AK Komiseri: OHAL kaldırılmalı

Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili rapor yayımlayan AK İnsan Hakları Komiseri Nils Muijnieks, özgürlüklerin yeniden inşa edilmesi için acil adımların atılması ve OHAL’in biran önce kaldırılması gerektiğini söyledi

Avrupa Konseyi (AK) İnsan Hakları Komiseri Nils Muijnieks, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili rapor yayımladı. Muijnieks tarafından 25 sayfa olarak hazırlanan raporda 100’den fazla madde altında basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin tespitler yer alıyor. Muijnieks, “Atılması gereken ilk adım mevcut OHAL’i kaldırmak ve kabul edilemez sayısız ifade özgürlüğü ihlalini tersine çevirmek” dedi. BBC Türkçe’nin haberine göre rapor, 20’den fazla gazetecinin Özgür Gündem’e destek amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları için yargılanmalarında bir gün sonraya, 6 yıldır süren Oda Tv davasının görüleceği güne denk geldi.

Basın özgürlüğü alarm veriyor

Muijnieks’in OHAL sonrası Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerde edindiği bilgiler ve yaptığı görüşmeler ışığında hazırlanan rapor, medyada çok sesliliğin ve bağımsızlığın azalmasına, ifade özgürlüğü aleyhine verilen yargı kararlarına, gazetecilerin güvenliğine ve internet medyası ile sosyal medyadaki kısıtlamalara dikkat çekiyor. OHAL sonrası çok sayıda medya kuruluşunun kapatıldığı bilgisinin yer aldığı raporda, 151 gazetecinin de cezaevinde olduğu belirtildi.

2016 Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporuna göre, Türkiye’de 111 bin 786 internet sitesine giriş yasaklandı. Bu yasakların sadece yüzde 2,6’sı bir mahkeme kararına dayandırılarak uygulandı.

4 bin akademisyene ihraç

Çıkarılan KHK’ler ile akademisyenlerin ihraç edilmesine de değinilen raporda, 4 bin 500 akademisyenin farklı sebeplerle görevlerinden atıldığı hatırlatıldı. Yine raporda, dokunulmazlıkların kaldırılması ve HDP’li 11 milletvekilinin tutuklanarak cezaevine gönderilmesi de eleştiriliyor. Muijnieks, “Toplumun, aralarında gazeteciler, milletvekilleri, akademisyenler ve sıradan insanların olduğu geniş bir tabakasının gittikçe artan yargısal tacize uğramasının ardından Türkiye’deki demokratik tartışma ortamı için alan alarm verici düzeyde küçüldü” şeklinde belirtti.

Muijnieks, ilk adım olarak OHAL’in kaldırılması gerektiğini belirterek, yargıda özellikle ifade özgürlüğünü tehdit eden unsurların gözden geçirilmesi çağrısı yaptı.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER