BM’den AB ve Libya’ya mülteci uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin yayınladığı bir rapora göre, şu anda “İnsan hayatına öncelik verme” biçiminde yürütüldüğü belirtilen politikaların sonuç almadığına dikkat çekti.

BM, Avrupa Birliği (AB) ile Libya’ya göçmenleri kurtarma, arama çalışmalarında yürüttükleri politikayı gözden geçirmeye çağırdı. Şu anda yürürlükte olan politikaların insanların ölümüne sebep vermediği durumlarda haklarından ve onurlarından mahrum ettiğine dikkat çekti.

Raporda AB ve Libya’nın şu anda yürürlükte olan politika ve uygulamaların yaşam, güvenlik ve insan haklarına öncelik vermesi gerektiği de belirtildi.

Dün yayınlanan raporda bu durumun trajik bir anomaliden ziyade Libya hükümeti ve AB yöneticilerinin alınan politik karların uygulanmasından kaynaklandığına da dikkat çekildi.

2019 Ocak ayı ile 2020 Aralık ayı arasındaki uygulamalara yer verilen raporda Libya’nın Akdeniz’de kurtarılan göçmenler için güvenli bir ülke olmadığına da yer verildi.

Rapora ilişkin açıklama yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ise Trablus ve Brüksel’e kurtarma ve arama çalışmaları politikasını gözden geçirme çağrısında bulundu.

Bachelet, “Asıl trajedi yol boyunca yaşanan ölümlerden kaynaklanıyor, ancak bu ölümler engellenebilir. Her yıl insanlar yardım hiç gelmediği ya da geç geldiği için boğularak ölüyor” dedi.

Kurtarılan insanların bir bölümünün ise günlerce bazen haftalarca güvenlikli bir şekilde karaya indirilmek için beklediğini de dile getiren Bachelet, bu insanların büyük bir bölümünün ise Libya’ya gönderildiğini, ancak oranın da güvenli olmadığını vurguladı.

Raporda AB üyesi ülkelerin arama kurtarma operasyonlarını da sınırlandırdığına dikkat çekildi. Ayrıca insani yardım örgütlerinin de arama-kurtarma çalışmaları yürütmesinin engellendiği de belirtildi.

Avrupa’nın arama kurtarma çalışmalarının büyük bir bölümünü Libya’ya havale ettiği de kaydedilen raporda 2020 yılında en az 10.352 kişinin Akdeniz’i geçmeye çalışırken Libya sahil ekipleri tarafından yakalandığını ve geri gönderildiğine de yer verildi. Bu rakamın 2019 yılında ise 8403 olduğu bilgisi raporda dile geldi.

Raporda, Libya’ya geri gönderilen insanların insan hakları ihlallerine yoğun bir şekilde maruz kaldığı da vurgulandı.

 

 

EN SON EKLENENLER