Alışılmış düzen altüst oldu

Koronavirüs salgını nedeniyle İsrail’de 7 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İsrail Başbakanı bunun tavsiye değil, bir emir olduğunu ifade etti.

Hızlı bir yayılma halinde olduğu için ölümcül hastalığa neden olmasının yanı sıra yarattığı panikle de koronavürüs (Covid-19),  dünyanın en önemli gündemi olmaya devam ediyor. Devletlerin aldığı önlemler ise alışılagelmiş yaşam biçimlerini altüst ediyor.

Önlemler kapsamında İsrail, 7 günlük sokağa çıkma yasağı ilan ederken, Suudi Arabistan’da Kabe ve Mescid-i Nebevi’de cemaatle namaz askıya alındı. Bir başka Körfez ülkesi Umman ülkedeki turistlerin ülkeyi terketmesini istedi, Irak’ta da hayatını kaybedenlerin sayısı 14’e yükseldi.

İsrail’de 7 günlük sokağa çıkma yasağı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, koronavirüs nedeniyle dün itibarıyla 7 gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Netanyahu, karantina tedbirlerini sertleştirme kararı alındığını, Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarının şimdi bağlayıcı olduğunu, ihlal edenlerin cezalandırılacağını belirtti.

Halka seslenen Netanyahu “evinizde kalın” çağrısında bulunarak, hükümetin virüs nedeniyle acil durum ilanını onaylayacağını açıkladı. Vatandaşların sadece market ve eczane için dışarı çıkabileceği belirtildi.

‘Tavsiye değil, emirdir’

Netanyahu, televizyondan yaptığı özel konuşmada “Zor zamanlarda zor kararlar vermek zorundayım. Sağlık Bakanlığı önceki gün evde kalma emrini verdi. Bugün birkaç olağanüstü emir imzaladım. Bu gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek. Ayrıca hareket kısıtlaması uygulanacak. Siz İsrail vatandaşlarının evlerinizde kalmanız gerekiyor. Bu bir istek, bir tavsiye değil, emirdir, uygulanmaya zorunludur. Zor olacağını biliyorum ama sizden işbirliği bekliyorum. Söz konusu olan hayatların kurtarılması” ifadesini kullandı.

Endüstride çalışanlar muaf

Yaşamı destekleyen endüstrilerde çalışanların istisna tutulacağını kaydeden Netanyahu, “Olağanüstü durumlarda çalışmalarına izin verilenler dışında herkes evinde kalacak” diye ekledi.

Vaka sayısı 677’ye çıktı

Öte yandan İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkedeki toplam vaka sayısının 677’ye yükseldiği kaydedildi.

İsrail’de yeni tip Covid-19 tipi koronavirüse yakalananlar arasında 10 asker de bulunuyor. Ülkede koronavirüs önlemleri kapsamında tüm okullarda eğitime ara verilirken, kapalı ve açık alanlarda 10 kişiyi aşan toplantı ve etkinlikler de yasaklanmıştı.

Ayrıca, market, eczane, benzin istasyonları ve bankalar dışında birçok ticari işletmenin 15 Mart’tan itibaren kapatılmasına karar verilmişti. İsrail hükümeti, önceki gün de virüs nedeniyle İsrail’de ikamet edenler hariç, tüm yabancıların ülkeye girişini yasaklamıştı.

Suudi Arabistan ve Umman’da alınan önlemler

Öte yandan artık küresel bir tehdit durumuna gelen koronavirüs salgınına karşı Suudi Arabistan’da alınan tedbirler kapsamında Kabe ve Mescid-i Nebevi’de cemaatle namaz askıya alındı.

Suudi Arabistan makamları daha önce Kabe ve Mescid-i Nebevi dışında ülkedeki camilerde cuma namazı başta olmak üzere cemaatle namaz kılınmasına ara verilmesi yönünde karar almıştı. Suudi Arabistan’ın komşusu bir başka Körfez ülkesi olan Umman’da ise Turizm Bakanlığı, yabancı turistlere ülkeyi terketmesi çağrısı yaptı.

Toplu taşıma ve taksi hizmetleri durduruldu

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:”Bakanlığımız, turizm şirketleri ve otellere, müşterilerine koronavirüsün yayılması nedeniyle dünyada yaşanan olağanüstü durumu dikkate alarak Umman Sultanlığı’ndan ayrılmaları ve ülkelerine dönmelerini tavsiye etmelerini istedi.”

Bakanlık, turistlerin salgından sonra ülkeyi yeniden ziyaret edebileceklerini belirtti.

Umman Ulaştırma Bakanlığı, ülkedeki tüm toplu taşıma ve taksi hizmetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Aynı önlem daha önce Katar tarafından da alınmıştı.

Umman’da şu ana kadar tespit edilen koronavirüs vaka sayısının 39 olduğu, bunlardan 37’sinin hastalığı ülke dışından kaptığı ve 13 hastanın iyileştiği belirtildi.

14’e yükseldi

Bir başka Arap ülkesi Irak’ta ise koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 14’e yükseldi. Irak’ta yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 2 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle can kaybı 14’e çıktı.

Basra Valisi Esad el-İydani, Irak resmi haber ajansı INA’ya yaptığı açıklamada, bir kişinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Zikar Valiliği Sağlık Dairesi’nden yapılan yazılı açıklamada da El-Hüseyin Eğitim Hastanesi’nde bulunan bir hastanın virüs nedeniyle öldüğü duyuruldu. Böylelikle ülkede Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 14’e yükseldi.

Irak’ta daha önce yapılan açıklamada koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 12 olarak duyurulmuştu.

Tunus’ta ilk can kaybı

Batı Afrika ülkesi Tunus’ta yeni tip koronavirüs Covid-19 nedeniyle ilk can kaybının meydana geldiği bildirildi. Tunus’ta Suse Valiliği Sağlık Müdürlüğü yetkilisi Sami er-Rakik, yaptığı açıklamada, 72 yaşındaki bir kadının yeni tip koronavirüsten ötürü yaşamını yitirdiğini söyledi.  Kronik rahatsızlıkları bulunan söz konusu kişinin solunum sıkıntısıyla hastaneye başvurduğunu aktaran Rakik, hastanın müdahaleden önce hayatını kaybettiğini ifade etti. Tunus Sağlık Bakanlığına bağlı Yeni ve Gelişen Hastalıklar Ulusal Gözlemevi Genel Müdürü Nassaf bin Aliyye, önceki gün yaptığı açıklamada, ülkede Covid-19’a yakalananların sayısının 39’a yükseldiğini belirtmişti. 

 HABER MERKEZİ

‘Davetsiz misafirle karşı karşıya kaldık’

Koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden biri İran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yayınladığı Newroz mesajında sağlık personelinin mücadelesine övgüde bulundu.  Ruhani, “Sadece biz değil 150’den fazla ülke yılın sonunda tahrip edici bir davetsiz misafirle karşı karşıya kaldı. Koronavirüs halkın sağlığını hatta işlerini tehdit altına aldı ancak doktorlar, hemşireler, hastanelerimiz ve tedavi merkezlerimiz hastaları daha hızlı bir şekilde tedavi edebilmek için kendilerini feda edercesine cesurca sahneye çıktı” dedi.

Öte yandan İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ise geçen yıl birçok üzücü hadiseye tanıklık edildiğini söyleyerek, şunları kaydetti: “Önceki yıl selle başladı ve koronayla bitti. Tüm yıl boyunca da depremler ve yaptırımlar gibi çeşitli hadiseler yaşadık ancak bu hadiselerin zirve noktası Kasım Süleymani’nin ABD’nin terörist eylemiyle şehit edilmesiydi.”

Tüm sağlık personelinin halkın da desteğiyle “etkileyici ve takdire şayan bir fedakarlıkla” salgınla mücadele ettiğini söyleyen Hamaney, bu durumun ülkenin itibar kaynağı olduğunu ileri sürdü.

EN SON EKLENENLER