Alternatif alanlarda olacağız

Amed Büyükşehir Belediyesi’nin sinema biriminde eğitim veren ‘Babamın Sesi’ filminin ödüllü yönetmeni Zeynel Doğan, kayyum ataması sonrası içerisinde girilen ortamda çalışmalarını sürdürmekte zorlanacağı için, belediyeye yeniden halk iradesi hakim oluncaya dek çalışmalarını başka alanlarda sürdürme kararı aldı

Kayyum atamasından önce bölgenin kültür merkezi olması yönünde önemli çalışmalara imza atan Amed Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı bünyesindeki sanatçıların çalışmaları kayyum ataması sonrası sekteye uğradı. Birçok sanatçı kültür çalışmalarından alınarak farklı birimlere verilirken, yine belediye tarafından büyük yatırım sonucu 17 dönümlük alan üzerine yapılan devasa büyüklükteki kültür ve kongre merkezi olan Çandamed’de, kayyum nedeniyle çalışmalara başlanamadı.

Zemin+5 kattan oluşan binada, bin 700 kişilik kongre ve fuaye salonu, 310 kişilik tiyatro salonu, 388 ve 100’er kişilik sinema salonları, derslikler, kütüphane, müzik stüdyosu, atölyeler de yer alıyor. Merkezin, kasım ayında hizmete açılması planlanıyordu. Açılış gerçekleştirilemediği gibi kültür merkezindeki teknik sorunlar da kayyum atanmasıyla askıya alınmış durumda. Çandamed’in sinema biriminde eğitim veren ve yönetmenliğini yaptığı “Babamın Sesi” filmi ile büyük başarı elde eden yönetmen Zeynel Doğan, çalışmaları önündeki engelleri anlattı.

‘Kimse sanattan bahsetmesin’

Halkın seçtiği belediyelere atanan kayyumları antidemokratik bir uygulama olarak değerlendiren Doğan, özgür bir ortam olmadığını belirterek kayyumla çalışmayı reddettiğini dile getirdi. Belediye binasının polis ve zırhlı araçlarla kapatılması, çalışanlarının giriş çıkışlarda arandığı bir atmosferde çalışılamayacağının altını çizen Doğan, “Böyle bir müdahalenin olduğu yerde kimse sanattan, sanatçıdan, özgürlükten bahsetmesin. Benim çalışmaya başladığım belediye bu belediye değildi. Biz bundan sonraki çalışmaları Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin demokratik ruhuna denk bir çalışma olacağını düşünmüyoruz. Bundan sonra kültürel, sosyal ve sanat çalışmalarının yerelin taleplerine denk yürüyeceğini sanmıyorum. Ne kadar kendi oyununu yapacak? Ne kadar Kürtçe oyun yapılacak? Nasıl filmler oynayacak bu salonlarda belli değil” diye konuştu.

Belediye bünyesinde yapmayacağız

Bir belediyenin, kimliğini ve rengini kültür sanat çalışmalarıyla belli ettiğini vurgulayan Doğan, kayyumun ilerleyen dönemlerde kendi alanlarına müdahale edeceğini öngördüğünü belirterek, birçok çalışmalarının bu nedenle yarıda kaldığını söyledi. Bu nedenle Amed Film Festivali’nin de askıya alındığı bilgisini veren Doğan, şunları söyledi: “Bizim orda öngördüğümüz şey Amed Film Merkezi’ni kurmaktı. Biz bu mekanı film festivali için merkez yapmak istiyorduk. Şimdi ben bu bünyede film festivali yapmak istemiyorum. Amed Film Festivali’ni, 9-18 Aralık tarihleri arasında organize etmeyi düşünüyorduk. Bu festivalin hiçbir şey olmamış gibi Amed Büyükşehir Belediyesi’nin eliyle yapılmasına karşıyım. Bunun bir parçası olmak istemem. Amed Film Festivali’ni belediye bünyesinde yapmayacağız.”

Komünlerimizle yapacağız

Ak Parti’nin eline geçirdiği kültür kurumlarını daralttığını ve muhafazakarlaştırdığını söyleyen Doğan, bu nedenle özgür sanata dair birçok şeyin kırıldığını vurguladı. Bu antidemokratik durumu kabul etmediklerini ve karşı olduklarını, fakat çalışmalarına devam edeceklerini, halka sanatsal hizmetlerini sürdüreceklerini belirten Doğan, bunun yöntemini ise şöyle özetledi: “Filmlerimizi, tiyatrolarımızı tüm sanatsal faaliyetlerimizi kendi oluşturduğumuz komünlerimizle yapmaya devam edeceğiz ve bu yönlü çalışmalarımız var.

EN SON EKLENENLER