Fransa’da sol ittifak başardı, Macron’a seçim tokadı

Genel seçimlerde Macron yanlısı koalisyon “Ensemble” (Birlikte) tahminlerin altında 245 sandalye elde etti. Mutlak çoğunluk için 289 sandalye gerekiyordu.

La France Insoumise (LFI), Sosyalist Parti (PS), Avrupa Ekoloji-Yeşiller (EELV) ve Fransa Komünist Partisi (PCF)’den oluşan Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği (Nupes) koalisyonu 131 sandalye kazanarak, birinci muhalefet oldu.

AŞIRI SAĞIN TARİHİ BAŞARISI

Aşırı sağcı parti RN tarihi bir çıkış yaparak, 89 vekil meclise göndermeyi başardı. Aşırı sağ hiçbir zaman seçimlerde bu kadar çok aday çıkaramamıştı.

Cumhuriyetçi Parti ve UDI 74 sandalye, diğer partiler 48 sandalye kazandı.

Oransal olarak Ensemble oyların yüzde 38,48’ini, Nupes yüzde 31,76’sını ve RN yüzde 17,20’sini elde etti.

Bu seçimlerde de yine ilgisizlerin oranı çok yüksek kaldı. Seçmenlerin yüzde 53,77’si sandık başına gitmedi. Birinci tur seçimlerde yüzde 52,49 olarak kayda geçmişti.

MELENCHON: HEDEFİMİZE ULAŞTIK

Nupes koalisyonuna öncülük eden Jean-Luc Melenchon, “Kibirle ve kimsenin ne amaçla olacağını bilmeden seçilmek için tüm ülkenin kolunu büken kişiyi devirmek için önümüze koyduğumuz siyasi hedefe ulaştık. Başkanlık partisinin bozgunu tamdır” dedi.

Sol birliğin kazanan partisi LFI oldu. Jean-Luc Melenchon’un partisi 2017’deki seçimlerde 17 sandalye alarak grup kurabilmişti. Bu seçimlerde sandalye sayısını 75’e çıkardı. PS 30 vekil çıkarırken, EELV 15 ve PCF 10 sandalye kazandı.

ODA TEMİZLİĞİ YAPAN KADIN, BAKANI YENDİ

Bu seçimlerde birçok yenilik ve ilk yaşandı. Val-de-Marne bölgesinde oda temizliği yapan Nupes koalisyonundan bir kadın, eski yüzme şampiyonu rakibi olan başka bir kadın bakanı yendi. Otelcilik sektörü tarihinin en büyük grevini yürüten 48 yaşındaki Rachel Keke, “Bu tarihi bir tarihtir. Mutluyum” dedi.

MEDIAPART: ÇIKIŞSIZ CUMHURBAŞKANI

Alternatif internet gazetesi Mediapart “Çıkışsız bir cumhurbaşkanı” başlığını kullanarak seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Sitede yer alan bir analizde “İktidara demokratik tokat” vurulduğunu belirtilirken, “Sandık tarafından reddedilen Cumhurbaşkanı, eşi benzeri görülmemiş bir siyasi ve kurumsal krizle karşı karşıya bulunuyor” yorumunda bulundu.

‘MACRON AŞIRI SAĞIN BAŞARISINDAN SORUMLU’

Bir başka analizde aşırı sağcı partinin Meclis’e güçlü bir şekilde girmesinin sorumlusunun da Macron olduğuna vurgu yapıldı. Ellen Salvi imzalı analizde “Cumhurbaşkanı, büyücünün nirengi çıraklarını oynayarak, RN’nin Ulusal Meclis’e güçlü girmesine izin verdi.  Marine Le Pen’in partisine karşı savaşmak yerine, katıksız siyasi sinizm nedeniyle yarıda kesti” diye yazdı.

LIBERATION: MACRON EN BÜYÜK SEÇİM İTİRAZINI YAŞADI

Liberation gazetesindeki bir analizde genel seçimlerin Nupes için başarı olduğu ifade edildi. Aynı gazetedeki diğer bir analizde “Güçlenmiş bir sol ile tarihsel düzey yakalayan RN arasında sıkışıp kalan Cumhurbaşkanı, yalnızca göreceli bir çoğunluk elde etti ve en büyük seçim itirazını yaşadı” yorumu yapıldı.

LE MONDE: MACRON İÇİN KABUS SENARYOSU

Le Monde gazetesinde “Cumhurbaşkanlığı koalisyonu mutlak çoğunluğu elde etmekten çok uzak; bu da politikasını hayata geçirmesi mümkün olmayan cumhurbaşkanı için bir kabus senaryosudur” diye yazdı. Gazeteye göre Macron cephesinde bu sonuçlar “Cehennem” ve “aşırı şiddetli” ifadeleri ile karşılandı. Analizde “Gerçek bir tokat yediler” denildi.

LE FIGARO: BEŞ YILLIK ÖLÜ DOĞMUŞ BİR DÖNEMİN HAYALETİ

Le Figaro gazetesinin başyazısında “Macron, beş yıllık ölü doğmuş bir dönemin hayaleti” diyerek durumu özetledi. Yazıda, “Ne gecikmeli olarak Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan bir ‘cumhuriyetçi başlangıç’ çağrısı, ne de beyaz iplikle örülmüş Ukrayna çıkışı. Ve aşırı sol kapıdayken, (Başbakan) Elisabeth Borne’un “aşırı sağa” karşı bu tuhaf tiradlarından bahsetmeyelim! Bu sefer ‘faydalı oy’ stratejisi işe yaramadı” ifadeleri dikkat çekti.

 

 

EN SON EKLENENLER