Almanya’da ırkçılık: Son yıllarda ciddi yükseliş vardı

Hessen eyaletine bağlı Hanau’da 19 Şubat akşamı iki ayrı nargile-kafeye yönelik saldırı düzenleyen Tobias R. adlı ırkçı, 9 kişiyi katletmiş, çok sayıda kişiyi de yaralamıştı. Evinde annesiyle birlikte ölü bulunan Tobias R’nin düzenlediği saldırılar, Almanya’da son yıllarda artan ırkçılığın sonucu olarak görülüyor.

Irkçılığın yükselişinin en basit göstergesi olarak sunulan Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı partinin yükselişi, aynı zamanda Suriye ve Irak’tan sonra DAİŞ çetelerinin Avrupa’daki saldırılarıyla paralellik gösterdi. Yükselen ırkçılık, sosyal medyada veya sokaklardaki nefret suçlarıyla sınırlı kalmadı ve Hanau’dan önce çok sayıda kişinin daha katledilmesini beraberinde getirdi.

NSU CİNAYETLERİ VE İSTİHBARAT SKANDALI

1993 yılında Solingen’de Türkiye vatandaşı 5 kişinin yaşamını yitirdiği kundaklamadan sonra özellikle 2000-2007 yılları arasında gerçekleşen 9 planlı cinayet dikkat çekmişti. Sonradan Nasyonal Ssoyalist Yeraltı Örgütü (NSU) üyesi Neonaziler tarafından gerçekleştirildiği anlaşılan cinayetlerde katledilen bir kadın polis dışındakilerin tümü Türkiye vatandaşlarıydı.

NSU davasında hayatta kalan tek sanık olan Beate Zschäpe, Temmuz 2018’de ömür boyu hapse mahkûm edilmişti. Ancak NSU cinayetleri etrafındaki soruşturmalar sonucunda, Alman istihbaratının aslında ırkçı grubun üyeleri hakkında çok fazla bilgiye sahip olduğu ortaya çıkmıştı. Bu skandallar dizisi yıllarca Almanya’da tartışma konusu olmuştu.

RADİKAL İSLAM VE AFD’NİN YÜKSELİŞİYLE PARALEL ARTAN SALDIRILAR

Almanya’da radikal İslamcıların giderek daha fazla gündeme geldiği 2014 yılından itibaren Batının İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler (Pegida) adlı ırkçı hareketin de güçlendiği görülmüştü. 2013 yılında Avrupa Birliği (AB) karşıtlığı temelinde kurulan Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı aşırı sağcı parti ise, hem Federal Meclis’te üçüncü parti konumuna geldi hem de birçok eyalet parlamentosunda temsil edilmeyi başarmıştı. Bu partinin eski sosyalist Doğu Almanya eyaletlerinde yüzde 20’ler düzeyinde oy alması, endişeleri daha da arttırmıştı.

22 Temmuz 2016’da Münih kentindeki bir alışveriş merkezine saldıran Alman-İran asıllı David Ali Sonboly, 9 kişiyi katlettikten sonra intihar etmişti. Sonboly’nin 2011’de bir sol partinin gençlik kampına saldırarak 77 kişiyi katleden aşırı sağcı Anders Behring Breivik’ten ‘etkilendiği’ ortaya çıkmıştı.

26 Eylül 2016’da ise Nino Köhler adlı bir başka aşırı sağcı, Dresden şehrindeki bir cami önünde iki ayrı bomba patlatmıştı. Olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmamıştı.

Irkçıların İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana katlettikleri en üst düzey siyasetçi ise, Hessen eyaletine bağlı Kassel ve çevresinden sorumlu yerel hükümetin başkanı muhafazakâr siyasetçi Walter Lübcke olmuştu. 2 Haziran 2019’daki cinayetten sorumlu tutulan Stephan Ernst’in Neonazi gruplarla bağlantılı olduğu tespit edilmişti.

Bir başka ırkçı saldırı ise, büyük bir katliama dönüşmeden polis müdahalesiyle engellenmişti. Yahudilerin ‘kefaret günü’ olarak da bilinen ‘Yom Kippur’un ikinci günü olan 9 Ekim 2019’da Halle şehrindeki bir sinagoga saldırı planlayan Stephan Balliet, sinagoga girememesi üzerine yoldan geçen bir kişi ile bir kebapçıdaki bir müşteriyi katletmişti.

IRKÇI MOTİFLİ DİĞER SALDIRILARDA DA ARTIŞ VAR

Almanya’daki ırkçı cinayet ve katliamların yanı sıra son yıllarda ırkçı ve Yahudi düşmanı motifli nefret suçları ve fiziki saldırılar artış gösterdi. 2018 yılında toplamda 7 bin 701 ırkçı saldırı gerçekleşirken, Yahudi düşmanı saldırıların sayısı ise bin 799 olarak tespit edilmişti. 2017 yılına oranla yüzde 20 artan bu nefret suçlarının yüzde 90’ına yakını aşırı sağcı gruplar veya kişilerce işlendi.

Radikal İslamcılığı bahane ederek ortaya çıkan PEGİDA hareketinin doğduğu yer olan Dresden eyaleti ise, ırkçı suçların en fazla artış gösterdiği eyalet oldu. Aynı zamanda Almanya’da yabancı oranının en düşük olduğu eyaletlerden olan Dresden’de 2018’deki ırkçı saldırılarda bir önceki yıla oranla yüzde 38 artış yaşanmıştı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA 12 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Hanau’daki ırkçı katliamın hemen öncesinde Almanya genelinde düzenlenen bir operasyonda ‘camiye saldırı hazırlığı yaptığı’ iddia edilen 12 aşırı sağcı yakalanmıştı. Baden-Württemberg, Bayern, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz ve Sachsen-Anhalt eyaletlerinde yapılan operasyonlarda 12 kişi gözaltına alınmıştı. 14 Şubat’taki operasyonda gözaltına alınan ‘Gruppe S’ adı verilen aşırı sağcı oluşuma mensup bu kişiler, mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

EN SON EKLENENLER