Ankara Katliamı sanığı ‘AKP üyeliğim vardı’ dedi

Ankara Katliamı’nın 2’nci duruşması öncesi yaralılar ve birçok demokratik kitle örgütü temsilcisi, adliye önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Aileler davanın iki-üç sanıktan ibaret olmadığını söyledi. Duruşmada savunma yapan katliamın planlayıcısı Halil İbrahim Durgun’un eşi sanık Esin Altıntuğ, ‘AKP üyeliğim vardı’ dedi. Altıntuğ’un tutuklanmasına karar verildi

Ankara Katliamı davasının görüldüğü Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci duruşma başladı. Duruşma öncesi katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve birçok kitle örgütü, sendika ve siyasi parti temsilcisi, Ankara Adliyesi önünde bir araya gelirken duruşmayı takip etmek üzere gelen bazı uluslararası kurumlardan temsilciler de adliyeye geldi. Adliye çevresin polislerin yoğunluğu dikkat çekereken Aileler duruşmaya girmeden önce sık sık “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP” sloganı attı.

‘Bu davanın 2-3 sanıktan ibaret olmadığını biliyoruz’

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan avukat İlke Işık, “Bu davanın iki-üç sanıktan ibaret olmadığını biliyoruz” dedi. Genişçe değerlendirilmesi gereken bir dava olduğunu vurgulayan Işık, “Savcılık şimdiye kadar bunu yapmadı. Araştırmada incelemedi. Bu yargılamanın son gününe kadar gerçek sorumluları buraya getirip, sanık koltuğuna oturtun. Bu duruşma boyunca 16 aydır yargının önünde yaralılarımız konuşacak. Gerçek adalet için bir yılda on yılda sürse bu davayı takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Davanın takipçisiyiz

Barış yanlıları olarak davayı yakından takip etmek için geldiklerini söyleyen Almanya’dan gelen Verdi Sendikası üyesi Holder Griebner, “Diğer yandan yoldaşlarımız ve arkadaşlarımızı yitirdiğimizden dolayı bizde büyük acı içindeyiz. On ekim katliamında hayatını kaybedenler için savaşı değil barış mücadelesini veriyoruz. Savaşa hayır barış hemen şimdi diyoruz” dedi.

Dava gerçek mücadelenin göstergesi olacak

Dava boyunca bugüne kadar adalet için gerekli mücadeleyi vereceklerini dile getiren 10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Coşgun ise, “Biz henüz bize gösterilmeyen adalete karşılık yan yana dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğiz. 10 Ekim davası ilk ve gerçek mücadelenin göstergesi olacak” diye konuştu.

‘Duruşumuz örgütlü mücadelemize yakışır olmalı’

Katliamda yakınlarını yitiren aileler adına da Dicle Deli’nin babası Faik Deli söz aldı. Baba Deli, “Burada hayatını kaybeden canlarımızın isteği buydu; antidemokratik uygulamaların son bulması, akan kanın durmasıydı. Hayatlarını bunun için kaybettiler. İkinci duruşmamız bugün başlıyor. Duruşumuz örgütlü mücadelemize yakışır şekilde olmalı” çağrısı yaptı.

‘Bir hafta önce gitti’

Ardından duruşma başladı. Bremen Barosu’ndan gelen uluslararası gözlemci ve hukukçuların davaya katılma talebi reddedildi. Duruşmada ilk olrak konuşan katliamının planlayıcılarından Halil İbrahim Durgun’un tutuksuz yargılanan eşi Esin Altıntuğ’un ifadesine başlandı. Altıntuğ, Durgun’un katlimadan bir hafta önce kendisine ulaştığını ve İstanbul’a gideceğini söylediğini belirtti. Durgun’un daha sonra tekrar şehir dışına çıktığını ifade eden Altıntuğ, “Durgun’un yanında çalışan Deniz isminde biri bana 1 hafta sonra mektup getirdi” dedi. Durgun’un kendisini Metin Akaltın’ın evine yerleştirdiğini aktaran Altıntuğ, Metin Akaltın ve Burak Ormanoğlu’nun markete gittiğini ve uzun süre sonra gelmediğini söyledi. Altındağ, daha sonra polisin geldiğini ve patlamann olduğunu dile getirdi. Durgun’un evde sohbetler verdiğini, sohbetlere Halil Alçay, Yakup Karaoğlu ve Resul Demir’in de katıldığını belirtti.

AKP üyesiymiş

Altıntuğ, sanık Metin Akaltın’ın ilk duruşmada yaptığı savunmada kabul etmediği “Ebu Eymen” kod adını kullandığını söyledi. Çapraz sorguda avukat Eylem Sarıoğlu’nun sorusu üzerine, sanık Altıntuğ, “Daha önce AKP üyeliğim vardı” dedi. Çapraz sorgudan sonra tutuksuz yargılanan Altıntuğ’un tutuklanmasına karar verildi. Davada tutuklu sanık sayısı 19’a yükseldi.

Çelişkili ifadeler

Verilen aranın ardından tutuklu sanık Talha Güneş, mahkeme salonuna getirildi. Katliamdan yaklaşık 2 buçuk ay önce Durgun’un yanında işe başladığını belirten Suriye’ye babasını ziyarete gittiğini iddia etti. Daha önce Suriye’ye “Nisan 2015″te gittiğini söyleyen Güneş, mahkeme başkanının “Suriye’ye ne zaman gittin?” sorusuna “Nisan 2016” diye cevap verdi. Güneş, müşteki avukatlarının çapraz sorgusunda sorulara yanıt vermedi. Sanıklar Metin Akaltın, Abdulmuttalip Demir ve Yunus Durmaz gibi şahısların depo ve patlayıcının yapıldığı eve dair fotoğrafların gözterildiği Güneş, bu kişileri tanımadığını iddia etti.

Avukatlara küfür etti

Ardından sanık Abdulmubtalip Demir’in ifadesine geçildi. Demir, ifadesi sırasında müşteki avukatlarına küfür ve hakaretlerde bulundu. Bunun üzerine aileler, tepki gösterdi. Duruşma salonunda gerilim yükselirken, Demir duruşma salonundan çıkartıldı.

Duruşma devam ediyor.

ANKARA

EN SON EKLENENLER