ABD’de Trump dönemi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 45’inci Başkanı Donald Trump, 20 Ocak itibariyle resmen görevi devraldı. Barack Obama’nın 8 yıllık dönemi böylece sona erdi.

Trump ve Başkan Yardımcısı Michael Richard “Mike” Pence, devir teslim töreni kapsamında ilk olarak Arlington Ulusal Mezarlığındaki Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bıraktı. Trump’ı zor bir dönem bekliyor. Rusya, Ukrayna, Kırım, Güney Çin, Ortadoğu’daki savaş bölgeleri, Latin Amerika ülkeleriyle yaşanan sorunlar, Meksika sınırı krizi, radikal İslamcı krizi, göçmen dosyası, İran ile nükleer anlaşmanın akıbeti, sağlık reformu dosyası, AB içi sorunlar, Brexit, ABD-Çin arası ticaret krizi, iklim değişikliği, nükleer silahlar önemli dosyalar.

Donald Trump’ın en tartışmalı vaatlerinden olan yüzlerce kilometrelik Meksika sınırında duvar örme projesinin maliyeti 25 milyar doları bulacak. Trump’ın ülkedeki 13 milyon kaçak göçmeni sınırdışı etme vaadinden şimdilik başarılı olamayacağı anlaşılıyor. Zira Trump, şimdilik sadece suç işlediği için ceza alan 3 milyona yakın kişiyi sınırdışı edecek.

Donald Trump’ın seçimler öncesinde üzerinde en çok durduğu ve Obamacare adı verilen sağlık sigortaları reformunu ortadan kaldırma hedefi ise oldukça çetrefilli. On milyonlarca yoksul Amerikalı’ya sağlık sigortalarından yararlanma imkanı tanıyan Obamacare Yasası’nın hemen kaldırılması halinde yerine getirilecek bir reform önerisinin olmadığı da bildiriliyor.

ABD’nin yeni Başkanı’nın tüm dünyayı ilgilendiren bir diğer vaadi konusunda ne kadar ileriye gideceği de merak ediliyor. Barack Obama’nın ‘kömüre karşı savaş siyaseti’ yürüttüğünü savunarak bugüne kadarki iklim endeksli politikalarından geriye gidileceğini vaat eden Trump, Alaska ile Kuzey Atlantik’teki petrol işletmelerini hayata geçirmek de istiyor.

Obama’nın iklimsel değişikliklerle mücadele için Birleşmiş Milletler (BM) İklim Fonu’na aktarmayı vaat ettiği 3 milyar doların da sadece 500 milyon dolarlık kısmı aktarılmıştı. Bu miktarın geri kalanının ödenip ödenmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Yine başta Kuzey Dakota’daki petrol boru hattına olduğu gibi enerji projelerine yönelik olası protestolara karşı Trump’ın ne yapacağı bilinmiyor. Trump’ın da Obama gibi başkanlık kararnameleriyle hareket etme olasılığı yüksek.

Tören öncesi protesto

Trump, tören öncesi bazı kentlerde protesto edildi. Gösterilere binler katıldı. New York’ta Robert De Niro, Mark Ruffalo, Alec Baldwin gibi ünlülerin katıldığı gösteride protesto edildi. Central Park’ın köşesindeki Uluslararası Trump Oteli’nin önünde düzenlenen organizasyona New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Minneapolis Belediye Başkanı Betsy Hodges, oyuncular Robert De Niro, Marisa Tomei, Sally Field, Alec Baldwin, Mark Ruffalo, Cynthia Nixon, yönetmen Michael Moore, müzisyenler Cher, Natalie Merchant ve binlerce New Yorklu katıldı. Katılımcılar, “Benim başkanım değil”, “Trump/Pence faşist rejimini başlamadan durdurun”, “Herkes için özgürlük ve adalet” gibi sloganlar yazılan pankartlar taşıdı. Eylemde konuşan Michael Moore, tarihin en tehlikeli döneminde olduklarını kaydederek, “Narsist bir sosyopat Oval Ofis’e gidiyor” dedi. Trump’ın Müslümanları kayıt altına alma projesini eleştiren Moore, “Müslümanlar kayıt altına alınacaksa ilk sıraya benim adımı yazsınlar. Hepimiz Müslümanız. Hepimiz Meksikalıyız. Hepimiz kadınız” diye konuştu.

5abd-protesto

Kabinedeki kilit isimler

Donald Trump’ın kabinesinin önemli bir kısmını milyarder ve emekli generaller oluşturuyor.

Michael Richard “Mike” Pence: Trump’ın yardımcısı oldu. Indiana Valisi olarak görev yapıyordu. Eski bir radyo programcısı olan Mike Pence, “Evanjelist kilise” mensubu ve koyu muhafazakar.

Rex Tillerson: Dışişleri Bakanı, ABD enerji devi Exxon Mobil CEO’su Rex Tillerson oldu. Exxon Mobil’in Rusya’da faaliyetlerini artırması için yıllarca çaba harcayan Rex Tillerson’a 2014’te Rusya Başkanı Vladimir Putin tarafından “Halk Kardeşliği Nişanı” verilmişti.
20 yıldır tanışlar.

James Mattis: Savunma Bakanı, “Kuduz köpek” lakaplı emekli General James Mattis oldu. Mattis, Obama’yla İran konusunda fikir ayrılığı yaşadığı için emekliye ayrılmıştı. Mattis, 44 yıllık görev süresi sırasında ABD’nin Afganistan ve Irak işgallerinde önemli roller üstlendi. Felluce’de 2004’teki kanlı çatışmaları yöneten Mattis, 2005’te “Bazı insanlara ateş etmek eğlenceli” demişti. ABD’de bir askerin savunma bakanı olması için ordudan ayrılmasının üzerinden 7 yıl geçmesi gerekiyor. 2013’te emekli olan Mattis’in bakanlığa atanabilmesi için bu kural Kongre tarafından geçici olarak kaldırıldı.

Jeff Sessions: Trump, Alabama Senötörü Jeff Sessions’ı Adalet Bakanlığı koltuğuna oturttu. Sessions 2003 yılında başlayan Irak Savaşı’na destek vermesiyle biliniyor. Irak’ın işgali, Trump tarafından “korkunç ve aptalca bir şey” olarak tanımlanmıştı.

Ryan Zinke: Trump, İçişleri Bakanlığı için Temsilciler Meclisi’nin Montanalı üyesi Ryan Zinke’yi seçti. Ryan Zinke, 23 yıl Amerikan Deniz Kuvvetlerinde görev yaptıktan sonra 2008’de emekli olarak siyasete atıldı.

John Kelly: Trump, İç Güvenlik Bakanlığına emekli general John Kelly’i seçti.

Scott Pruitti: Çevre Bakanlığı olarak bilinen “ABD Çevre Koruma Kurumu”nun başına küresel ısınmaya inanmayan Scott Pruitti seçildi.

WASHINGTON

EN SON EKLENENLER