Tokat Havalimanı paraları yuttu

Ekonomik krizin gölgesinde tamamlanan Tokat Havalimanı dün açıldı. Maliyetinin 550 milyon TL’ye ulaştığı belirtilen havalimanı için düzenlenen üç DHMİ ihalesi kapsamında 272,1 milyon TL’lik sözleşme imzalandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle dün açılan Tokat Havalimanı’nın maliyeti dudak uçuklattı. Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik krizin gölgesinde gerçekleştirilen havalimanı inşaatının 550 milyon TL’ye mâl olduğu bildirildi. Yıllık 2 milyon yolcu kapasitesine sahip yeni havalimanı akıllara, “Tokat’a 3 saat uzaklıktaki Merzifon Havalimanı ne olacak?” sorusunu getirdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açtığı Tokat Havalimanı para yuttu. Havalimanı için 2018 ve 2020 yıllarında düzenlenen ihaleler kapsamında 550 milyon TL’ye yakın para harcandı. Kentteki ihracatı artıracağı savunulan havalimanının inşa süreci de dikkati çekti.

ESKİ HAVALİMANI BİR KAPANIP BİR AÇILDI

Tokat-Turhal kara yolu üzerinde bulunan kentin eski havalimanının yapımına 1995 yılında başlandı. Tesis, 2001’de bazı sorunlar nedeniyle uçuşlara kapatılırken 2006’da tekrar hizmet vermeye başladı ancak 2008 yılında altyapı sorunları nedeniyle yeniden uçuşa kapatıldı. 2010 yılında üçüncü kez uçuşa açılan havalimanındaki tarifeli uçuşlar 2017 itibarıyla sonlandırıldı.

Dün açılışı gerçekleştirilen havalimanının yapımına ise 2018 yılında başlandı. Büyük gövdeli uçaklar ve kargo uçaklarının da iniş yapabileceği havalimanının 2,7 bin metre pist uzunluğuna sahip olduğu belirtildi. Havalimanının inşası için üç büyük ihale düzenlendi.

İNŞAAT İÇİN ÜÇ FARKLI İHALE DÜZENLENDİ

İhalelerden ilki 11 Haziran 2018 tarihinde, “Tokat Yeni Havalimanı Üstyapı Tesislerinin Yapımı” adı altında gerçekleştirildi. İhale kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Hisar İnşaat arasında 95 milyon 480 bin TL’lik sözleşme imzalandı.

DHMİ, havalimanı için 12 Temmuz 2018 tarihinde ise “PAT sahaları yapımı” için ihaleye çıktı. Tokat Yeni Havalimanı’nın PAT sahaları, 115 milyon 250 bin TL’ye, TAV Tepe Akfet şirketine ihale edildi.

DHMİ, 7 Ocak 2021 tarihinde ise havalimanının üstyapı tesislerinin ikmal işi için ihale açtı. İhale kapsamında 2 Mart 2021 tarihinde Gürtaş İnşaat ve Bileklioğulları İnşaat ile 61 milyon 444 bin TL’lik anlaşma sağlandı.

Tokat Havalimanı’nın inşaatı için düzenlenen yalnızca üç ihalenin sözleşme bedeli 272,1 milyon TL olurken havalimanının toplam maliyetinin 550 milyon TL’ye yakın olduğu öğrenildi.

Mustafa BİLDİRCİN

BirGün Gazetesi

EN SON EKLENENLER