Antep Ermenilerinin kilisesi cami, konakları kafe olarak kullanılıyor

Antep Ermenilerinin yurdu Eblehan mahallesi, kafe ve butik oteller ile hizmet sektörünün kullanımına, kilisesi de Müslümanlar için camiye çevrildi.

Antep’te 1915 tehciri sonrası Ermenilere ait Aziz Meryem Ana Kilisesi camiye, konaklar ise kafelere dönüştürüldü. Eblehan mahallesinin en yüksek yerine inşa edilen devasa Aziz Meryem Ana Kilisesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından camiye dönüştürülmüş. Ermeni mahallesi Eblehan’ın dar sokakları ise gelin ve damatların dış çekim alanı olarak kullanılıyor. Nahit taşıyla inşa edilmiş Ermeni konakları da, kafe, otel ve restaurantlara çevrilmiş.
RESTORASYON ADI ALTINDA CAMİYE ÇEVRİLDİ
Ermeni ibadetgahı Aziz Meryem Ana Kilisesi, 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün restorasyon çalışması adı altında başlattığı çalışmayla Kurtuluş Camisi’ne dönüştürüldü.  Minareye dönüşen çan kulesi ve bahçedeki mimari ile özünü koruyan kilisede, Hıristiyanlık inancını yansıtan figürler ise silinmiş. Camiye dönüştürülen kilisenin dış üst cephede bulunan demir haçlardan birisi ise yarım bırakılmış.
‘KİLİSE OLARAK İNŞA EDİLEN CAMİ’
2015 yılında Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez tarafından açılışı yapılan “cami”, Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğinin resmi sitesinde aynı şekilde kayıtlı. Ancak camiye dönüştürülen kilisenin Antep Valiliği’nin resmi sitesinde, “1892 yılında Kilise olarak yapılan cami, önceleri kilise ve cezaevi olarak kullanılmıştır” deniliyor.
EBLEHAN MAHALLESİ TURİZME TESLİM 
Kilisenin de yer aldığı Eblehan mahallesinde Ermeni mimarisi her yönüyle kendisini yansıtıyor. Bahçeli, alt kat ve üst katta odaları olan yüzlerce konağın çoğu kafe ve butik otel olarak hizmet sektörüne devredilmiş durumda. Ermenilere ait izlerin silinmeye çalışıldığı mahallenin tümü turizm sektörünün kullanımına açılmış.

EN SON EKLENENLER