1 milyon 258 bin turist kaybeden Muğla ‘Hayır’ dedi

İktidarın dış politikasından kaynaklı 2016 yılında 1 milyon 258 bin 690 turist kaybeden Muğla’da “Hayır” baskın çıktı. 42 yıldır turist rehberi olan Nihat Gençosman, kalıcı bir huzur için “Hayır” dediklerini söyledi.

İktidarın dış politikalarından kaynaklı geçen yıl 1 milyon 258 bin 690 turist kaybeden Muğla’da referandumun resmi olmayan sonuçlarına göre yüzde 69,28 oranında da “Hayır” çıktı. 1 Kasım seçimlerinde AK Parti ve MHP oylarının toplamının yüzde 44,9 oranında olduğu kentte, yüzde 30,72 bandında kalan “Evet” oylarındaki yüzde 14,18 puanlık bir gerileme ciddi bir uyarı olarak değerlendirildi. “Hayır” cephesi ise yüzde 16,78 bir oranla oylarını arttırarak yüzde 69,28’ rekor bir çıkış yakaladı.

TURİZMDE Kİ KAN KAYBINA ‘HAYIR’ DEDİLER

DAİŞ’in patlattığı bombalar, Rusya, Almanya ve Hollanda ile yaşanan kriz politikaları 2015 yılında 3 milyon 81 bin 467 turist alan Muğla’ya 2016 yılında 1 milyon 258 bin 690 turist kaybederek sezonu kapattı. 2017 yılının ilk çeyreğinde ise turist sayısı yüzde 52.8 azalarak 25 binden 15 bine düştü. 2016 ılının ilk çeyreğinde Almanya’dan gelen 6 bin 455 turist sayısı bu yılın ilk çeyreğinde bin 52 kişiye düştü. Düşüşü İngiltere, Hollanda ve İsveç takip etti. Kan kaybeden turizmciler ise AK Partinin iç ve dış politikalarını eleştirdi. Turizmciler bundan kaynaklı halkın büyük bölümünün referandumda “Hayır” dediğini söyledi.

Yabancı ve yerli turistlerin en yoğun olarak uğradığı Bodrum ilçesi yüzde 79.56’lık verdiği “Hayır”, Datça 79.40, Marmaris 74.79, Milas 71.43, Dalaman 62.68 ve Muğla’da MHP’nin kalesi diye nitelendirilen Fethiye 64.68’lik oranlarla Bodrum’u takip etti.

‘TURİZMDE KALICI HUZUR İÇİN ‘HAYIR’ DEDİK’

Referandumdan önce yüzde 70 oranında “Hayır” oyu çıkacağını tahmin ettiklerini belirten 42 yıldır turist rehberi olan Nihat Gençosman, Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datça başta olmak üzere Muğla’nın büyük bir bölümünün turizmden geçindiğini, turizmde ki yaşanan krize Muğla’nın “Hayır” dediğini söyledi. Muğla’da çıkan “Hayır”ın aynı zamanda insanların huzur içinde yaşamak istediği yönünde bir cevap olduğunu kaydeden Gençosman, Muğla’nın turizmde kalıcı bir huzur için “Hayır” dediğini dile getirdi. Turistlerin yoğun olarak geldiği kentlerde “Hayır” çıktığının altını çizen Gençosman, şunları söyledi: “Hükümet artık bu kentlere bulaşmasın, gölge etmesin. Bulaştığı her durumda işi daha da berbat ediyor. Yöneticilerin ağzından çıkan lafı kulaklarının duyma alışkanlıkları iyice azaldı. Biz turizmi hallederiz sadece çenelerini tutsunlar işimizi bozmasınlar yeter.”

‘TURİZM İÇİN HIZLA BARIŞ ORTAMINA GEÇİLMELİ’

“Tek adam” ve sertlik yanlısı politikalar kentin “Hayır” dediğini belirten Deniz Ticaret Odası Yat İşletmeciliği Meslek Komitesi Başkanı Tunç Kurtluoğlu, “Turizm için yumuşak, sıcak ve turistler için güven olmalıdır. Hangi diktatörlüğün olduğu ülkede turizm gelişmiş ki” dedi. İktidarın turizme ilişkin hızla güven veren bir sürece geçmesi gerektiğini belirten Kurtluoğlu, “Savaşan ülkeye turist gelmez. Savaşın bitmesi barış ortamının hızla kurulması lazım. Bunlar sağlanmazsa 2018 yılında da turizmden bir şey bekleyemeyiz” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER