AB üyeliğinde kritik dönemeç

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, bugün Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili müzakerelerin devam edip etmeyeceğini oylayacak.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), bugün Türkiye’de OHAL ile başlayıp devam eden hak ihlallerini ele alacağı toplantı ile Ankara ile müzakerelerin devam edip etmeyeceğini oylayacak. 2004 yılında siyasi denetim sürecinden çıkan Türkiye’nin yeniden denetime alınması gündemde.

13 YIL GERİYE GÖTÜRECEK KARAR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetine yönelik olumsuz bir havanın hakim olduğu Avrupa Parlamentosunda, kararın çıkması için basit çoğunluk aranacak. Türkiye’nin yeniden denetim sürecine alınmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirten gözlemciler, bu kararla Türkiye’nin 13 yıl geriye gideceği görüşünde birleşiyor.

TÜRKİYE’NİN ÇABALARI SONUÇSUZ KALABİLİR

Türkiye, denetim sürecine alınma sonucuyla karşılaşmamak için diplomatik girişimlerini son ana kadar sürdürdü. AKPM kulislerinden gelen sinyaller, daha önce oylamaları erteletmeyi başararak zaman kazanan Türkiye’nin işinin bu kez çok daha zor olduğuna son dakikada radikal bir gelişme yaşanmaması halinde oylamanın Ankara aleyhine sonuçlanacağına işaret ediyor.

AVRUPA REFORM BEKLERKEN…

Bu noktaya gelmesinde pek çok olumsuzluk ve Avrupa’dan gelen eleştirilerin dikkat alınmaması yatıyor. Türkiye denetim sürecinde çıkmasına rağmen kendisinden talep edilen 12 maddelik reformları yerine getirmedi. Avrupa’nın Türkiye’deki reform sürecinin sürmesi ve demokratikleşme adımlarının atılması talebine karşılık, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi de gerekçe yapılarak, neredeyse hukuk askıya alındı. OHAL ilan edilirken, Kürt belediyelerine kayyım atandı, Kürt seçilmişler ve aktivistler cezaevine atıldı. Bu süreçte Cezaevi nüfusu 210 binin üzerine çıkarak, Türkiye’deki pek çok kentin nüfusunu geride bıraktı.

REFERANDUM BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU

Bütün bu gelişmelerle birlikte Türkiye’nin Avrupa Birliğine rest çekmesi, her fırsatta mülteci kozunu kullanması ilişkileri iyice gerdi. Özellikle referandum ile birlikte krize dönüştürülen Avrupa Birliği ilişkilerinde, referandum öncesi ve sonrasında yaşananlar bardağı taşıran son damla oldu. AKPM heyeti ile AGİT heyetinin referandum gözlemleri Türkiye aleyhine böyle bir kararın çıkmasının zeminini de yaratıyor.

PİYASALAR İÇİN KÖTÜ HABER

Denetim süreci, Türkiye’nin AB ile müzakereleri yürütmek için gerekli olan Kopenhag kriterlerini yeterli düzeyde karşılayamadığı anlamına geleceğinden Brüksel-Ankara hattında da olumsuz etki yaratma riski taşıyor. AKPM kanadı, diyalog kanallarının açık kalmasından yana. Türkiye’ye heyet göndermeme ve bütçeye katkıyı düşürmenin de yer aldığı opsiyonlar üzerinde de duruyor Avrupa. Böyle bir karar, referandum sonrası, “yalancı bahar” yaşayan ama esas olarak ciddi bir kriz durumu ile yüz yüze olan piyasaları yeniden tepetaklak edebilir.

EN SON EKLENENLER