Mülteci sayısı 10 yılda ikiye katlandı

Cenevre’de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR, Ukrayna’da süren savaş ve Afganistan ile diğer ülkelerdeki krizler sonucunda ulaşılan “dramatik bir dönüm noktasından” söz etti. 

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, dünya toplumu çatışmaları kalıcı olarak çözmenin bir yolunu bulamazsa korkunç eğilimin devam edeceğini söyledi.

Mülteci ajansının Perşembe günü dünya mülteci raporunda bildirdiğine göre, Ukrayna’dan sınır dışı edilme, 1951’de UNHCR’nin kuruluşundan bu yana bu tür en büyük ve en hızlı büyüyen krizdir.

Aralık 2021’in sonunda 89,3 milyon insan savaştan, şiddetten, zulümden ve insan hakları ihlallerinden kaçıyordu, bir yıl öncesine göre yüzde 8 daha fazla. Sayı uzun yıllardır artıyor, 2021’in sonunda, on yıl öncesine göre iki kattan önemli ölçüde daha fazla insan kaçmıştı.

Etiyopya, Burkina Faso, Myanmar, Nijerya, Afganistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki şiddet dalgaları veya uzun süreli çatışmalar buna katkıda bulundu. Buna ek olarak, altı milyondan fazla mülteci Ukrayna’yı terk etti.

Türkiye, Kolombiya, Uganda ve Pakistan’dan sonra Almanya, 1,3 milyon ile en büyük ev sahibi ülke oldu.

Filippo Grandi, “Ya uluslararası toplum bu insanlık trajedisine karşı bir şeyler yapmak, çatışmaları çözmek ve kalıcı çözümler bulmak için bir araya gelir ya da bu korkunç eğilim devam edecek” diye uyardı.

UNHCR’ye göre, rapor aynı zamanda umut ışığı da içeriyor. 2021’de geri dönen mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin sayısı, korona salgınından önceki seviyeye ulaşmıştı. Gönüllü geri dönenlerin sayısı yüzde 71 arttı.

EN SON EKLENENLER