Ankara’ya ‘yeni yaptırım’ şoku

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez gezisini tamamlar tamamlamaz İhvan, Hamas, İran’a bağlı gruplarla irtibatı dolayısıyla terörizmle suçlanan Katar’a yönelik yeni yaptırım açıklandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kriz çözmek için gittiği Körfez turunu tamamlar tamamlamaz Katar’a ambargo uygulayan Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), daha önce açıkladıkları “terör listesi”ne 9 kurum ve 9 kişiyi daha ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 23 Temmuz’da Suudi Arabistan’a gitti. Yanında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da vardı. Kral Selman daha önce alışıldığı gibi havaalanına karşılamadı. Erdoğan Cidde’de Selman’la ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile ayrı ayrı görüştü. Aynı gün Kuveyt’e geçti. Erdoğan, Kuveyt Uluslararası Havalimanı Emirlik Terminali’ne gelişinde Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah tarafından karşılandı. Dar Salwa Sarayı’nda Emir Sabah ile görüştü. 24 Temmuz’da da Katar’ın başkenti Doha’ya geldi. Körfez ülkelerini kapsayan ziyaretinin son durağı Doha’da bazı temaslarda bulunan Erdoğan’ı, havalimanında Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani karşıladı.

Erdoğan tura çıkmadan Katar krizi ve Mescid-i Aksa krizinin bitirilmesi için mesajlar verdi. “Müslümanlar olarak her zamankinden daha çok birbirimize kenetlenmemiz, safları sıklaştırmamız gereken bir zaman dilimi içerisindeyiz… Mescid-i Aksa’ya karşı özellikle son bir kaç gündür sergilenen pervasızlıklar, İslam dünyasını derinden üzmektedir. Kudüs’teki Harem-i Şerif, sadece Filistinlilerin değil 1,7 milyarlık tüm İslam aleminin onurudur, namusudur, kutsal mekanıdır. Harem-i Şerif’e yönelik kısıtlamalar ile Müslümanlar’ın onurlarının incitilmesi karşısında, İslam dünyasının tepkisiz kalması beklenemez” dedi. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ziyareti sonrası olduğu gibi Türkiye bir şok daha yaşadı. Çavuşoğlu, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’da krizi bitirmek için görüşmeler yaparken, bir süre sonra Katar’a verilen 13 maddelik ültimatomda Türkiye maddesi de yer alınca şok yaşandı. Maddelerden birinde “Türkiye’nin Katar’daki askeri varlığını derhal iptal et. Katar toprağında Türkiye’yle askeri işbirliğini bitir” deniyordu. Bu kez Erdoğan ziyareti sonrası bir karar daha çıktı.

Yeni yaptırımlar geldi

Erdoğan gezisini tamamlayıp dönmüştü ki birkaç saat sonra Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn dörtlüsü yeni yaptırımlar açıkladı. Mısır haber ajansı MENA’ya göre, söz konusu 4 ülke yayınladıkları ortak bildiriyle, “terörle mücadele ve terörün kaynağını kurutma çabası çerçevesinde Katar’la doğrudan ya da dolaylı ilişkisi bulunan farklı ülke ve uyruktan 9 kurum ve kişiyi terör listesine aldığını” duyurdu.

Terör listesine alınan ve Libya ile Yemen’e bağlı olduğu ifade edilen kurumların başında Bingazi Devrimciler Şura Konseyi, Libya “Nebe” uydu kanalı ve Yemenli hayır kuruluşlarının, 3’ü Katar, diğerleri Kuveyt, Yemen ve Libya uyruklu olan kişiler arasında ise Kuveytli dinadamı Hamid bin Abdullah el-Ali’nin yer aldığı belirtildi. Açıklamada, Katar’ın “terörle mücadele kanununda” yaptığı düzenlemenin kendisinden beklenen adımlar olduğu ancak yeterli gelmediği kaydedildi. Katar’a terörizme destek suçlamasıyla (İhvan, Hamas, El Kaide grupları ve İran’a bağlı gruplara destek suçlaması yapıldı) karadan, havadan ve denizden ambargo başlatılmıştı. Katar Emiri Temim Al Sani, 20 Temmuz’da, “teröristlerin, terör suçlarının, terör yapılanmalarının tanımı ve terör finansmanı ile mal varlıklarının dondurulması’’ konularını kapsayan kararname yayınlamıştı.

Rusya: Arabulucu olabiliriz

Körfez krizini “bekle-gör” taktiğiyle izleyen Rusya’nın Dışişleri Bakanı Lavrov, krizin çözümüne katkı sunmak için arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını söyledi. Moskova’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, Kuveyt’in yaptığı arabuluculuk çabalarını desteklediklerini söyledi: “Bu çabalara ek olarak Rusya da yardımcı bir şeyler yapabilir. Bu yönde bir başvuru olursa Rusya cevap vermeye hazır olacaktır.”

BAE: Erdoğan karışmasın

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Muhammed Gargaş, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın ziyareti, yeni bir şey sunmadı. Türkiye’nin aceleci tutumu nedeniyle, bu krizde tarafsız kalmak Ankara için en iyi seçenek olacaktır” dedi.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

EN SON EKLENENLER