Kemal Bülbül Düzgün Baba Cemevi’ne kesilen cezaları meclis gündemine taşıdı

Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan tarafından Düzgün Baba Cemevi’ne yönelik kesilen cezaları meclis gündemine taşıyan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, cemevlerinin ticarethane olarak görülmesine tepki gösterdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan’ın çeşitli idari ve mali para cezalarıyla Düzgün Baba Cemevi faaliyetlerini engellemeye çalıştığı yönündeki iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Bülbül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması isteğiyle verdiği soru önergesinde “Bir inanç kurumu olan Düzgün Baba Cemevi’nin ticarethane gibi algılanmasına yönelik uygulamanın gözden geçirilmesi için bakanlığınız ne tür bir telafi edici uygulama öngörmektedir?” ifadelerine yer verdi.

“SİSTEMATİK ŞEKİLDE BASKI POLİTİKASIYLA KARŞILAŞTIĞI DİLE GETİRİLİYOR”

Bülbül, Düzgün Baba Cemevi Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada Alevi toplumunun kutsal ayı olarak bilinen Xızır ayında Nazımiye Kaymakamının cemevine 10 binlerce TL tutarında vergi cezaları kestiği, bütün bunlar yetmiyormuş gibi Tunceli SGK İl Müdürlüğüne Düzgün Baba Cemevi’nde kayıt dışı işçi çalıştırıldığına dair ihbar yazısı gönderip şikâyette bulunduğu iddia edildiğini belirterek, şunları aktardı:

“Düzgün Baba’da cem hizmeti yürüten pir ve anaların, zakir, on iki hizmet yürütenlere, ayrıca cemevinde temizlik yapan, çay dağıtan, lokma pişiren ve diğer hizmetleri yürütenlere, lokma ve çıralık nedeniyle içlerinde 80-90 yaşındaki pir ve anaların da bulunduğu 30 kişilik isim listesinin Kaymakamlık tarafından SGK İl Müdürlüğü’ne “Kayıt dışı işçi çalıştırıyorlar” gerekçesiyle gönderilip SGK İl Müdürlüğü’nden cezai işlem uygulamasını talep ettiği belirtilmektedir.

PARA CEZALARI KESİLDİ

Düzgün Bawa Cemevine Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan’ın bir şirket ya da ticarethane gözüyle baktığı, cemevinin ısınma sorununu çözmek için yönetim kurulu kararı ile gider makbuzu kesilerek alınan soba ve bir köylüden cemde lokma niyaz pişirmek için alınan tereyağı sebebiyle cemevine 3000’er TL para cezası verildiği iddia edilmektedir.

Yönetim kurulu kararıyla gider makbuzu kesilerek alınan ve işletme defterine kaydı yapılan bu alışveriş için fatura alınmadığı için cezai işlem yapılmıştır. Dernekler yönetmeliği Ek 13. Madde (Dekont harcama belgesi olarak kullanılır yönünde net ve kesin hüküm) olmasına rağmen bu hükmün görmezden gelinerek cemevine “Harcama belgesine rastlanmadığı” gerekçesiyle 18.000 TL ceza kesilmiş, 30.000 TL de idari para cezası verilmiştir.

Cemevi yönetiminin daha önce bu konularla alakalı olarak Tunceli Valisi ve Nazımiye Kaymakamı ile yaptığı görüşmelerde bu durumu kabul etmediklerini ve demokratik haklarını sonuna kadar kullanacağını söylemiş, 2021 yılında verilen 30.000 TL idari para cezasının mali müşavirlerle yapılan istişareler neticesinde verilen cezanın dernekler kanunu ve dernekler yönetmeliğine aykırılık teşkil ettiğini ileri sürülmektedir. Cemevi yönetiminin bu usulsüzlük ile ilgili olarak sorunun çözümü için mahkemeye gideceklerini ve sorunun kamuoyuyla paylaşılacağını kaymakama ilettiklerinde personelin mevzuata hâkim olmadığı, bu yüzden konunun kurulacak yeni bir komisyon ile çözüme kavuşturulacağı ifade edilmiştir.

Cemevi yönetimi kaymakamın sözlü beyanına duydukları itimat sonrasında 15 günlük itiraz haklarını kullanmadıkları beyan edilmektedir. Cemevi yönetimi ilgili makamların bir taraftan cemevlerine yasal statü verileceği yönünde açıklamalarına karşın öte yandan bir kaymakamın bir inanç yerini ticarethane statüsünde görüp on binlerce TL idari ve vergi cezaları kesiyor olmasını çelişkili bir ifade olarak tanımlamaktadır.”

MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİ İÇİN NE TÜR GİRİŞİMDE BULUNULACAKTIR?

Bülbül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması isteğiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

“- Alevi inanç kurumlarından biri olan Düzgün Baba Cemevi’ne yönelik idari para cezalarından Bakanlığınız haberdar mıdır? Haberdar ise bu konu ile ilgili herhangi bir soruşturma yürütmekte midir?

– Bir inanç kurumu olan Düzgün Baba Cemevi’nin ticarethane gibi algılanmasına yönelik uygulamanın gözden geçirilmesi için Bakanlığınız ne tür bir telafi edici uygulama öngörmektedir?

– Nazımiye Kaymakamının yeni bir komisyon kurularak sorunun halledileceğine dair beyanına itimat ederek yasal itiraz süresinin aşılmasından kaynaklı olarak sorun yaşayan cemevi yönetiminin mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlığınız ne tür bir girişimde bulunacaktır?”

Kaynak: PİRHA/ANKARA

EN SON EKLENENLER