AKP’nin krizi halkı vuruyor

Ekonomideki olumsuz gidişat enflasyonu tırmandırmaya devam ediyor. TÜİK verilerine göre, enflasyon aylık yüzde 1.49, yıllık yüzde 12.98 arttı. Yıllık artış 2004’ten bu yana en yüksek seviye olarak kayda geçerken, tüm veriler ekonominin batışa geçtiğini gösteriyor

Tüm dünyada yaşanan kapitalist krizin Türkiye’ye yansımasının yaşamı derinden etkileyecek boyutlara çıkmasına yol açacak gibi görünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’den sermaye kaçışlarına yönelik yaptığı açıklama, durumun çok ciddi boyutlarda olduğunun açık göstergesi olurken, bu durumdan tek kurtuluş yolunu savaş politikalarına bağlamaya çalıştıkları görülüyor. 72 millete karşı adeta savaş açan ve özellikle Ortadoğu’da halklara yönelik düşmanca tutum üzerinden savaşla beslenip iktidarda kalma çabası içinde oldukları artık gizlenemiyor. Uluslararası arenadaki siyasi gelişmeler nedeniyle daha da kırılgan hale gelen Türkiye’de ekonomik durum ise, dibe doğru hızla yol alıyor. Dolar ve euronun önlenemez yükselişi sürerken, dün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı verilerine göre, enflasyon son 14 yılın zirvesine ulaşmış durumda. Verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi 2017 yılı kasım ayında, bir önceki aya göre yüzde 1,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,98 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 10,87 artış gerçekleşti. Veriler, en yüksek artışın ana harcama grupları itibariyle, Kasım ayında yüzde 3,77 oranında giyim ve ayakkabı grubunda, yüzde 2,11 ile gıda ve alkolsüz içecekler, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,84, konutta ise yüzde 1,25 oranında yaşandığını gösterdi. En düşük artışın ise, yüzde 0,01 oranında alkolü içecekler ile tütünde gerçekleştiği belirtildi. Bölgesel düzeyde yaşanan artışların sınıflandırıldığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflanması’na göre de, 26 bölge içerisinde aylık bazda en yüksek artış yüzde 2,62 ile Amed ve Riha’da (Urfa) yaşanırken, bir önceki yılın aralık ayına en yüksek artış 12,33 ile Antakya, Gurgum (Maraş), Osmaniye ile Wan, Mûş, Bedlîs (Bitlis), Colemêrg’de (Hakkari) yaşandı. Yine bölgesel bazda en yüksek artış bir önceki yılın aynı ayına göre en 14,38 Wan, Mûş, Bedlîs, Colemêrg’de yaşandı. On iki aylık ortalamalara göre ise, en yüksek artış yüzde 12,42 ile Zonguldak, Karabük, Bartın bölgesinde gerçekleşti. TÜİK’in tüketici fiyatları endeksine göre, kasımda aylık bazda fiyatları en fazla artan ürünlerin başında yüzde 45,29 ile domates gelirken, domatesi ise yüzde 23,33 ile kabak izledi.

Erdoğan çark etti!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Muş İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’deki ekonominin durumunu açıkça itiraf ettiği görüldü. Erdoğan, “Bazı iş adamlarının varlıklarını yurt dışına kaçırma gibi gayretleri olduğunu duyuyorum. Kabinemize sesleniyorum. Bunların hiçbirine çıkış için izin vermemelisiniz. Bu bir ‘ihanet-i vataniye’dir” derken, sözlerinden çabuk çark etti. Erdoğan, “Türkiye serbest piyasa ekonomisine sahiptir, isteyen herkesin parasını yurt dışına çıkarma hakkı vardır” açıklaması ile boyunu aştığını gösterdi.

Merkez Bankası ne adım atacak?

Kasım ayında yıllık enflasyonun yüzde 12.98 ile 2003 serisinin en yüksek rakamına ulaşması, çekirdek enflasyonun da yüzde 12.08’e yükselerek 13 yılın zirvesine çıkması sonrası, gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Artı Gerçek’te yer alan habere göre, İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, Bloomberg HT’ye verdiği demeçte, Merkez Bankası’nın enflasyondan çok çekirdek göstergelere baktığını hatırlatarak, bugünkü rakamların da Merkez Bankası’nın faiz artışına gitmesi gerektiğine işaret ettiğini kaydetti. Ekonomist Dr. İsmet Demirkol ise, faiz artışının çözüm olmayacağına dikkat çekerek, “Merkez Bankası ortalama fonlamasına bakıyoruz yüzde 12.25, enflasyon bunun çok üzerinde. Yıl sonunda enflasyonda yüzde 13’ü görebiliriz… Gıda, alkolsüz içecekler, konut ve ulaştırmanın toplam harcama içindeki payı yüzde 55 olması gerçekten çok yüksek, dolayısıyla bizim artık gıda politikasını ve tarım politikasını net şekilde belirlememiz gerekiyor” dedi.

Şimşek: Kalıcı düşüş başlayacak

İktidara geldikleri günden beri ekonomi politikalarıyla övünen AKP, gerçeği ters yüz edip umut yayma telaşı içinde açıklamalarına devam ediyor. TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasının ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter’da sosyal medya hesabı üzerinden Kasım ayı enflasyon verisini değerlendirdi. Enflasyondaki yükselişi gıda fiyatlarına bağlayan Şimşek, “Kasım ayı yıllık enflasyondaki 1,08 puanlık artışın 0,52 puanı işlenmemiş gıdadan geliyor. Sebze fiyatlarındaki dönemsel faktörlerden kaynaklanan geçici bir etki var. Aralıkta ters yönde düzeltmesi olacaktır” ifadelerini kullandı. Gıda Komitesi’nin bu tarz oynaklıklara kalıcı çözüm üretmeyi amaçladığını bildiren Şimşek, “Gerekli tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz. Enflasyonda aralık ayından itibaren kalıcı bir düşüş süreci başlayacaktır. Hükümetimiz bu amaç için gereken desteği vermeye devam edecek” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER