Aleviler barış okudu, adalet yazdılar

11. Alevi festivalindeydik. Birlikte yaşamaya hasret kaldığımız bir ikiz kardeş buluşturuldu bu festival meydanında; “Barış” ile “Adalet”.

8 gün boyunca sürdü Alevilerin festivali. Britanya Alevi Federasyonu (BAF), İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Enfield Alevi Kültür Merkezi’nin mihmandarlığında onbinlerce can “Adalet ve Barış” için Cem oldular.

Adalet öğretileri kadimden geliyordu. Hacı Bektaşi Veli’nin, Yunus Emre’nin adalet felsefesinden. Bu dünyada aradılar adaleti ve barışı. Öte dünyaya bırakılacak ilahi bir adalete inanmıyorlardı. Bu dünyadaki haksızlıklar, adaletsizlikler ve savaşlarla insani tahribat yaratanlar bu dünyada hesap verecekti. Her şeye kadir bir tanrı anlayışına ve onun ahiret yargısına bırakılamazdı.

Çünkü Hacı Bektaşi Veli’ye göre kıyamet kopmayacaktı, ancak dünya adalet ve insan sevgisiyle düzelecekti. Alevi festivali inanmadı öte dünya adaletine, bu dünyada meydan açtı adalet için, barış için cem birlediler. Analar ve dedeler bu dünyada hukuksuzlukların yarattığı karanlıklara karşı gülbenglerini okudular, çerağlarını adalet için aydınlık yarınlar için uyandırdılar.

Semahlar barışa dönüldü, türküler insan haklarına söylendi. Onbinlerce insan barış ve adalet için akıl, yol ve gönül birlediler.

Hakk meydanında adaleti ve barışı yaşadılar. 8 gün boyunca en ufak bir huzursuzluğa, adaletsizliğe ve eşitsizliğe yol açmadılar. Aydın, yazar, sanatçı, kadın, siyaset insanı ve yol insanları panellerinde, söyleşilerinde, tiyatrolarında adalet ve barışı anlattılar. Cemevi salonu sadece ibadetin mekanı değil, iki büyük şair Ahmed Arif ile Cemal Süreya’yı bir araya getiren ‘Ben Kolay Ölmem’ adlı oyun sahnesi oldu.

Analar ve dedeler adalet ve barış için muhabbet cemi yürüttüler. Kadın-erkek candı. Herkes eşitti. Makam, mevki, hiyerarşi yoktu. Aydınlar, yazarlar, dedeler, analar, eşit başkanlar, kadınlar, sanatçılar, erkekler, yaşlılar, gençler ve çocuklar ellerinde siyah çöp torbaları, paspas, süpürge ve bulaşık bezleri birlikte yaşadıkları meydanda temizlik yapıyorlardı. Tıpkı Gezi parkındaki günler gibi…

11. Alevi festivali insan ile insanı, insanın doğa ile, insanın doğa ve hak ile barış ve adalet içinde yaşamanın mükemmelliğini anlattı ve yaşattı. Binlerce çocuğun ve gencin gözlerinde barışın gülümsemesi, yaşlıların gözlerinde adaletin tebessümü vardı.

KAYNAK

logo

EN SON EKLENENLER