Arıcılar yasağa rağmen yaylalara gidecek

Siirt’in önemli ekonomik kaynaklarından olan arıcılık “güvenlik” politikalarından olumsuz etkileniyor. Her yıl yaylalara giden arıcılar, bu yıl yasaklara rağmen kovanlarını götüreceklerini söyledi.

Siirt’in en önemli ekonomik gelirlerinden biri olan bal yetiştiriciliği, “özel güvenlik bölgeleri” yasağından dolayı zorlu günler geçiriyor. Bin bir çeşit çiçek ve bitkinin bulunduğu verimli yayla ve dağlara kovanlarını kuran arıcılar, tam mevsiminde olmalarına rağmen bu bölgelere giremiyor. Tek geçim kaynağı bal üretimi olan arıcılar ise yasağa rağmen mecburen bal üretmek için buralara gideceklerini söylüyor.

‘YASAK OLSA DA ARILARIMIZI GÖTÜRECEĞİZ’

Siirt’in Tillo (Aydınlar) ilçesinde arıcılık yapan Mahmut Yıldız, tek gelirinin bu olduğunu belirterek, “Sadece arıcılıkla uğraşıyorum. Tek geçim kaynağım arıcılıktan ürettiğim balı satmak. Bu coğrafyanın balı güzeldir, doğasından dolayı. O yüzden yoğun talep var. Balın sezonu da bu hafta başlıyor. Biz de 1 Haziran’a kadar buradayız. Daha sonra Van’ın Gevaş ilçesine arıları götürüyoruz. Bakımını orda yapacağız artık. Çünkü buralarda artık verimini yitiren doğa o bölgede canlanıyor. Ancak gideceğimiz yerler yasaklı bölge olduğu için mecburen köylere yakın kuruyoruz. Bu da bizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

20 yıldan fazladır arıcılıkla uğraşan Yıldız, yasaklı bölgelere rağmen arılarını götürüp götürmeyeceği sorusuna “Yasaklı bölge olsa da olmasa da mecburen gitmek zorundayız. Çünkü tek gelirimiz arıcılık. Yasaktan dolayı bakımını yapamazsak verim alamayız” şeklinde yanıt verdi.

YASAKLI BÖLGELER ARICILARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Yine aynı bölgede arıcılık yapan Adnan Beydoğan ise tüm sene boyunca arılarla uğraştıklarını anlattı. Bakımının zor olduğunu aktaran Beydoğan, “Arıların bakımına kışın başlıyoruz, Ekim ayına kadar devam ediyoruz. Arılarımızı Haziran’a kadar burada bekletiyoruz. Yemini burada veriyoruz. Sonra petekleri koyuyoruz. 10-15 gün sonra Gevaş’a gideceğiz. Baldan aldığımız verim doğanın verimine bağlı. Doğa ne kadar güzelse, çiçek ne kadar varsa o kadar fazla bal alıyoruz. Bunun içinde her yıl zozana (yayla) gidiyoruz” dedi.

Yaylaların daha verimli olduğunu aktaran Beydoğan, “Yapacağımız başka bir iş yok. Bu coğrafyada ya tarımla uğraşırsın ya da hayvancılıkla. Ancak bizim ekonomik faaliyetlerimiz güvenlik politikaları nedeniyle olumsuz etkileniyor. Ama biz yasaklı bölge olsa da arılarımızı götüreceğiz” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER