AKP’liler korkudan açık oy kullanıyor

Rejim değişikliğini içeren Anayasa değişiklik teklifi, Meclis’te AKP’li vekillerin açık oy ihlali ile sürüyor. Teklifin birinci maddesi 347 kabul, 132 red, ikinci maddesi ise 343 kabul, 133 red oyu ile onaylandı. Oylama sırasında anons edilen tutuklu vekiller için ‘rehin’ diye cevap verildi. HDP’li Önder, tutuklu HDP’li milletvekilerin Meclis’te bulunmaları gerektiğini belirtti

AKP’nin MHP’nin desteğini alarak hazırladığı tekçi rejimi içeren ve Türkiye’deki tüm farklılıkları yok sayan Anayasa değişiklik teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda tartışmalarla görüşülmeye devam ediliyor. Meclis’in 1. turunda birinci maddesine 347 kabul, 132 ret, ikinci maddesine ise 343 kabul, 133 ret oyu verildi. 2 çekimser, 2 boş, 1 geçersiz oy çıktı. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 484 milletvekili katıldı. Oylama sırasında bazı CHP milletvekilleri, gizli oylama kurallarına uyulmadığı, oyların kabinlere girilmeden verildiği gerekçesiyle tepki gösterdi. Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, sık sık milletvekillerini oylarını kullanırken kabinlere girmeleri, kupaların bulunduğu alanda beklememeleri yönünde uyardı. HDP milletvekilleri, partilerine mensup tutuklu milletvekillerinin isimleri okunduğunda hep birlikte, “rehin” veya “cezaevinde” diye karşılık verdi. Anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda ikinci maddeye ise 343 kabul, 133 ret oyu verildi. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 480 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 133 ret oyu kullanıldı, 1 çekimser, 2 boş, 1 geçersiz oy çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de oylarını kullandı.

Gizli oylamada tüzük ihlali

TBMM Katip Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin kabinlerin yanında cep telefonuyla oy verme işlemini görüntülemesine AKP milletvekilleri tepki gösterdi. Bazı AKP ve CHP milletvekilleri arasında kısa süreli gerginlik yaşanırken, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın da Hakverdi’yi, yaptığının bir divan üyesinin gizliliği ihlal etmesi anlamına geldiğini belirterek, uyardı. Kabul edilen birinci maddeye göre, Anayasa’nın “Yargı yetkisi” başlığında değişikliğe gidilecek. Buna göre, yargı yetkisinin, bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, “Bağımsız ve tarafsız” mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek. Teklifin ikinci maddesi ise milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılmasını öngörüyor.

6filiz-keresteciogluMilletvekillerine rüşvet

İkinci madde üzerine parti adına görüş bildiren HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, “Bu değişikliğin iktidarın seçim sistemini de değiştirdiği düşünüldüğünde tek bir parti sistemine kapı aralamaktadır” dedi. Kerestecioğlu, “Tek adam rejimiyle işlevsiz kılınacak Meclis’te milletvekillerine bir tür rüşvettir. Yüzde 10’luk seçim barajı kaldırılmazken, en çok oy alan partinin sandalye sayısının artması anlamına gelir. Değişiklik mutlaki tek adam rejimi için yapılan bir değişikliktir” diye konuştu. Gruplar adına ikinci sözü alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise “Cumhuriyet kaygısı deyince abarttığımızı söylüyorsunuz. Bizim kaygımız cumhuriyetimizi anlamlı kılan onun laik, demokratik bir hukuk devleti olmasıdır” dedi.

AKP’li vekil: Kafamız karışık

6kabin-hakverdiAKP’li bir milletvekilinin CHP’li bir vekile “Zaten kafamız karışık, biraz daha anlatırsanız oy rengimiz değişebilir” dediği ileri sürüldü.

Meclis’te devam eden başkanlık görüşmelerinde teklife geçilmesi için 338, ilk maddenin kabulu için 347, ikinci maddenin kabulu için ise 343 evet oyu çıktı. Özellikle cumhurbaşkanına başkanlık yetkisi veren maddelerde fire olup olmayacağı tartışma konusu olurken, AKP’li bir milletvekili, teklifin içeriğini kendisine anlatan CHP milletvekiline, “Zaten kafamız karışık, biraz daha anlatırsanız oy rengimiz değişebilir” diyerek, sohbeti sonlandırdı. Bir MHP milletvekilinin de, “Biz de teklifin yaratacağı sıkıntıların farkındayız. AKP’deki firelere odaklanın, orada durum karışık” dediği ileri sürüldü.

Selvi: Oylamada sürpriz olabilir

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Başkanlık Anayasası oylamasında kulislerde konuşulanları değerlendirdi. Selvi oylamada sürpriz olabileceğini söylerken, verilen firenin MHP’den beklenenden çok olduğunu ve özellikle Cumhurbaşkanı ile ilgili maddelerin meclisten 330’u bulamama ihtimalinin olduğunu söyledi.

6-meclis-yayın-kameraŞeker TV’de izlenme rekoru

Anayasa değişikliği teklifi görüşüldüğü sırada Meclis Tv, tarafsız yayıncılık yapmadığı için gazetecilik kökeninden gelen milletvekilleri akıllı telefonlarla Meclis’ten naklen yayın yapıyor. Halk Meclis’teki tartışmaları HDP ve CHP’li vekillerin yaptığı yayınlardan takip ediyor. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Anayasa değişikliği teklifi oturumundaki tüm oylamaları Meclis’ten canlı yayınlıyor. Şeker’in yaptığı canlı yayınlar, binlerce kişiye ulaşıyor. TBMM TV’nin yayın yapmamasıyla, Milletvekili Şeker’in kişisel imkanlarıyla görüşmeyi kamuoyuna aktarması sosyal medyada ‘Şeker TV’ adıyla yayıldı. Şeker, yaptığı canlı yayın sırasında HDP Milletvekili Müslüm Doğan’ın görüşlerini alarak ‘tarafsız yayıncılık’ örneği gösterdi.

‘Başkanlık yatırım getirir’ fikri absürt

Financial Times, Türkiye’deki son gelişmeleri ele aldı. Makalede Türkiye’nin döviz krizine her zamankinden yakın olduğu savunuldu, başkanlık sisteminin yatırımcılara güven vereceği fikri ise ‘absürt’ diye nitelendirildi.

ANKARA

EN SON EKLENENLER