Aleviliğin kökleri kadıncıl

‘Yol Kadındır’ kitabıyla kadının Alevilikteki yerini inceleyen Akkaya, Aleviliğin köklerinin kadıncıl bir inanç olduğunu savunuyor. Aleviliğin tarihten bugüne yapılan müdahaleler sonucu cinsiyetçi hale getirildiğinin altını çizen Akkaya, Alevi kadınlarının daha örgütlü mücadele etmesi gerektiğini ifade ediyor

Yazar Gülfer Akkaya’nın “Din ve inançlar cinsiyetçi midir?” sorusundan yola çıkarak hazırladığı “Yol Kadındır” kitabı yayınlanmaya hazırlanıyor. Aleviliğin kökenlerine doğru bir yolculuğa çıkan Akkaya, kitapta Aleviliğe cinsiyetçi müdahalelerin başladığı günden bugüne kadar geçen süreci anlatıyor. Aleviliğin cinsiyetçi bir inanç olduğunu düşündüğünü belirten Akkaya, ancak geçmişin tozundan sıyırdığında her şeyin kadıncıl ve kadına dair olduğunu da ifade ediyor. Akkaya, bir önceki kitabı olan ‘Alevi kadınlar’ ile ilgili veriler toplamaya başladığı sırada birbiriyle çelişen unsurları fark ettiğini ve bu araştırmanın “Yol Kadındır” kitabını yarattığını söyledi.

Aleviliğin kökeni eşitlikçi

“Alevilik inancında, ‘kadın ve erkek eşittir’ söylemi var” diyen Akkaya, bu söylemin Alevilerin kertelesi olduğunu belirtti. Feminist olduğunu ve feminist araştırma yöntemlerinin kendisi için önemli olduğunu dile getiren Akkaya, “Sır içinde sır olanlar: Alevi Kadınlar adlı bir önceki araştırmamda da yaptığım şey aslında, Alevilik inancının nasıl cinsiyetçileştiği ve oradaki kadınların nasıl görünmez olunmaya başladığıydı. Kitap için çalışmaya başladığımda Aleviliğin cinsiyetçi bir inanç olduğuna inanıyordum. Şuan son derece erkekleştirilmiş bir inanç fakat Alevi felsefesinde bugünkü Alevilikle çelişen şeyler gördüm. Aleviliğin sandığımdan da eski ve kadim bir inanç olduğunu farkettim. Alevi toplumu da Alevilik inancına ne kadar zarar verdiğini konuşması gerekiyor” şeklinde açıklıyor.

11kadinkitap2Dünden bugüne cinsiyetçiliğin yeri

“Yol kadındır”da Aleviliğin henüz cinsiyetçi zeminde müdahale edilmediği geçmişinden bugüne kadarki hikayesini anlattığını vurgulayan Akkaya, “Araştırmaya başladığım ilk günden itibaren gerek Alevilik inancındaki kadıncıl unsurlar, gerek kadim toplumlardaki kadıncıl unsurların bu kadar görünür ve rahat ulaşılabilir olduğunu düşünmemiştim. Bir toz tepesini düşünün, tozu hafif üflediğinizde; her şey kadıncıl, her şey kadına dair. Bu çok şaşırtıcıydı, heyecan ve umut vericiydi” şeklinde anlatıyor.

Kadınlar mücadele etmeli

Türkiye’nin siyasal durumuna dair de değerlendirmeler de bulunan Akkaya, kitabının içinde bulunduğumuz siyasal ortama dair neler söylediğine dair şunları ifade ediyor: “Türkiye’de AKP iktidarı var ve insanlar dinin elinden yaka silkmiş durumda. Ağızdan düşmeyen tanımsız bir laiklik söylemi var. O yüzden biz kadınların erkeklerle eşitliğini, özgürlüğünü savunan, din içinde kadınların durumunu gören bir laiklik istiyoruz. Bu kitap birincil olarak bunu söylüyor. Kadınların tarihi çok yönlüdür demek istiyor. Alevi kadınlarının daha örgütlü, birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Bu kitap bunların hepsini anlatıyor.”

Neden ‘Yol Kadındır’

Alevilerde “yol kadındır” diye bir söylem olduğunu ancak bunun içinin boşaltıldığını belirten Akkaya, “Bu kitapla, ‘neden yol kadındır?’ denildiği ortaya çıktı. Derdini anlatan bir isim oldu diye düşünüyorum. Bugüne kadar din ve inanç alanında yapılan araştırmalarda buna feminist araştırmacılar da dahil herkes bir kabulle yola çıktı. Ortak söyledikleri bir şey vardı: ‘Din dediğiniz şey cinsiyetçidir.’ Ben de buradan yola çıktım; ‘Din ve inançlar cinsiyetçi midir? ‘Ya cinsiyetçi değilse?” diye konuştu.

Özgürlükçü Demokrasi

EN SON EKLENENLER