Şeriata ve Irkçılığa Karşı Birleşelim

Ülkemizde özellikle son 20 senede tamamen açığa çıkan şey, birbiri ile çatışan ideolojik gruplar aslında selefilik fanatizmi, ama sözde İslam hassasiyeti adına yan yana gelebilmekte, en azından zımnen de olsa çatışmasızlık zeminlerine çekilmektedir. Örneğin AKP, ”tek bayrak, tek dil, tek vatan” derken öte yandan ”hepimiz müslümanız” söylemi ile toplumu inanan ve inanmayanlar diye ayırmaktadır. Siyasi rakiplerini İslami söylem ve referanslar üzerinden tasfiye eden AKP, adeta siyasi soykırım uygulamaktadır. Onlarca belediyeye kayyım atanmış, genel başkanlar dahil milletvekilleri tutuklanmıştır. Tüm bunların karşısında devrimciler, ilerici ve yurtseverler doğaldır ki, demokrasi için dayanışma çağrıları yapıyorlar.

Devrimcilerin kendileri ve bu çağrılarda değerlidir, anlamlıdır. Bu noktada ortak soru şu olmalıdır; Demokrasi, eşitlik, özgürlük nasıl yaşam bulacaktır. Salt oy kullanarak mı, yoksa toplumsal bilinçlendirmenin önü açılarak mı? Açıkça ifade etmeliyim ki, biz Aleviler açısından AKP’ye karşı verilecek mücadele mutlaka şeriat karşıtı bir duruş ile olmalıdır. Çünkü AKP bir siyasal İslam partisidir ve baskı, sömürü sistemini dini söylem ile perdelemektedir.

Ülkeyi tarikatlara parsellemişken kurumsal olarak ise diyaneti kullanıyor. Bir taraftan da medyası ve trolleri ile her fırsatta kadına, doğaya, muhaliflerine karşı algı yaratmaktır. Gün geçtikçe dini referanslar aklın ve bilimin yerini almakta böylelikle iktidar sahipleri düşünen herkesi susturmaktadır.

Devrimci demokrat arkadaşlara önerim ise şudur; Ülkemizde emekçiler, kadınlar, çocuklar ve tüm muhalefet şeriatçı kuşatma altına alınmışken, özellikle Suriye’de ve İran’da yaşanan gerçeklikler önümüzde duruyorken, ŞERİATA ve IRKÇILIĞA KARŞI bir dalganın kanallarını zorlamak gerekmektedir. Bunun için başta Alevi kurumları olmak üzere, çağdaş, laik, devrimci-demokrat çevreler ile bir tartışma tüketmeli yine ŞERİATA KARŞI ortak bir mücadele programı çıkarılmalıdır.

Eğer bir başarı sağlanacak ise bu siyasal islama karşı olmalıdır. Gericilik karşıtı bir halk dalgası hedeflenmediğinde verilen destek kazanılan başarılar da dar ve dönemsel kalacaktır. Önümüzdeki sürecin ortak söylemi-sloganı; Şeriata karşı laiklik, faşizme karşı demokrasi ve sömürüye karşı bağımsızlık olmalıdır.

Başaracağız!

Özgür Kaplan

Alevinet12/ 27/09/2022

EN SON EKLENENLER