Avrupa’da hava trafiği dörtte üç oranında azaldı

Avrupa hava güvenliği örgütü Eurocontrol, Pazartesi günü hava sahasında sadece 6 bin 837 uçuşa eskortluk etti. Geçen yıl aynı gün ile kıyaslandığında dörtte üç oranında bir azalma yaşandığı bildirildi.

Eurocontrol müdürü Eamonn Brennan, microblogging Twitter sitesinde yaptığı açıklamada düşüşün yüzde 75,9 olduğunu belirtti. Geçen yıl ile kıyaslandığında açığın giderek büyüdüğü kaydedildi.

Mart ayı başında aradaki fark sadece yüzde 1 iken, 18 Mart’tan beri Eurocontrol’ün denetimindeki uçuş sayısı 2019’daki günlerle kıyaslandığında en az iki kat azaldığı gözleniyor.

Düşüşün tamamen yolcu taşıma uçaklarındaki seferlerin azalması ile ilgili olduğu belirtildi.

Buna karşın son günlerdeki kargo uçuşlarına ilişkin sayının, geçen yıl ile neredeyse aynı düzeyde olduğu bilgisi varildi.

Sivil havacılık, yeni tip koronavirüs Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Çok sayıda ülke hava trafiğine kısıtlama veya yasaklar getirdi. Bu da sefer sayısı ve bilet satışlarında kayda değer bir düşüşe neden oldu.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİ 250 MİLYAR DOLAR KAYBA UĞRAYACAK

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) de hava trafiğindeki düşüşün maliyetine ilişkin bir açıklamada bulundu. Koronavirüsle felç olan havayolu şirketlerinin 2020 yılındaki gelir kaybının 252 milyar dolar olabileceği kaydedildi. IATA Genel Müdürü Alexandre de Juniac, telekonferans yoluyla yaptığı açıklamada “Endüstrimizin bugüne kadar yaşadığı en derin kriz” dedi. Juniac, hükümetleri “likidite krizi” karşısında yardım etmeye çağırdı. Yolcu trafiğinde 252 milyar dolarlık iş hacmi kaybı, 2019 yılına kıyasla yüzde 40’lık bir düşüşe denk geliyor.

HAVA VE GÜRÜLTÜ GİRLİLİĞİ

Hava trafiği hava kirliliğinde de önemli bir rol oynarken, neden olduğu diğer bir sorun da gürültü kirliliği olarak belirtiliyor. Avrupa Çevre Kurumu EEA’ya göre 4 milyon Avrupalı, gürültü kirliliğinden dolayı sorun yaşıyor. Küresel düzeyde hava trafiği karbondioksit (CO2) emisyonlarının yüzde 2’sini temsil ediyor. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne göre 2018 yılında dünya genelinde 4,3 milyar yolcu taşındı. Hava trafiğinin gelecek 15 ila 20 yılda ikiye katlanması öngörülüyor.

EN SON EKLENENLER