Hariri yeniden hükümeti kurmakla görevlendirildi

Cumhurbaşkanlığından üst düzey bir yetkili tarafından yapılan açıklamaya göre Saad Hariri, 65 milletvekilinin çoğunluğunun oyunu aldı.

Hariri’nin ülkeyi krizden çıkarmak için gerekli reformları gerçekleştirebilecek bir hükümet kurmak için çeşitli siyasi güçleriyle bir anlaşmaya varması gerekecek.

Hariri bundan bir yıl önce sokakların baskısı altında istifasını sunuştu. Halk hareketi, onlarca yıldır değişmeyen siyasi yöneticilerin tamamen değişmesi ve köklü reformlar talep etmişti.

Hariri’nin dönüşü, derin ekonomik kriz ve 4 Ağustos’ta Beyrut limanında 200’ü aşkın kişinin ölümüne yol açan patlamaların yarattığı travma dönemine denk geldi.

4 Ağustos trajedisinden bu yana Lübnanlı liderler, krizi sona erdirmek amacıyla bir çözüm bulmaları için başta Fransa olmak üzere uluslararası toplumun baskısı altında bulunuyor.

Saad Hariri, “Fransız inisiyatifine” uygun bir “uzmanlar hükümeti” kuracağını iddia ederken, “Zira zaman daralıyor ve ülke tek ve son şansı ile karşı karşıya” dedi.

Hariri’nin başbakan olarak parlak bir bilançosu yok. 2018 yılında hızlı bir şekilde hükümet kurmayı başaramamıştı. Hükümet kurma çalışmaları 9 ay kadar sürmüştü.

Lübnan’da son onlarca yılda izlenen kötü politikalar, kangrenleşen yolsuzluklar, ülkeyi ağır bir ekonomik krize sürükledi.

Ulusal para birimi tarihi değer kaybına uğradı. Onbinlerce kişi işten çıkarıldı ya da ücret kesintisine maruz kaldı. Ülke nüfusunun yarısı ise yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

Ekim 2019’da başlayan protesto eylemleri aynı ayın 29’unda hükümeti düşürmüştü.

Hariri’nin yeniden Başbakan olarak atanması, halkın öfkesini yeniden sokaklara dökebilir.

EN SON EKLENENLER