17 kuruluştan gözaltılara tepki: Gözdağı uygulamalarına son verilmeli

Amed merkezli yapılan operasyonda aydın, gazeteci, avukat 126 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren 17 kuruluş yaptıkları açıklama ile ‘Türkiye yetkililerine, Kürt gazetecilere, avukatlara ve Kürt siyasi parti yetkililerine yönelik sistematik taciz ve gözdağı uygulamalarına son vermeli’ çağrısı yaptı

Amed merkezli dün 21 kentte yapılan operasyonla en az 126 kişinin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor. Gözaltına alınanlara ilişkin 17 uluslararası kuruluş açıklama yaparak, serbets bırakılmalarını sitedi.

Gözaltına alınanların seçimden önce yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Seçimler öncesinde özgür ve çoğulcu bir medya ortamına duyulan ihtiyacı yineliyoruz” denildi.

Gözaltılar serbest bırakılmalı

Baskınların sistematik taciz olduğu belirtilen açıklamada, “Medya özgürlüğü, ifade hürriyeti ve insan hakları örgütleri Türkiye yetkililerine, Kürt gazetecilere, medya çalışanlarına, medya kuruluşlarına, onları savunan avukatlara ve Kürt siyasi parti yetkililerine yönelik sistematik taciz ve gözdağı uygulamalarına son vermeli, bu kişilerin avukata erişimini sağlamalı, yöneltilen suçlamaların tüm ayrıntılarını açıklamalı ve bu kişilerin gözaltından serbest bırakılmalarını sağlamalıdır” çağrısı yapıldı.

Seçim vurgusu

Baskınların seçime sayılı günler kala yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, “Yetkilileri, gözaltındaki gazetecilere, avukatlara ve siyasi aktivistlere derhal avukat erişimi sağlamaya ve yöneltilen suçlamaların tüm ayrıntılarını açıklamaya çağırıyoruz. Görevi kötüye kullandıklarına dair inandırıcı bir kanıt bulunmadığı takdirde, bu kişiler derhal serbest bırakılmalıdır” ifadeleri yer aldı.

İmzacı kuruluşlar şu şekilde:

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ)
PEN İngiltere
Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF)
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ)
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ)
Uluslararası Basın Kurumu (IPI)
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)
Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT)
PEN Amerika
Uluslararası PEN
PEN Hollanda
PEN Norveç
PEN Québec
Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24)
San Miguel PEN
PEN İskoçya
Güneydoğu Avrupa Medya Organizasyonu (SEEMO)

İsviçre Kürdistan Gazeteciler Derneği’den çağrı

Öte yandan gözlatılara dair İsviçre Kürdistan Gazeteciler Derneği Eşbaşkanları Rüştü Demirkaya ve Safoura Bazrafshan da açıklama yaparak, Türkiye’de gazetecilere yönelik zulmün sona erdirilmesi, halen cezaevinde bulunan gazetecilerin derhal serbest bırakılması, terörle mücadele mevzuatının yürürlükten kaldırılması, etkin garantilerin getirilmesi çağrısı yapıldı. Türkiye’de ifade özgürlüğü hakkının saldırı altında olduğu dile getirilen açıklamada, “Gazetecilerin, akademisyenlerin, insan hakları savunucularının, avukatların, sanatçıların ve siyasetçilerin keyfi suçlamalarla uzun süre tutuklu kalması demokrasiye hakarettir” denildi.

180 ülke içinde 149’uncu sırada

Türkiye’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 149’uncu sırada olduğuna dikkati çekilen açıklamada, “Kürdistanlı gazeteciler olarak, insan haklarını savunan tüm kurum, kuruluş ve bireyleri, Türkiye’nin bu kabul edilemez tavrına karşı tepki göstermeye, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bu saldırı karşısında insan hakları için ayağa kalkmaya çağırıyoruz” diye belirtildi.

HABER MERKEZİ

#kuruluştan #gözaltılara #tepki #Gözdağı #uygulamalarına #son #verilmeli

EN SON EKLENENLER