HDP’li Bülbül, AKP’li belediye tarafından yıkılan Alevi-Bektaşi türbesini Meclis gündemine taşıdı

PİRHA- HDP Milletvekili Kemal Bülbül, Niğde’de bulunan Alevi-Bektaşi türbesinin AKP’li belediye tarafından yıkılarak yerine villa projesi yapmak istemesini Meclis gündemine taşıyarak, “Son 5 yıl içerisinde Türkiye’de Alevilere ait kaç türbe, dergâh, ziyaret, mezarlık yeri yıkılmıştır?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Niğde’de bulunan Alevi-Bektaşi türbesinin AKP’li belediye tarafından yıkılarak yerine villa projesi yapılmak istemesini Meclis gündemine taşıdı.

Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verilen önergede, söz konusu yerde ‘yürütmenin durdurulması’ kararına rağmen yıkımın sürdüğü ve o bölgede çok sayıda tarihi yapı olduğu belirtildi.

“ALEVİ İNANCI YOK SAYILMAYA DEVAM EDİYOR”            

Bülbül, verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:

“AKP iktidarı bir yandan ‘Alevi’ açılımı adı altında cemevlerinin statüsünü tartışmaya açarken, diğer yandan da Alevilere ait türbelerin yıkımına, inancı ve öğretisini inkara, asimilasyona ve yok saymaya devam edilmektedir. Yazılı ve görsel medyada yer alan haberlere göre 11. Yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edilen Niğde Kalesi’nin etrafında yapılmış tarihi Kale Mahallesi’nde süren kentsel dönüşüm çalışmaları mahkemenin ‘yürütmenin durdurulması’ yönündeki kararına rağmen devam etmekte ve tarihi yapılar yıkılmaktadır. İddialara göre Niğde Belediyesi acele kamulaştırma ve yıkım ihalesini 29 Ocak 2021 tarihli Cumhurbaşkanı kararına dayandırıyordu. Ancak 12 yurttaşın açmış olduğu dava sonucunda “yürütmenin durdurulması” kararı verilmesine rağmen AKP’li Niğde Belediyesi yıkım işlemlerine başlayarak son Bektaşi Şeyhi Hacı Mehmet Mecdi Baba Türbesi’ni yok etmiştir.

“YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARINA RAĞMEN YIKIM SÜRÜYOR”

Yıkımlar nedeniyle Ermeni ve Rumlar tarafından yapılmış tarihi ev, işyeri ve inanç merkezlerinin de yok olma tehlikesi altında olduğunu belirten yurttaşlar, mahkeme kararlarına ve tüm itirazlarına rağmen devam eden yıkımlar ve tarihi yapılar yerine yapılacak villalar nedeniyle kentin tarihsel hafızasının yok olacağının endişesini taşımaktadırlar.

Bu bağlamda;

  • Mahkemenin “Yürütmenin Durdurulması” kararına rağmen Niğde Belediyesi neden “Kale Mahallesi’nde” yıkım işlemlerine başlamıştır? Tarihi ve kültürel yapılarında yıkımını içeren bu çalışmalara ilişkin bakanlığınızın bir bilgisi var mıdır?
  • Niğde’de bulunan son Bektaşi Türbesinin kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkıldığı iddialar doğru mudur? Bu yıkıma ilişkin bakanlık olarak bir soruşturma başlatacak mısınız? Mahkeme kararlarına rağmen yıkım işlemi başlatan görevliler ve yöneticiler hakkında bir işlem yapacak mısınız?
  • Tarihi 11. Yüzyıla kadar dayanan Niğde Kalesi ve etrafına kurulan mahallede yürütülen çalışmalar sırasında Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanununu neden uygulamamıştır? Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkisinde olan bu bölgede yürütülen çalışmalar hukuki midir?
  • Son 5 yıl içerisinde Türkiye’de Alevilere ait kaç türbe, dergâh, ziyaret, mezarlık yeri yıkılmıştır?
  • Niğde’nin tarihi Kale Mahallesi’nde Ermeni ve Rumlar tarafından yapılmış kaç yapı vardır? Bu yapılar arasında yıkım kararı verilenlerin sayısı kaçtır?”

EN SON EKLENENLER