AP’de Türkiye kararı: Müzakereler dondurulsun

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile müzakereleri dondurma çağrısı 64’e karşı 477 oyla kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) dün görüşülen Türkiye Raporu bugün oylandı. AP, müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu oy çoğunluğuyla kabul etti.

Oylamaya 638 parlamenter katıldı. Oylamaya katılanlardan 477 parlamenter Türkiye’yle müzakerelerin dondurulması yönünde oy kullanırken, 64 parlamenter müzakerelerin devam etmesini istedi.

AP Türkiye Raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan raporda, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapılmıştı. Kaleme alınan taslak kararda, “16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde Türkiye ile üyelik müzakerelerinin derhal ve resmen askıya alınması” için Avrupa Birliği (AB) devletleri ve Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulunmuştu.

Avrupa Parlamentosu, Kasım 2016’da aldığı bir diğer kararda da üyelik müzakerelerinin “dondurulması” çağrısında bulunmuştu.

Rapor, Avrupa Birliği’ne tavsiye niteliği taşıyor.

‘TEMEL ÖZGÜRLÜKLER’ VURGUSU

Kararda, 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye’de gerçekleşen eylemler kınanmakla birlikte, hükümetin sorumluları hukuk devleti ve adil yargı hakkı çerçevesinde yargılama hak ve sorumluluğu olduğu vurgulanıyor. Darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında alınan önlemlerin temel özgürlüklerin korunması ve birçok yurttaş üzerinde “büyük çaplı, uzun vadeli, orantısız ve olumsuz etki yarattığı” görüşü not ediliyor. Kararda, Türk vatandaşları için Schengen alanında vize serbestisinin Türkiye “terörle mücadele yasalarında” temel hak ve özgürlükleri güvence altına alıcı revizyona gitmediği sürece mümkün olamayacağını belirtiliyor.

‘NAZİ’ ELEŞTİRİSİ

Metinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı Avrupalı liderlere yönelik “Nazi” suçlamalarına da yer veriliyor. “Meşru olmayan bu tür ifadelerin devamının Türkiye’nin siyasi ortak olarak saygınlığını baltaladığı” ifade ediliyor. Türkiye’nin iç sorunlarının ihracının “önemli sayıda Türk kökenlinin yaşadığı AB üyesi toplumlar içindeki barışçıl birlikte yaşamı tehdit ettiği” dile getiriliyor.

Hükümetten, “kendi ihtiyaçları için AB ülkelerindeki Türk diasporasını sistematik biçimde seferber etmekten kaçınması da isteniyor.

EN SON EKLENENLER