675’inci haftada eller dayanışma için tutuldu

 Cumartesi Anneleri 20 Şubat 1994 tarihinde Bakırköy’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen 23 yaşındaki Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu. Eylemde gözyaşlarını tutamayan Anne Menekşe Aydınlar’ı, İzmir’de kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız teselli etti.

Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 675’inci kez Galatasaray Meydan’ında bir araya geldi. Eylemde açılan “Failler belli, kayıplar nerede?” pankartının üzerine kırmızı karanfiller ve barışı simgeleyen beyaz tülbent bırakıldı. Bu haftaki eylemde 20 Şubat 1994 tarihinde Bakırköy İncirli’de bulunan Ömür Durağı’nda gözaltına alındıktan sonra haber alınamayan 23 yaşındaki Cüneyt Aydınlar’ın akıbeti soruldu.
BİRBİRLERİNE TUTUNDULAR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Hilmi Yarıyıcı ve Sezgin Tanrıkulu ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Avukat Eren Keskin de eyleme katıldı. Eylem boyunca gözyaşlarını tutamayan Cüneyt Aydınlar’ın annesinin ellerini İzmir’de kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız tuttu.
‘DEVLET POLİTİKASIDIR’
Eylemde ilk olarak Aydınlar’ın avukatı Eren Keskin söz aldı. Aydınlar’ın gözaltı sürecini ve sonrasında yürüttükleri mücadeleyi anlatan Keskin, işkence ve kayıpların devlet politikasında bir devamlılık olduğunu dile getirerek, “İktidarlar değişiyor ama politikalar değişmiyor. O dönem yaşanan kayıpları bugünün iktidarı hiçbir zaman ortaya çıkarmadı. Bu bir devlet politikasıdır” diye konuştu. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise AKP iktidarının işkence politikasını eleştirerek, “Sıfır tolerans ile geldiler sonsuz tolerans ile devam ediyorlar” dedi.
‘KARA DEFTER 24 YILDIR AÇILMADI’
Cüneyt Aydınlar’ın kardeşi Recep Aydınlar da Galatasaray Meydanı’nı aynı zamanda bir suç duyurusunun yapıldığı yer olarak tanımlayarak, “Kara defter hiçbir zaman açılmadı. 24 yıldır bunu öğrendik; bu ülkede hiçbir zaman ‘insanları yaşatmak’ bir politika olmadı” diye konuştu. Sorumluların yargı önüne çıkarılması için çağrıda bulunan Aydınlar, “24 yıldır onu kaybettiniz. Bari onun emanetlerini akrabalarına verin. Bu ayıbınızı örtmek için buraya, bu meydana gelin. Bizimle yüzleşeceksiniz” vurgusu yaptı.
475 HAFTASI AKP DÖNEMİNDE
Bu haftaki açıklamayı Cumartesi İnsanlarından Hatice Onaran yaptı. Onaran, eylem yaptıkları 675 haftanın 475 haftasının AKP’nin iktidarı döneminde gerçekleştiğini dile getirerek, “Parti programında ‘İşkence, gözaltında ölüm, kayıp, faili meçhul cinayetler gibi demokratik hukuk devletinde kabul edilemez uygulamaların üstüne ciddiyetle gidilecek ve şeffaflık sağlanacaktır. Bu konuda her vatandaşın şikâyeti değerlendirilecek, caydırıcılığı sağlayan gerekli düzenlemeler yapılacak, sorumlular cezasız kalmayacaktır’ yazan AKP’nin iktidarında gözaltında kayıplarla ilgili hiçbir gelişme yaşanmadı. Şikâyetlerimiz ve taleplerimiz dikkate alınmadı. AKP’nin topluma vaadinin aksine, demokratik bir hukuk devletinde kabul edilemez uygulamaların en ağırları ile karşı karşıya kaldık” ifadesinde bulundu.
‘GÖZ BEBEĞİME NE YAPTINIZ?’
Onaran, 675’inci haftalarında Menekşe Aydınlar’ın “24 yıl oldu. Bilmeye hakkım var; oğluma, gözbebeğime ne yaptınız?” sorusunu devleti yönetenlere ve adli mercilere sormak için buluştuklarını vurguladı. Onaran, Aydınlar’ın kaybedilme hikayesini ise şu şekilde anlattı: “Diyarbakırlı Cüneyt Aydınlar üniversite eğitimi için 90’ların başında İstanbul’a geldi. 23 yaşındaki Cüneyt, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi 3. sınıf öğrencisiydi. 20 Şubat 1994 tarihinde Bakırköy, İncirli’de bulunan Ömür Durağı’nda Terörle Mücadele polisleri tarafından gözaltına alındı. Aynı operasyonda gözaltına alınan 14 kişi gibi Cüneyt de Gayrettepe’deki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Emniyette 7 gün kayıt dışı gözaltında tutulduktan sonra, 27 Şubat 1994 tarihinde gözaltı kaydı yapıldı. Ancak emniyette birlikte gözaltında tutulduğu 14 kişi, mahkemeye sevk edildiklerinde aralarında Cüneyt yoktu.
Bu kişiler 17 Mart 1994 tarihinde avukatları aracılığıyla kamuoyuna yaptıkları açıklamada; Cüneyt Aydınlar’ın 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltına alındığını ve 2 Mart 1994 tarihine kadar birlikte gözaltında tutulduklarını, Cüneyt’in başına geleceklerden Gayrettepe Terörle Mücadele Şubesi’nin sorumlu olduğunu söylediler.
FİRAR ETTİĞİNE DAİR TUTANAK TUTTULAR
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise Cüneyt Aydınlar’ı soran ailesine oğullarının yer gösterme esnasında ellerinden kaçtığını söyledi. Terörle Mücadele Şubesinde görevli polisler, 28 Şubat 1994 tarihinde Cüneyt Aydınları’ın yer göstermek için götürdükleri Beyoğlu Çukurcuma’da ‘dur’ ihtarına uymayarak kaçtığına ve arkasından koşmalarına rağmen onun firar ettiğine dair bir tutanak düzenlediler. Ailenin başvurusu üzerine İnsan Hakları Derneği avukatları olayı araştırdı ve yapılan araştırma sonrasında, İHD İstanbul Şubesi, 25 Mart 1994 tarihli basın açıklaması ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinin gözaltına aldığını kabul ettiği Cüneyt Aydınlar’ı kaybettiğini duyurdu.”
‘YAKALAMA KARARI ÇIKARTILDI’
Bugüne kadar Aydınlar’ın akıbetini açığa çıkartacak, onu kaybedenleri yargılayarak ceza adaletini sağlayacak idari ve adli bir sürecin işletilmediğini aktaran Onaran, “Ailenin başvurduğu tüm yetkili merciler, elleri kelepçeli, ayakkabıları bağcıksız, görgü tanıklarının beyanına göre desteksiz ayakta duramayan birinin 30 kadar polisin elinden nasıl kaçabileceğini sorgulamadan polisin firar senaryosunu esas aldı. Savcılar olayı soruşturmak yerine, Cüneyt hakkında firar ettiği iddiasıyla yakalama kararı çıkardı. Hakimler Cüneyt’i kaybeden polislerin ifadelerini esas alarak haklarında beraat kararı verdi. Cüneyt Aydınlar dosyası evrensel hukuka aykırı bir biçimde zaman aşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı. Aydınlar Ailesi’nin ‘Cüneyt firar etmedi, gözaltında kaybedildi. Biz onun için Galatasaray’dayız. Cüneyt’i bulana kadar, onu kaybedenler adil bir yargı önünde hesap verene kadar burada olmayı sürdüreceğiz’ diyen sesi devleti yönetenler ve adli makamlar nezdinde karşılık bulmadı” şeklinde konuştu.
Açıklama sessiz bir şekilde son buldu.

EN SON EKLENENLER