4 yıl önce yapılan Meclis binası 153 milyona yenileniyor

Milletvekillerin makam odası olarak 4 yıl önce 130 milyon TL harcanarak yapılan bina beğenilmediği için yeni bina yapılacak. Vekillerin yeni yeri için 2018 bütçesinden 152,9 milyon TL ayrıldı.
Milletvekillerinin makam odası olarak son teknoloji ile donatılan ve yaklaşık 130 milyon TL harcanarak yapılan bina 4 yıl geçmeden atıl duruma düştü. Dönemin Meclis Başkanı Bülent Arınç döneminde “Akılı bina” diye 2014 yılında kullanıma açılan bina milletvekilleri tarafından beğenilmiyor.

MECLİS’İN 2018 GİDERİ: 1 MİLYAR 232 MİLYON

Meclis Başkanlık Divanı’nın önceki günkü toplantısında Meclis’in 2018 yılı bütçesi görüşüldü. Bu kapsamda 2017 yılı bütçesine göre 273 milyon 500 bin TL’ye denk gelen yüzde 27,9’luk bir artışla 2018 bütçesinin 1 milyar 232 milyon 421 TL olması kararlaştırıldı.

Bu denli yüksek bir bütçenin ayrılmasının nedeni ise toplantıda yapılan sunumda ortaya çıktı. Dört yıl önce açılan yeni hizmet binasının yerine yenisinin yapılması için bütçeden 152,9 milyon TL’li bir pay ayrıldı. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hiç hasar almayan binanın atıl duruma gelmesi de tartışmaları beraberinde getirdi.

Nisan 2014 tarihinde kullanıma açılan ve 2015’te milletvekillerinin kullanmaya başladığı binada milletvekilleri makamlarının odalarında ileri teknoloji kullanılmış, odaların aydınlatma ve ısınmaları akıllı sistemleri ile donatılmıştı. Milletvekilleri henüz 3,5 yıldır kullanılan binayı ve binadaki makam odalarını beğenmediklerini sık sık dile getiriyordu. Bu binanın yapımı için ise o dönemde yaklaşık 130 milyon TL harcandı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın mevcut binayı beğenmeyerek yeni bir bina yapımına ihtiyaç olduğu yönündeki ifadelerinden sonra da harekete geçildi. Yüksek bir bütçeyle yapılması planlanan yeni hizmet binasının nerede inşa edileceği henüz netlik kazanmadı.

LOJMANLAR ONARILDI ARDINDAN YIKILDI

Yeni bina yapımı için ayrılan bütçe Meclis’teki gereksiz harcamaları da yeniden gündeme geldi. Bu harcamalardan birisi Meclis yerleşkesindeki lojmanlarının yıkımı olmuştu. Lojmanların yıkım kararı alınmadan kısa bir süre bakım masrafları için 142 bin TL tutarında bir harcama yapıldı. Bakım işlemleri biter bitmez lojmanların yıkım kararı alındıktan sonra da yıkım işlemi için 40 bin TL’li bir harcama daha yapıldı.

15 Temmuz darbe girişiminde bombalanan ana binadaki bakım çalışmaları da gereksiz harcama tartışmalarına neden oldu. Yaklaşık 8 ay süren ve mobilyaların değiştirilmesine kadar uzayan bakım ve onarım çalışmalarında 20 milyon TL harcandı.

ARTIŞ DİĞER NEDENİ VEKİL MAAŞLARI

Sunumda ayrıca artışın bir diğer nedeni ise olarak personel ve milletvekilleri maaşları gösterildi. Bütçede milletvekilleri ve personelinin ödenek, yolluk ve maaşları için 100 milyon TL tutarında bir pay ayrıldı.

EN SON EKLENENLER