Madımak Oteli’nde iki katilin adı anıttan çıkarıldı

PSAKD öncülüğünde verilen mücadele sonucunda Sivas Valiliği, Madımak Oteli’nde isimleri yazılı iki katilin adını anıttan kaldırdı. PSAKD Sivas Şubesi Başkanı Yıldırım, “Bu iki isim oradan kaldırıldı diye geri durmayacağız. Oranın Kültür Merkezi değil Utanç Müzesi olması gerekir” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından, 2 Temmuz 1993 günü Sivas’taki Madımak Oteli’nde düzenlenen Pir Sultan Abdal etkinlikleri sırasında çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, aydın ile iki otel çalışanı, dinci-gerici gruplar tarafından yakılarak katledildi.

Katliamdan sonraki yıllarda otelin girişinde bir kebap lokantası açıldı. Bu, mağdur yakınlarının tepkisine neden oldu. Lokanta, tepkilerin ardından 2009 yılında taşındı. Otel ise kamulaştırıldı, yenilendi ve 2011 yılında Bilim ve Kültür Merkezi olarak kullanıma açıldı.

Merkezdeki anı köşesine, katliamda yaşamını yitiren 33 aydın, iki otel görevlisinin yanı sıra iki katilin de adı yazıldı. Listede iki katilin adının yer alması, katliam mağduru ailelerin tepkisini çekti.

PSAKD öncülüğünde Alevi kurumları ve mağdur ailelerin mücadelesi sonuç verdi. Sivas Valiliği Madımak Oteli’nde isimleri yazılı iki katilin adını anıttan kaldırdı.

PSAKD Sivas Şubesi Başkanı Hidayet Yıldırımkonuya ilişkin PİRHA’ya konuştu.

“MÜCADELEMİZ SONUCU VALİLİK İKİ KATİLİN ADINI KALDIRDI”

Yıldırım, yıllardır verilen mücadelelerin sonuç verdiğini belirterek, Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olması ve yönetiminin PSAKD ve mağdur ailelere verilmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyerek şunları dile getirdi:

“Biz bu haberi daha önceden de duymuştuk. Bugün valiliğe teyit ettirdik. Sivas’ta bulunan Madımak Oteli’nde, katliamı gerçekleştirenlerden iki kişinin adı katliamda yitirdiğimiz canlarımızın isimlerinin yazıldığı yerde yazılıydı. Bu yıl Madımak Katliamı’nın 29 yılı. Madımak Oteli bildiğiniz gibi bir kültür merkezi olarak dizayn edildi. Biz yıllardır Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olması için mücadele verdik, veriyoruz. Orada yitirdiğimiz 33 canımızın isimlerinin yazılı olduğu yere, katliamı gerçekleştirirken ölen iki katilin de isimleri yazıldı. Bunun kaldırılması için de yıllardır mücadele veriyoruz. Ayrıca Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi yapıldıktan sonra Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve orada yaşamını yitirenlerin ailelerine yönetiminin devredilmesini istiyoruz. Bunun için de yıllardır mücadele veriyoruz. Demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve tüm Alevi örgütleri bu mücadeleyi hala devam ettiriyor.

“OTELİN UTANÇ MÜZESİ OLMASI İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

İki ismin oradan kaldırılmasının bir kazanım olduğunu da ifade eden Hidayet Yıldırım, “Bugün önemli bir haber aldık. Otelin içerisinde katliamda yaşamını yitiren 33 canımızın yanı sıra orada çalışan iki otel çalışanı ve iki de dışarıda ‘yakın yıkın’ diye bağıran katillerin isimleri yazılmıştı. İki katilin adının oradan silinmesi için birçok eylem yaptık. Her yerde bunları dile getirdik. Bu iki katilin ismi Ahmet Alan ve Hakan Türkyılmaz. Şimdi orada 37 değil de 35 isim yazılı. Verdiğimiz mücadele ile bu iki katili oradan dışarı atmış olduk. Aleviler için bu bir kazanımdır. Emeği geçen tüm partilere, derneklere, kurumlara teşekkür ediyoruz. Madımak Oteli Utanç Müzesi olmalıdır. Bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz ve Madımak Oteli’nin yönetiminin Pir Sultan Abdal örgütüne ve orada yaşamını yitirenlerin ailelerine devredilmesi için mücadelemiz devam edecek. Bu iki isim oradan kaldırıldı diye geri durmayacağız. Oranın Kültür Merkezi değil Utanç Müzesi olması gerekir. Bu yıl Sivas Katliamı’nın 29. yılı ve herkesi 2 Temmuz’da Sivas’a bekliyoruz.”

Melis CİDDİOĞLU/ANKARA

EN SON EKLENENLER