PSAKD GYK Üyesi Aydoğan: Keçiören’de Alevilere ulaşmakta zorlanıyoruz

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) GYK Üyesi Sercan Aydoğan, Ankara’nın Keçiören ilçesindeki Alevi örgütlülüğünün zayıfladığını belirterek “İnsanlar hala cemevine gelirken dahi ‘acaba başıma bir iş gelir mi?’ diye kaygılanıyor. O korkuyu atmak ve yeniden örgütlü olabilmek adına çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Aydoğan, Pir sultan Abdal’ı anmak için 25 Haziran’da Banaz’da olacaklarını da söyledi. 

PSAKD Genel Yönetim Kurulu üyesi Sercan Aydoğan, Ankara’nın en büyük ikinci ilçesi olan Keçiören’deki Alevi örgütlenmesine dair PİRHA’ya konuştu. Aydoğan, ortalama 940 bin nüfuslu ilçede geçmiş yıllardaki gibi bir bağın kalmadığını belirterek, sadece üç mahallede Alevi yoğunluğunun olduğunu söyledi.

Aynı zamanda PSAKD Keçiören Şubesi’nin eski yöneticilerinden olan Aydoğan, ilçelerindeki Alevi yurttaşların artık dağınık yaşam sürdüklerini belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Aleviler burada dağılmış durumda. Çeşitli mahallelerde yaşıyorlar ama dağınık bir toplum diyebiliriz. Onlara ulaşmakta zorlanıyoruz. Diğer bölgelerdeki gibi, yani Tuzluçayır, Batıkent, Dikmen gibi bir toplam yok maalesef elimizde. Burada 3 mahalle içerisinde olabildiğince cana ulaşmaya çalışıyoruz. Bu anlamda geçmişte çok sayıda çalışma yaptık. Pandemi de bizi bayağı yordu.”

“KEÇİÖREN ZOR BİR BÖLGE”

Sercan Aydoğan, tüm olanaksızlıklara rağmen 2 Temmuz anması için hazırlıklarının sürdüğüne de işaret etti. 30 Haziran’da PSAKD Keçiören Şube’de 2 Temmuz anması yapacaklarını belirten Aydoğan, insanların halen bulundukları bölgede kimliklerinden ötürü korku yaşadıklarını da ifade ederek şunları söyledi:

“Diğer birçok bölgede insanlar korkularını atmış, kimliklerini rahat bir şekilde ifade ediyor olabilir ama burada halen o gerçeklik var. İnsanlar buradan geçerken dahi ‘acaba başıma bir şey gelebilir mi?’ düşüncesi içerisindeler. Pir Sultan Keçiören Şube olarak bizler birçok şeyi kırdığımızı düşünüyoruz. Bir anlayışı buraya yerleştirdik. Güzel de bir çalışma ekibimiz var ama tabii diğer bölgelerde olduğu gibi yaptığımız çalışmalar sonrasında çok kişiye ulaşma olanağımız olamıyor. O nedenle zor bir bölge gerçekten. Daha çok sağ siyasetin hakim olduğu bir bölge. Bu anlamda kendimizi anlatmamız da zorlu oluyor.”

“BANAZ’DA OLMAK BİZLER İÇİN ÖNEMLİ”

Sercan Aydoğan, şube faaliyetleri sebebiyle sürekli kolluk denetimi altında olduklarını da söyledi. Aydoğan, yakın zamanda şube binalarını değiştirerek yeni adreste faaliyetlere başladıklarını belirtip, “Yeni adresimize geçmemizle birlikte çok sayıda etkinlik gerçekleştirdik. Öğrencilerimize burs verdik. Buraya geçmemizle birlikte aslında bir ivme de kazandık. Şimdilik bağlama kurslarımız devam ediyor. Semah eğitimimizi ise henüz oluşturamadık. Sadece kadınlar geliyor. Erkekleri bulamadığımız için de henüz o yönlü eğitimlere başlayamadık” dedi.

Aydoğan, 25-26 Haziran’da yapılacak Banaz anmaları için de çalışma yürüttüklerini belirterek şunları söyledi:

“Alevi örgütlülüğünün demokratik alanda en önemli ayağı Pir Sultan Abdal Derneği. Dolayısıyla bu gücünü de inanç önderimiz olan Pir Sultan Abdal’dan alıyor. O anlamda Pir Sultan’ı her sene Banaz’da anmak aynı zamanda tekrar kendisini diriltmek, inandığı, bildiği, güvendiği söylemi tekrar canlandırmak anlamına geliyor. Bu açıdan Banaz’da olmak bizler için önemli. Bütün canların da orada bulunmasını temenni ediyorum. Bizler şu anda temsili düzeyde katılabiliyoruz. Derneğin ilk kurulduğu yıllarda otobüslerle gidebiliyorduk ama bu dönemlerde gerçekten o kitlesel anlamda bir sayı toplamını yan yana getiremiyoruz.”

Eren GÜVEN /ANKARA

EN SON EKLENENLER