Alevi kurumlarıyla bir araya geldi

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Alevi Masası, “Alevilere Eşit Yurttaşlık Hakkı” kampanyası kapsamında Adıyaman’daki Alevi kurumlarla bir araya geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu Alevi Masası, “Alevilere Eşit Yurttaşlık Hakkı” kampanyası kapsamında Adıyaman’da Alevi kurum temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda konuşan HDP Antalya milletvekili Kemal Bülbül, “Alevilere Eşit Yurttaşlık Hakkı” kampanyasının çalışmaları kapsamında kentte olduklarını vurgulayarak, “Alevilerin eşit yurttaşlık hakkının tanınması için mücadele hattı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu hakkın elde edilmesi için Alevi toplumunun da siyaset yapması lazım” dedi.

“DEVLET, ALEVİLER İLE EFENDİ-KÖLE İLİŞKİSİ SÜRDÜRMEK İSTİYOR”

Bülbül, 1982’de darbeciler tarafından yapılan yasa ile Aleviler ve toplumun diğer kesimlerinin eşit yurttaş olamadığını ifade etti.

Devlet nezdinde statüsü olmayan cemevlerinin devlet erkanı tarafından ziyaret edilmesinin altında efendi-köle ilişkisi yaratılmak istendiğini kaydeden Bülbül şöyle konuştu:

“Yurttaşlık kavramından anlaşılan şey devlete saygı duymak, biat etmek ve itiraz etmemek olarak süregitmektedir. Böyle bir yurttaşlık olmaz. Buna yurttaşlık değil kölelik diyoruz. Türkiye’de aslında hakları hukuken düzenlenmiş ve tebliğ edilmiş bir yurttaşlık yoktur. Eşit yurttaşlık ise Aleviler, Kürtler, Sünniler ve kadınlar içinde yoktur. Eşit yurttaşlık hakkını anayasada düzenleriz. Kenan Evren’in yaptığı yasada eşitlik olmaz ve o anayasa yırtılmalıdır.

Hristiyanlar Lozan Antlaşması ile ne kadarda inanç özgürlüğünü ve anadili hakkını elde etmiş olsa da burada fiili bir hak ihlali söz konusudur. Alevilerin büyük bir bölümü anadilinde eğitimden yoksundur. Hatta Alevi topluluklar içerisinde kimi kesimler Arapça dua edilmesini ötelemekte. Kendi içerimizde Kürt, Arap ve Romanların da bir eşitlik sorunu vardır. Kürtten Alevi olamayacağını, Romanların hiç Alevi sayılamayacağını ve Arapların Aleviliğinin mevcut Alevilik ile alakası olmadığını iddia eden kurum, yapı ve Alevi kanaat önderleri var. Alevi inancının yürütülüş biçimi cemdir, yürütüldüğü yerde cemevidir. Cemevi devletin yasalarında yasaktır. Peki bugün var olan cemevlerinin statüsü nedir? Fiili olarak vardır ama statüsü yoktur. Vali, kaymakam gibi devlet yetkilileri buraya Aleviler ile efendi köle ilişkisi sürdürmek, ağızlarına bir parmak bal çalmak için gelmektedir. Alevilerin bir inancı olduğunu, ibadetlerinin meşru olduğunu kabul eden bir akış açısı ile gelmemektedirler.”

Bülbül‘ün konuşmasının ardından kurum temsilcileri, “Alevilere Eşit Yurttaşlık Hakkı” kampanyası hakkında düşüncülerini ifade etti.

PİRHA/ADIYAMAN

EN SON EKLENENLER