Akın Öztürk: Darbe girişiminden haberim yok

Darbe girişiminin bir numaralı ismi olduğu ileri sürülen eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk savunmasında, “Silah arkadaşlarım ve milletim iyi bilsin ki bu hain darbe girişimi ile ilgili herhangi bir katkım ve haberim yoktur” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminde Fethullah Gülen’in 1 numaralı sanık olduğu ve darbeyi planladığı iddia edilen aralarında Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Mehmet Dişli ile Ali Kalyoncu’nun da bulunduğu 38 kişilik “Yurttu Sulh Konseyi” üyeleriyle birlikte 221 sanık, “FETÖ Genelkurmay çatı davası” ile ilk kez hakim karşısına çıktı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda görülen duruşmaya sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı. Duruşmaya ilk olarak “Yurtta Sulh Konseyi” üyesi 38 sanık, ardından da diğer sanıklar alındı. Duruşma, sanıkların kimlik tespitiyle devam etti.

Erdoğan’ın başyaveri Ali Yazıcı ilk kimlik tespitinde bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da izleyiciler arasında yer alıyor.

AKIN ÖZTÜRK: ADRESİ BİLMİYORUM, TUTUKLUYUM

Sanıklardan darbe girişiminin askeri kanadının bir numarası olduğu iddia edilen Hava Kuvvetleri eski Komutanı Akın Öztürk, kimlik tespiti sırasında 2 çocuğu olduğunu belirterek, “Adresi bilmiyorum. Tutukluyum” dedi.

‘DARBE GİRİŞİMİNDEN HABERİM YOKTUR’

Öztürk savunmasına şöyle devam etti: “1970 yılında üniforma giydiğim Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 46 yıl boyunca yeminime sadık kalarak bana verilen görevleri üniformama halel getirmeyecek şekilde yerine getirdim. Yeminime ölsem dahi sadığım. Böyle bir suçlama ile yapılacak yargılama bana bu dünyada verilecek en büyük cezadır. Bir asker için bundan daha kötü ne olabilir. Silah arkadaşlarım ve milletim iyi bilsin ki bu hain darbe girişimi ile ilgili herhangi bir katkım ve haberim yoktur.

Ben silah arkadaşlarıma ve devletin kurumlarına silah doğrultacak biri değilim. Bu hain darbe girişimiyle hiçbir alakam yoktur. Şehit ailelerinin acılarını paylaşıyorum. Pilot olarak birçok kez ölümden döndüm. Keşke şehit olsaydım da bu suçlamalara maruz kalmasaydım. Bu nedenle içim çok acımaktadır.”

SALONDA GERGİNLİK

Kimlik tespiti sırasında, 15 Temmuz’da yaşamını yitiren Mucip Arıkan’ın annesi Saliha Arıkan, “Oğlumun katillerini öldürün. Yavrumu bana verin” diyerek, bağırdı. Arıkan’ın sanıklara yönelik bağırmayı sürdürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, duruşmaya engel olduğu gerekçesiyle Arıkan’ın salondan çıkartılmasını istedi.

Duruşma sürerken, müşteki yakınlarından bazıları, sanıklara yönelik sinkaflı sözler sarf etti. Mahkeme Başkanı Dik, özellikle Saliha Arıkan’ın sürekli bağırması nedeniyle dışarı çıkartılmasını istedi. Bu sırada, sanık avukatlarından biri de “Salondan çıkartılsın” deyince müşteki yakınlarının tamamı buna tepki gösterdi.

15 Temmuz’da yaşamını yitirenlerin yakınları, avukatlara “Teröristleri savunanlar teröristtir” ve “Hepiniz teröristsiniz” diye bağırdı. Duruşma, bu nedenle bir süre durdu. Yaşanan tartışmalar sırasında baygınlık geçiren Saliha Arıkan, sağlık görevlilerinin yardımıyla salondan çıkartıldı.

İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALAR

Olay gecesi öldürülen Semih Terzi dışındaki “Yurtta Sulh Konseyi” üyeleri için 2 bin 988’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor. Dosyada 200’ü tutuklu, 9’u tutuksuz, 12’si firari olmak üzere 221 sanık yer alıyor. Asker sanıklardan 1’i orgeneral, 3’ü korgeneral, 4’ü tümgeneral, 16’sı tuğgeneral, 3’ü tuğamiral, 26’sı albay, 27’si yarbay, 37’si binbaşı, 21’i yüzbaşı diğerleri ise daha alt rütbeye sahip. Sanıklar arasında öğretmen, memur ve esnafın olduğu 12 sivilin de bulunduğu ifade edildi.

“FETÖ Genelkurmay çatı davası” sanıkları hakkında “Anayasayı ihlal”, “Cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırma girişiminde bulunma”, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Silahlı terör örgütü yönetmek ve üyesi olmak” suçlamalarının yanı sıra darbe girişimi kapsamında ülke genelinde işlenen “Cumhurbaşkanına suikast”, “250 kişiyi şehit etme”, “2 bin 735 kişiyi öldürmeye teşebbüs etme” ve “Üst düzey komutan ve devlet yöneticilerinin hürriyetini sınırlama” suçlamalarından da şehit ve mağdur sayısınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanacak.

ERDOĞAN DA MÜŞTEKİ KONUMUNDA

Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili hazırlanan Genelkurmay çatı iddianamesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “mağdur-müşteki”, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise “mağdur” olarak yer alıyor.

EN SON EKLENENLER