Almanya: Tehditler faydasız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ‘müzakerelerin dondurulması’ kararına ilişkin söylediği “Bana bak, daha ileri giderseniz bu sınır kapıları açılır” sözlerine Avrupa’dan yanıtlar gelmeye devam ediyor.

Almanya hükümetinin Sözcü Vekili Ulrika Demmer, “Tehditler iki tarafa da fayda sağlamıyor” dedi. Demmer, sıkıntı yaşanan konuların karşılıklı diyalogla çözülmesi gerektiğini söyledi. Mültecilerle ilgili anlaşmaların ortak bir başarı olduğunu ifade eden Demmer, anlaşmanın devam etmesinin iki tarafın da çıkarına olduğunu dile getirdi. Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer de, Ankara’ya karşı sert bir tavır takındı. Seehofer, Passauer Neue Presse gazetesine “Erdoğan’ın tehditlerine boyun eğmeyeceklerini” söyledi. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok da, bir açıklama yaptı. Türkiye’nin AB ile yaptığı mülteci anlaşmasını sonlandıracağına inanmadığını belirten Brok, anlaşmanın Türkiye’nin de çıkarına olduğunu, Türkiye’nin ekonomik gelişiminin büyük ölçüde AB ile iyi ilişkilere bağlı olduğunu savundu. Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders ise Erdoğan’ın sözlerini “tehdit” olarak nitelerken, bunun hiçbir konuda yardımcı olmayacağını söyledi.

AB Dönem Başkanı sıfatıyla mülteci anlaşmasına imza koyan ve “Türkiye şartlara uymalı” diyen Koenders’e göre Ankara, anlaşmanın uygulanması için bir adım dahi atmadı. Erdoğan, 37’ye karşı 479 oyla kabul edilen AP kararına şu sözlerle karşılık vermişti:

“Toplanmışlar, 30-40 kişi, o bildiriye hayır diyor. Ya topunuz ‘evet’ dese ne yazar… Türkiye kapıları açarsa ne yaparsınız’ dediniz, bana bak, daha ileri giderseniz bu kapılar açılır bunu da bilesiniz. Öyle kuru sıkı tehditlerden ne ben anlarım, ne bu millet anlar.”

‘Şantaja boyun eğmeyiz’

Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük grup olan muhafazakâr Avrupa Halk Partisi’nin (EVP) Grup Başkanı Manfred Weber, Erdoğan’ın çıkışlarına çok sert tepki gösterdi. Neue Osnabrücker Zeitung’a konuşan Weber, “şantaja boyun eğmeyeceklerini, en kötü durumda mülteci krizinde Türk hükümetinden bağımsız bir şekilde reaksiyon gösterecek durumda olmaları gerektiğini” söyledi. Weber Türkiye’nin üye olamayacağını belirtti. Weber aynı zamanda, “şu anda Türkiye’ye yönelik yardımların kesilmesi ya da ekonomik yaptırım uygulanmasına da karşı olduğunu, diyalogun kesilmemesi gerektiğini” kaydetti.

BRÜKSEL

EN SON EKLENENLER