Avrupa’da yaşayan Aleviler İslam’ı dedelerden öğreniyor

Dedeler, gurbetçi Alevilere İslam’ı, Hz. Peygamber’i (sas) ve Ehl-i Beyt’i anlatmak için yollara düştü. Avrupa’da yaşayan Alevilere yönelik Diyanet’in desteğiyle gerçekleştirilen programlarda İslam ve Alevilik ele alınıyor. Dedelerden Ali Kaplan, “Yurtdışında Aleviliği İslam’ın dışında gibi göstermişler. Bu yanlışı düzeltmeye çalışıyoruz.” diyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa’daki Alevi cemaatinin ve Cem Vakfı’nın talebi üzerine gri pasaport verdiği yüze yakın ‘dede’yi Avrupa’ya gönderdi. 2007’de başlayan uygulamayla Alevi dedeler, gittikleri ülkelerde İslamiyet’i, Hz. Peygamber’i ve Ehl-i Beyt’i anlatıyor. Dinleyicileri arasında sadece Aleviler değil, Sünniler de yer alıyor. İrşat göreviyle Avrupa yollarına düşen 6 kişilik ilk kafile, 2007 yılının Muharrem ayında Almanya’ya gitti. Alevi cemaatine hizmet verdi. Rakam bugün 20’ye ulaşmış durumda. Bu yıl, başlangıcı 15 Kasım 2012’ye gelen Muharrem ayında Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gidecek olan dedeler yine Alevi cemaati ile bir araya gelecek.

5 yıldan bu yana Hollanda, Belçika, Almanya, İsviçre demeden Avrupa’yı karış karış gezen dedelerden biri de Ali Kaplan. “Yurtdışında Aleviliği İslamiyet’in dışında göstermişler.” diyen Kaplan, gurbetçilerin dinle imtihanını şu sözlerle anlatıyor: “Biz gittiğimiz yerde Aleviliğin İslamiyet’ten farklı bir inanış olmadığını, inandığımız Allah’ın ve Peygamber’in aynı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Burada çoğu gencimizin misyonerlerin etkisinde olduğunu gördük. Yurtdışındaki gençlerimizin çoğunda inanç sorunu var. O yüzden gittiğimiz yerde işin temeline inmek zorunda kalıyoruz. Önce İslamiyet’i anlatıyoruz. Daha sonra Alevilikten bahsediyoruz. Ama bizim ilk hedefimiz Avrupa’da İslamiyet’i tanıtmak.”

Toplantılara her yıl daha fazla kişinin katıldığını söyleyen Ali Kaplan, genç bir kızın kağıda, “Allah kimdir?, Hz. Muhammed bizim neyimiz oluyor? Kitabımız hangisi?” gibi sorulardan oluşan 50 maddeyi yazıp dedelere sorduğunda şaşkınlık içinde kaldıklarını ifade ediyor. Sohbetlerin etkisiyle değişen gençlerin durumuna ise şu örneği veriyor: “Bir gün bir genç, boynuna haç takıp gelmiş. ‘Neden takıyorsun onu?’ diye sordum. O da ‘öylesine’ dedi. Boynundaki haçın Hıristiyanlığın simgesi olduğunu söyledim. Bir hafta sonra haçı çıkarıp geldi. Tam Türkçe bilmediği için yanındakilere, ‘Dedeye söyleyin artık haç takmayacağım.’ demiş. Bizi çok duygulandırdı. Bunun gibi onlarca genci İslamiyet adına kazanıyoruz. Keşke devlet, sayımızı artırsa daha fazla dede gitse o gençlere daha çabuk ulaşsak.”

Cem Vakfı Başkanı Ali Yüce, dedelerin gitmediği Avrupa ülkesinin kalmadığını belirtti. Önümüzdeki Muharrem ayında da Avrupa’ya çıkarma yapacaklarını kaydeden Yüce, dedelerin birlik-beraberlik mesajı vereceğini söyledi. Kimsenin ötekileştirilmediği yalnızca yaratılanı Yaradan’dan ötürü sevmenin gereklerini vurgulayacaklarını ifade etti. Aleviliğin ders kitaplarına girmesine de değinen Yüce, “Din derslerinin kaldırılması taraftarı değilim. Aleviliğin ders olması bizi ayrıca mutlu etti. Bu yüzden teşekkür ediyoruz. Ama bu derslerin Alevilik konusunda yeterli bilgisi olan kişilerce verilmesi taraftarıyız.” diye konuştu. (Zaman)

EN SON EKLENENLER