Avcı gitti Gazze bombalandı

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı’nın 7 yıl aradan sonra kriz yaşanan İsrail’e bakan düzeyinde ilk ziyareti yaptığı gün, İsrail güçleri Gazze’ye bomba yağdırdı. İsrail Parlamentosu da, Filistin topraklarında yasa dışı olarak inşa edilmiş binlerce yerleşimin yasallaştırılmasını onayladı

AKP iktidarının Tel Aviv’le ilişkilerin yeniden başlaması için koyduğu Gazze’ye ablukanın kaldırılması şartının yerine getirilmediği halde anlaşma yapılan İsrail’in savaş uçakları, Bakan Nabi Avcı’nın ülkeyi ziyaret ettiği gün Gazze’ye yaklaşık 20 saldırı düzenledi, 3 Filistinli yaralandı. Çok sayıda bina zarar gördü.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi süreci kapsamında 7 Şubat’ta Tel Aviv’e geldi. Avcı, 2010’da Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı sonrası İsrail’i ziyaret eden ilk bakan oldu. Bakan Avcı’yı, Ben Gurion Uluslararası Havaalanı’nda, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Kemal Ökem’le diğer ilgililer karşıladı. Nabi Avcı, İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin ile bir araya geldi. Avcı, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi süreci doğrultusunda İsrail’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, Tel Aviv’de İsrail Turizm Bakanı Levin ile görüştü. TLV Kongre Merkezi’ndeki görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü. Avcı 8 Şubat’ta da temaslarını sürdürecek.

5_avcı_nabiÇiftlikler vuruldu

Avcı’nın ziyaret günü İsrail savaş uçakları, Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesinde iki mevziyi ve tarım arazilerini hedef aldı. Saldırılar, arazilerin çevresindeki binalara hasar verdi. El Cezire haberine göre Han Yunus’ta da tarım arazilerine hava saldırıları düzenlendi. Bombardımanda bölgedeki Filistinlilere ait binalarda büyük hasar meydana geldi. Savaş uçaklarının ayrıca Gazze beldesinde Filistinli gruplara ait bir eğitim kampına, topçu birliklerinin ise Şucaiyye Mahallesi’nde bir tavuk çiftliğine 16 füzeyle saldırı düzenlediği, çiftlikte büyük hasar meydana geldiği aktarıldı. Gazze’nin doğu kesiminde tarım arazileriyle kuzey kesiminde bazı boş araziler de bombalandı. Sınırda konuşlanan İsrail topçu birlikleri de El Beric beldesinin doğu kesiminde Filistinli gruplara ait 2 askeri gözetleme kulesine saldırdı. Saldırılarda ölen, yaralanan olmadı.

Gerekçe, roket saldırısı

İsrail Ordu Sözcülüğü, “Orduya ait tanklar, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde Hamas’a ait bazı hedefleri vurdu” dedi. Açıklamada, tank saldırısının Gazze’den İsrail’in Aşkelon kenti yakınlarına roket saldırısına karşılık olduğu savunuldu.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee de, “Silahlı kuvvetlerimiz, Gazze’den İsrail tarafına atılan rokete karşılık Gazze’nin kuzeyindeki Hamas’a ait 3 hedefe hava saldırısı düzenledi” ifadelerini kullandı. Adraee, Gazze’den roket atılmasından bölgede kontrolü elinde bulunduran Hamas’ın sorumlu olduğunu ileri sürdü. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, olayların büyümesi durumunda savaşçıların harekete geçeceği ifade edildi.

Nereden nereye geldiler

AKP’nin teşvikiyle Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara Gemisi’ne 31 Mayıs 2010’da İsrail güçleri baskın yaptı. 10 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Türkiye ile İsrail restleşti. 2011 yılında, Türkiye-İsrail diplomatik ilişkiler asgari seviyeye yani ikinci kâtip-maslahatgüzar düzeyine indirildi. Tayyip Erdoğan, İsrail’i terörist devlet olmakla suçladı. Bu söylem mitinglerde, seçim propagandalarında kullanıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ilişkilerini sona erdirdi ve ilişkilerin tekrar normalleşebilmesi için 3 şart ortaya koydu. Bu üç şart; İsrail’in özür dilemesi, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenmesi ve İsrail’in Gazze ablukasını sona erdirmesi idi. Özür ve tazminat geldi ancak abluka kaldırılmadı. 28 Haziran 2016’da Türkiye ile İsrail anlaşma yaptı. Çünkü Türkiye Ortadoğu’da, Suriye’de sıkıştı. Kürt hareketlerinin dünya genelinde öne çıkması, Rojava özerk yönetimlerinin güçlenmesine karşı İsrail gibi bir desteğe yaslanmayı istiyordu. En son olduğu gibi İsrail çeşitli bahanelerle Gazze’yi vurmaya devam etti. Saldırı sonrası aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi’nin de yer aldığı 4 isme Türkiye’de dava açılmıştı. Türkiye ile İsrail anlaşınca bu dava da düşürüldü. Duruşmayı izlemeye gelenler ve avukatlar, İstanbul Adalet Sarayı içinde kararı protesto etti. Gemiyi kaldıranlardan İHH, İsrail ile anlaşmaya ve davanın düşürülmesine tepki gösterdi. Başkanı Bülent Yıldırım İsrail ile antlaşma metninden sonra ne yazık ki ellerinin zayıfladığını, ilk defa İsrail’e karşı kendilerini böyle zayıf hissettiklerini söyledi. Ancak İHH ve çevresi bir süre sonra seslerini çıkarmaz oldular. İsrail Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh, Erdoğan’a güven mektunubu 5 Aralık’ta sunun görev başı yaptı, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Kemal Ökem de 12 Aralık 2016’da göreve başladı.

Knesset’ten 4 bin eve onay

İsrail Parlamentosu (Knesset), Batı Şeria’da 4 bin Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısını onayladı. Yerleşimler, Batı Şeria’da özel mülkiyet kapsamındaki topraklar üzerinde bulunuyor. Parlamento’dan 52’ye karşı 60 oyla geçen yasa, İsrail’in bu topraklara el koymasını kanun dışı olmaktan çıkarıyor. Filistinlilerin dava açtığı İsrail Yüksek Mahkemesi, 26 Aralık 2014’te “özel mülkiyet üzerine kurulduğu için yapılara ruhsat verilmesinin mümkün olamayacağı” gerekçesiyle Amona yerleşim biriminin iki yıl içinde tahliye edilmesine hükmetmişti. Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967’den beri İsrail işgali altında. Zaman zaman kararlar alan BMGK, en son Aralık 2016’da İsrail’den yasa dışı yerleşimlerine son vermesini isteyen bir karar çıkarmıştı.

TEL AVİV

EN SON EKLENENLER