’10 Ocak mücadele günü sayılmalıdır’

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ancak günümüz Türkiye’si işini yapmaktan alıkonulan gazeteciler ile dolu. Yaptığı açıklamada gazetecilere yönelik baskılara dikkat çeken TGS, bugünün mücadele günü sayılması gerektiğini ifade etti.

Bugün 10 Ocak çalışan gazeteciler günü ancak Türkiye işsiz gazeteciler ile dolu ve her geçen gün buna yenileri ekleniyor.
İşsiz gazetecilerin sayısının çokluğu bir kenara dursun bir de işini yaparken öldürülen gazeteciler var.

8 Ocak 1996 yılında Evrensel Gazetesi muhabiri gazeteci Metin Göktepe “mutlaka ben izlemeliyim arkadaşlar” diyerek gittiği haberde polis tarafından dövülerek öldürüldü.

Gazeteci Hrant Dink 19 Ocak 2007 yılında genel yayın yönetmeni olduğu Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldürüldü.

Gazeteci Uğur Mumcu da 24 Ocak 1993 yılında Ankara’da arabasına bomba yerleştirilerek katledildi.

Yine Özgür Gündem gazetesi muhabiri Ferhat Tepe 28 Temmuz 1993 yılında iş çıkışı sivil giyimli kişilerce kaçırıldı. Daha sonra Türk İntikam Tugayı (TİT) adına kaçırıldığı öğrenilen gazeteci Tepe, faili meçhul bir şekilde katledildi.

Bunların dışında günümüz Türkiye’sinde yaptığı haberlerden dolayı yargılanan yüzlerce gazeteci ve bu yargılamaların sonucunda tutuklanan onlarca gazeteci var.

“NEYİ KUTLAYALIM?”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada gazetecilerin uğradığı baskılara ve işsiz gazetecilere dikkat çekti.

‘Sektörümüzde 10 Ocak bir mücadele günü sayılmalıdır’ diyen Türkiye Gazeteciler Sendikası, basın emekçilerinin yüzleştiği işsizlik, baskı ve sansüre dikkat çekti.

Medya sektöründe işsizliğin yüzde 35’i geçtiğine ve basın emekçilerinin adil bir ücret ve insanca çalışma koşullarından mahrum bırakıldığını ifade eden TGS “Neyi kutlayalım?” diye sordu.

TGS açıklamasında “Haberlerimiz nedeniyle sansüre uğradığımız ya da otosansüre zorlandığımız, resmî basın kartına erişime engellerin devam ettiği, 34 meslektaşımızın cezaevlerinde tutulduğu, RTÜK ve BİK aracılığıyla eleştirel medya kuruluşlarının cezalandırıldığı, sendikasız-güvencesiz çalışmanın yüzde 90 civarında olduğu sektörümüzde 10 Ocak bir mücadele günü sayılmalıdır” dedi.

Kemal Demir

EN SON EKLENENLER