Deprem ve kontrol kaybı: Depremin psikolojik riskleri

Bir depremin insan uygarlığına verdiği zarar, fiziksel, psikolojiksel ve antropojenik faktörlere bağlıdır… Psikolojik faktörler, daha çok travma ve daha sonrası depresyon, korku ve kronik birçok hastalıklardır.

Dr. Abdullah Polat

Pazarcık ve çevresinde hissedilen 7,7 büyüklüğündeki depremle akabinde meydana gelen sarsıntılar, Mısır, Lübnan, Irak ve Kıbrıs adasını etkilerken, 10 yıldan fazla bir süredir iç savaşla mücadele eden Suriye, Türkiye özelde Kürdistan ile birlikte depremden en fazla etkilenen ülke oldu.

Bir depremin insan uygarlığına verdiği zarar, fiziksel, psikolojiksel ve antropojenik faktörlere bağlıdır. Fiziksel faktörler, depremin büyüklüğünü, depremin süresini ve depremin merkez üssüne olan mesafeyi içerir. Psikolojik faktörler, daha çok travma ve daha sonrası depresyon, korku ve kronik birçok hastalıklardır. Antropojenik (insan) faktörler, deprem bölgesindeki yerleşim yoğunluğunu ve hakim inşaat yöntemlerini içerir. Ülkedeki karar vericilerin koruyucu önlemler alıp almadığı ve uyarı sistemleri (örneğin tsunamilere karşı) kurup kurmadığı da önemlidir.

Deprem ve kontrol kaybı: Kürdistan bölgesi açıkça sürekli sismik risk altındadır. Sivil koruma ve kurtarma çalışanlarının bunu iyi bilmelerinde yarar vardır.  Bir depremin yarattığı travma çok derin bir şeydir, insanların kimliklerine, bir hayatın kesinliklerine, artık var olmayan bir günlük rutine, geleceğin belirsizliğine bağlıdır; Aslında deprem ani ve beklenmediktir, kontrol duygumuzu alt eder, potansiyel olarak ölümcül bir tehdit algısı içerir, duygusal veya fiziksel kayba yol açabilir.

Burada en başında depremin yarattığı psikolojik etkiler ve risklerin nelerin olduğudur. Bu tür korkunç olayların neden olduğu stres, hormon düzeylerini (kortizol ve katekolaminler ve kadınlarda östrojen) değiştirebilir, uyku düzenini değiştirebilir ve uzun vadede yüksek tansiyona, hızlı kalp atışına ve bazen kalp krizlerine yol açabilir. Ancak yetişkinlerde ve çocuklarda stres algısı arasında da bir ayrım yapılmalıdır. Deprem, onu yaşayan insanlarda uyandırdığı duyguların arasında, anksiyete, korku ve panik ataklar gelmektedir. Korku genel olarak iki yönlü bir duygudur: Bir yandan uyum sağlayarak bireyi elinden gelenin en iyisini yapmaya yönlendirebilir; diğer yandan, bireyin varlığını daha savunmasız hale getirerek sınırlayabilir. Araştırmalar, bir depremden sağ çıkmak gibi dramatik durumlarda bile, mağdurların olumsuz duygular kadar yoğun ve kalıcı olumlu duygular yaşayabileceğini göstermiştir. 2008 yılında Çin’in bir bölgesinde hayatta kalanların manyetik rezonans görüntüleme çalışmaları, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gelişimine zemin hazırlayan değişen beyin fonksiyonlarını ortaya çıkardı. Burada ihtiyaç duyulan psikolojik destek çok büyük bir önem arz etmektedir. Kurslar ve tekniklerin kullanıldığı özel eğitim yoluyla, bireylerin kendi duygularını bilmeleri ve afet öncesi dönemde aşikar olan davranış ve ruh sağlığı üzerindeki etkilerini kontrol etmeleri için güçlendirildiği birincil korumaya ihtiyaç vardır. Ancak bunu deprem sonrası psikolojik destek önlemlerinin planlandığı ikincil koruma takip etmelidir.

En çok sorulan sorulardan birisi de bir kişinin Travma Sonrası Stres Bozukluğundan (TSSB) muzdarip olduğunda nelerle karşılaşabileceği konusudur. İkiz Kuleler’e yapılan terör saldırısından ve 2002’de Molise’de ve 2009’da Abruzzo’da meydana gelen depremlerden sağ kurtulan insanlar üzerinde yapılan araştırmalar, incelenen insanların yaklaşık yarısının bu bozukluğu geliştirdiğini gösteriyor. Genel olarak, kişi travmatik olayı “yeniden yaşama” ve aniden gerçeklikle bağını kaybetme eğilimindedir. Bu reaksiyonlar aylar veya yıllar içinde ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıkla başa çıkmak için genellikle tavsiye edilen: Fazla zaman geçirmemek için travmadan sonraki ilk birkaç gün içinde tedaviye başlanan bilişsel davranışçı terapi kullanılır. Bu da Türkiye, özelde Kürdistan gibi bir ortamda siyasal, sosyal ve uzman tedarik etme konusunda zor olacağını da beraberinde getirmektedir.  Uzmanlar depremin gerçekten travmatik bir olay olarak görülebileceğini bu konuda şöyle belirtmektedirler: “Bir olay, aniden ve beklenmedik bir şekilde meydana geldiğinde ve kişi tarafından yaşamını tehdit ediyor olarak algılandığında ve yoğun bir korku duygusu uyandırdığında, travmatik olarak tanımlanır. Çaresizlik, kontrol kaybı, yok olma” (Mitchell 1996). Travmatik bir deneyim yaşayan herkesin aynı şekilde tepki vermediği göz önüne alındığında, geniş bir tepki yelpazesi, tamamen iyileşme ve kısa sürede normal yaşama dönüşten, kişiyi hayatta tutan daha karmaşık tepkilere kadar değişebilir. Olaydan önceki gibi yaşar.

Depremlere verilen duygusal tepkiler

Özellikle depremlerin harap ettiği ülkelerde yaşayan insanların duygusal tepkileri alanında yapılan araştırmalar, korku, dehşet, şok, öfke, çaresizlik, duygusal uyuşukluk, suçluluk, sinirlilik ve çaresizlik hissinin depreme verilen baskın tepkiler olduğunu göstermektedir.

Duygusal tepkinin şiddetini ve bunun sonucunda ortaya çıkan psikolojik sıkıntıyı ve travma sonrası belirtileri etkileyen faktörler arasında kesinlikle depreme daha fazla maruz kalma, merkez üssüne yakınlık, katılım ve kontrol düzeyi, algılanan tehdit düzeyi, sosyal ağ bozulması, travma öyküsü yer alır veya duygusal sorunlar, maddi kayıp, kadın cinsiyet, düşük eğitim düzeyi, olaydan hemen sonra sosyal desteğin olmaması, ayrıca arkadaşlardan, meslektaşlardan ve aileden destek alamama ve yer değiştirme.

Kadınların travmatik olaylara maruz kaldıktan sonra travma sonrası stres bozukluğu veya diğer bozuklukları geliştirme riskinin arttığını öne süren birkaç çalışma vardır (Steinglass ve diğerleri, 1990; Breslau ve diğerleri, 1997); ayrıca okul çağındaki çocukların daha küçük çocuklara göre daha savunmasız olduğu görülmektedir (Green ve diğerleri, 1991). Özellikle ebeveynlerin davranışları, sıkıntı düzeyleri ve aile ortamı çocukların travma sonrası tepkilerini etkilemektedir (Vila ve ark. 2001).

Depremin tipik bir travma sonrası stres bozukluğu tepkisine yol açıp açmadığını anlamak için aşağıdaki belirtilerin olması gerekir.

Kişi travmatik olayı tekrarlayan anılar ve imgeler aracılığıyla ve titremeden sonraki anlardan itibaren müdahaleci ve istemsiz bir şekilde “yeniden yaşama” eğilimindedir;

Kişinin travmatik olaydan belirli sahneleri yeniden yaşadığı, tekrarlayan rüyaların varlığı, sadece kabuslar; Güçlü psikolojik veya fizyolojik yakınmalarla (uykuya dalma güçlüğü veya uykusuzluk, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü, artan uyanıklık ve abartılı alarm tepkileri) depremi andıran olaylara (gerçek veya sembolik) tepki verme. Deprem gibi büyük bir acil durumdan sonra psikolojik müdahaleler çok önemlidir. Amaç, trajedinin işlenmesine yardımcı olmak, artık yaşanmadıkları noktaya yavaş yavaş gelmek amacıyla duyguları “yönlendirmek”. Bu psikolojik müdahale, anında müdahale konusunda uzmanlaşmış psikologlardan oluşan bir ekip tarafından yerinde gerçekleştirilir.

En savunmasız iki kategori çocuklar ve yaşlılardır.

Çocuklarla, ebeveyn ve öğretmenlerle de uygulanan psikoterapi, çocuğun etrafında gerçek bir ağ oluşturarak iyileşmesine yardımcı olmaya devam ediyor. Önleme ve tedavi travmatik olaydan bir ay sonra özel bir travma tedavisi uygulanabilir. İyileşme mümkündür, ancak mağduru anlayan ve cesaretlendiren arkadaş ve ailenin desteği çok önemlidir. Bilişsel-davranışçı terapi, Dpt’lerin bir veya daha fazla semptomu varsa, tedaviye travmadan sonraki ilk birkaç gün içinde başlanarak önerilir.

Genel olarak, psikolojik açıdan bakıldığında, en savunmasız iki kategori çocuklar ve yaşlılardır. İlk durumda, iyileşme sürecinde çocuğa yardımcı olmak için çocuğun etrafında gerçek bir ağ oluşturmak için ebeveynler ve öğretmenlerle birlikte psikoterapi de uygulanır.

Yavaşça ama vakit kaybetmeden yapılması gereken bir iştir. Acil müdahale yapılmazsa düzeltilmesi zor olan şiddetli travma mağduru çocuklarda fiziksel ve bilişsel gelişimde gecikme riskini vurgulayan araştırmalar vardır.

#Deprem #kontrol #kaybı #Depremin #psikolojik #riskleri

EN SON EKLENENLER