Almanya’dan Rojava’daki suçlara ilişkin açıklama

Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, Türk ordusu ve çetelerinin 9 Ekim’den bu yana Kuzey-Doğu Suriye’de yürüttükleri işgal saldırıları sırasında yaşanan savaş suçluları Federal Meclis’e taşıyarak Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet’in yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi vermişti.

Sol Partili vekil, Suriye’deki suçlardan dolayı Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yargılanması isteyen BM Suriye Soruşturma Komisyonu Eski Üyesi Carla Del Ponte’nin açıklamasını hatırlatarak “Erdoğan sorumluluklarından savaş suçlusu olarak yargılanır mı?” sorusunu yöneltmişti.

‘GELİŞMELERİ KAYGIYLA İZLİYORUZ’

Parlamenter Gökay Akbulut’un sorusuna hükümet adına Almanya’nın Avrupa Birliği’nden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth yanıt verdi. ANF’nin elindeki kısa yanıtta Roth, Federal Hükümet olarak Türkiye’nin işgal harekatına ilişkin birçok açıklamalarda bulunduklarını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin askeri harekatını birçok kez sert şekilde kınadık ve Suriye’nin kuzeyinde sergilenen yaklaşımın derhal son bulmasını talep ettik.”

Ellerine uluşan Türkiye’nin desteklediği grupların uluslararası hukuku ihlali anlamına gelebilecek saldırılarının kendilerini ciddi şekilde kaygılandırdığını aktaran Alman bakan “Bölgeden aldığımız bilgiler Suriye’de Kürt gruplarına karşı yürütülen askeri işgalin uluslararası hukuka uygun olduğunu göstermiyor” dedi.

‘ALMANYA İSTEDİ, ÇİN VE RUSYA KARŞI ÇIKTI’

Merkel hükümetinin Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi bakanlarından Roth yanıtında bölgede işlenen suçları sert şekilde kınadıklarını söylerken, suçluların yargılanması için ise deyim yerindeyse topu Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumlara attı. Uluslararası yargılamalar konusunun Almanya’nın yetkisini açtığını ifade eden Roth “Böyle yargılamalar ancak bağımsız mahkemelerce yapılır” görüşünü bildirdi.

Almanya’nın 2015’ten bu yana bütün Suriye’de yaşanan gelişmeleri mercek altına alacak uluslararası bir mahkemenin kurulması için girişimlerde bulunduğunu aktaran Devlet Bakanı Michael Roth devamla şunları söyledi: “Bu talebimiz BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin’in vetosuyla reddedildi.

AKBULUT: ALMANYA SUÇLAR KARŞISINDA SESSİZ KALMAMALI

Bakan Roth’un verdiği yanıtı ANF’ye değerlendiren Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut ise Alman hükümetinin Türk ordusu ile bağlı çetelerin Suriye’de Kürtlere karşı uluslararası hukuka uymayan bir pratik sergilediklerini teyit ettiğini söyledi. Akbulut’a göre Türk devleti ve çetelerinin işlediği savaş suçlarında sadece uluslararası kurumların kararını beklemek yeterli değil.

Almanya’nın Türk devletinin uygulamaları karşısında sessiz kalmamasını isteyen Akbulut, işlenen suçlar karşısında Erdoğan rejimine şu yaptırımların hayata geçirilmesini gerektiğine dikkat çekti: “Türkiye için verilen Hermes kredi garantileri kaldırılmalı, yedek parçalar da dahil silah ihracatı tamamen durdurulmalı ve NATO anlaşmasına aykırı savaş suçları nedeniyle Almanya’nın NATO personelinin Türkiye’den çekmesi.”

Diplomatik yaptırımların gündeme alınmasını talep eden Sol Parti milletvekili ayrıca Demokratik Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin de Almanya tarafından tanınarak BM tarafında korunma altına alınmasını istedi. Akbulut Demokratik Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi korunmaya alınmaması halinde, bu durumun Almanya ile diğer devletlerin Türkiye’nin Kürtlere karşı işlediği suçlara örtülü destek verdiği anlamına gelebileceğini söyledi.

EN SON EKLENENLER