AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn geliyor: Sürecin gidişatı Türkiye’ye bağlı

AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye’ye geliyor. Bir AB sözcüsü, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Ankara’nın atacağı adımlara bağlı olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın 6 Temmuz’da Türkiye’ye geleceği açıklandı. En son Eylül 2016’da Türkiye’yi ziyaret eden Hahn’ın, Türkiye ile 25 Mayıs’ta başlayan ve daha sonra süren görüşmelerin devamı niteliğinde bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi.

Adının açıklanmaması koşuluyla BBC Türkçe’ye konuşan bir AB sözcüsü, müzakerelerin resmen dondurulmadığını ancak ilerleme sağlanmasının Türkiye’nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi alanlarda yapılan değerlendirmelere bağlı olduğunu belirtti.

TÜM MÜZAKERE BAŞLIKLARI KAPATILABİLİNİR

AB ile Türkiye arasında, 2005’te başlayan katılım müzakerelerinde şu ana kadar 35 başlığın 16’sı açıldı ve yalnızca bir tanesi geçici olarak kapatıldı. En son Haziran 2016’da 33’üncü fasıl olan Mali ve Bütçesel Hükümler açılmıştı.
AB Türkiye’ye verdiği 4,5 milyar euroluk mali yardımı denetleyecek.

Müzakere sürecinin üyelikle sonuçlanabilmesi için tüm bu başlıkların açılması, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve AB’nin gereken kriterlerin yerine getirildiğine karar vermesi halinde kapatılması gerekiyor.

Türkiye için hazırlanan müzakere çerçevesinde tüm başlıkların geçici olarak kapatılmasının ardından, hepsinin topluca kapatılması için de oy birliğiyle karar alınması öngörülüyor.

SİYASİ NEDENLERLE YAVAŞ İLERLİYOR

Ancak Türkiye ile yürütülen müzakereler, hem reform sürecinin yavaşlaması hem de bazı AB üyelerinin siyasi nedenlerden koyduğu vetolar nedeniyle oldukça yavaş ilerliyor.

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da, Cumartesi günü Portekiz’in RTP kanalına verdiği mülakatta, “Diyoruz ki, açın fasılları, çalışalım, nerede eksiğimiz varsa söyleyin, biz bunları süratle yerine getirelim” çağrısı yapmıştı.
Ancak bu çağrı, Brüksel’de karşılık bulmadı.

YENİ BAŞLIK AÇILMAYACAK

Adını açıklamayan AB sözcüsü, başlık açılması için oy birliğiyle karar alınması gerektiğini anımsatarak, Aralık 2016 tarihinde “ortaya çıkan koşullar altında açılması düşünülen yeni başlık olmadığına” dair dışişleri bakanlarının oluşturduğu Genel İşler Konseyi kararının halen geçerli olduğunu söyledi.

Sözcü, “Bu nedenle, yeni başlıkların açılması Türkiye’nin atacağı adımlara bağlı. Müzakerelerdeki ilerleme, Türkiye’nin de bağlı olduğu ve aralarında hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel hakların da bulunduğu bir dizi koşula göre değerlendiriliyor” dedi.

EN SON EKLENENLER