Araştırmacı-Yazar Yusuf Zeri: Cogi Baba’nın adından korkuyorlar

Sivas İmranlı’da geleneksel olarak düzenlenen Cogi Baba Festivali’nin OHAL nedeniyle iptal edilmesine Sivaslı Araştırmacı Yazar Yusuf Zeri tepki gösterdi. Zeri, Cogi Baba Festivali Koçgirililer tarafından kıt kanaat imkanlarla yapılan bir festival olduğunu, resmi ideolojinin inkar ve asimilasyoncu politikaları gereği Sivas Valisi tarafından güvenlik gerekçe gösterilerek engelleniyor” dedi.  

İmranlı-Der ve Koçgiri Kültür Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği ve her yıl gerçekleşen Cogi Baba Festivali’ne katılım yoğun olarak gerçekleştiriliyordu. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL ile birlikte son bir yılda OHAL gerekçe gösterilerek onlarca festival iptal edildi. Bunlardan biri de Sivas İmranlı’da yapılan Cogi Baba Festivali.

Festivalin iptal edildiğine şaşırmadığı ifade eden Araştırmacı/Yazar Yusuf Zeri, “Cogi Baba Festivali her sene  Koçgirililer tarafından kıt kanaat imkanlarla yapılıyordu. Ancak resmi ideolojinin inkâr ve asimilasyon politikaları gereği Sivas Valisi tarafından genelde güvenlik gerekçesiyle ya engelleniyor ya da yasaklanıyor” dedi.

“COGİ BABA’NIN ANILMASINI İSTEMİYORLAR”

Koçgiri’lilerin yıllardır gönüllerine göre Cogi Baba Festivalini kutlayamadıklarının acısını yaşadıklarını, bu sene de valilik güvenliği gerekçe göstererek yapmış yapacağını diyerek Sivas’ta yaşanan benzer uygulamaları şöyle hatırlattı:

“Sivas Valiliği’nin bu kararı geçmişte Xızır Paşa’nın Pir Sultan’a yaptığını, Doğru Yol Partisi ve SHP’nin ortak hükümet döneminde derin devletin Madımakta 33 aydına ve sanatçıya yaptığı muameleyi akılara getiriyor. İşin özeti şu resmi ideoloji Cogi Baba’nın adından dahi korkuyor. Cogi’nin anılmasını istemiyor.”

COGİ BABA: YOL GÖSTEREN, ÖNCÜ KİŞİ MANASINDADIR

Resmi ideolojinin, asimilasyon politikaları mantığı içinde Cogi Baba’yı Türk ve İslam göstermeye çalıştığını ve bunun da gerçeklikle alakasının olmadığını belirten Zeri işin toplumsal gerçeğini şu sözlerle anlatıyor:

“Cogi Baba’nın manası, yol gösteren öncü kişi anlamına geliyor. Yani pir, rehber, dede demektir. Koçgiri yöresinde Cogi Baba denmesi de Koçgiri bölgesindeki Alevi Kürtlerin kendi pirlerine baba, dede olarak hitap etmelerindendir. Her ne kadar resmi görüş, inkar ve asimilasyon kapsamında Cogi Baba’yı İslamcı olarak gösterseler de Cogi Baba özünde Zerdüşt kökenli Kürt ve Alevi bir rihvanidir, pirdir. Cogi Baba’nın ne Türklükle, ne de İslamiyet’le alakası vardır. Devlet onun için Cogi Baba adından rahatsız oluyor. Zaten bu nedenle İmranlı köyünün adı olan Cogi’nin adını Yünören Köyü olarak değiştirmiştir. Bu isim değişikliği de dahil asimilasyon ve inkar politikasının basit bir örneğidir.”

Zeri son olarak, “Gelecek yıllarda Koçgiri halkı devletin, valinin kaymakamın herhangi bir yasağına ve ambargosuna maruz kalmadan Cogi Baba Festivali’ni özgürce düzenlerler, gönüllerine göre anarlar” dedi.

Cebrail ARSLAN /Pirha

EN SON EKLENENLER