Altan kardeşler davasında ses sistemi arası

Yazar Ahmet Altan, kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 17 gazetecinin yargılandığı davanın duruşması başlamadan ses sistemindeki sorun nedeniyle öğleden sonraya bırakıldı.

Yazar Ahmet Altan, kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan, gazeteci Nazlı Ilıcak ve kapatılan Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın da aralarında bulunduğu 17 gazetecinin yargılanmasına İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmaya, gazeteci Hasan Cemal, Altan Öymen, CHP Milletvekili Dursun Çiçek, HDP Milletvekili Altan Tan, çok sayıda ülke büyükelçisi ve konsolosluğu, Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası İzleme Örgütü, tutuklu gazetecilerin yakınları ile çok sayıda gazeteci katıldı. Katılımcıların yoğunluğundan kaynaklı duruşma, 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonuna alındı.

DAVA ÖĞLEDEN SONRAYA BIRAKILDI

Nazlı Ilıcak ve Mehmet Altan’ın hazır edildiği duruşmaya, Ahmet Altan ise SEGBİS ile katıldı. Yaklaşık 2 saat geç başlayan duruşmaya, ses sisteminin ayarlanamamış olmasından kaynaklı mahkeme heyeti saat 14.00’e kadar ara verdi.

DAVA GEÇMİŞİ

Davada Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkında“Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmak”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” suçlamalarıyla 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Altanlar ve Ilıcak’la birlikte 15 kişinin daha yargılandığı dava, gazetecilerin 15 Temmuz darbe girişimine “iştirak etmekle” suçlandıkları ilk dava olma niteliği taşıyor.

3’ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Dava kapsamında savcılık, Ahmet Altan, Mehmet Altan ile Nazlı Ilıcak hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmak”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” suçlamalarıyla 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlamasıyla da 15 yıla kadar hapis cezası talep ediyor.

Ahmet Altan hakkında kapatılan Taraf gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptığı dönemde çıkan bazı haberler, üç köşe yazısı, 14 Temmuz tarihinde katıldığı bir televizyon programında yaptığı yorumlar, HTS kayıtları ve tanık ifadeleri gerekçe gösterilirken, Mehmet Altan hakkında ise iki köşe yazısı, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’la 14 Temmuz’da katıldığı televizyon programı, tanık ifadeleri, HTS kayıtları ve evinde bulunan altı adet 1 dolar delil olarak sunuluyor.

İddianamede diğer sanıklar hakkında ise darbe suçlamalarına ek olarak “Örgüt yöneticisi olma” veya “Terör örgütü üyeliği” suçlamaları yöneltilirken, Tibet Murat Sanlıman “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” ile suçlanıyor.

Davada Altan kardeşler ve Ilıcak’a ek olarak Ekrem Dumanlı, Emrullah Uslu, Tuncay Opçin, Abdülkerim Balcı, Şemseddin Efe, Osman Özsoy, Faruk Kardıç, Fevzi Yazıcı, Mehmet Kamış, Şükrü Tuğrul Özşengül, Yakup Şimşek, Bülent Keneş, Ali Çolak ve Tibet Murat Sanlıman, sanık olarak yargılanıyor.

Altanlar ve Ilıcak’la birlikte Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek tutuklu olarak yargılanırken Tibet Murat Sanlıman ise tutuksuz olarak yargılanıyor. Geri kalan 10 kişi hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

EN SON EKLENENLER