Aydoğan hakkındaki yakalama kararı kaldırılmadı

Tutuklu yargılandığı davada tahliye edildikten sonra yapılan itiraz üzerine hakkında yakalama kararı çıkarılan Aydoğan’ın yargılandığı mahkemede, infazının beklenmesine karar verildi.

Hakkında 103 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada 21 Nisan’da tahliye edilen ancak savcılığın yaptığı itiraz sonucunda hakkında yeniden yakalama kararı çıkarılan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 2’nci duruşmasına Aydoğan katılmazken avukatı hazır bulundu. Duruşmada savunma yapan Aydoğan’ın avukatı Abdulkadir Güleç, bir önceki duruşmada müvekkilinin savunmasının alındığı belirterek, hakkında verilen yakalama kararının kaldırılarak, dava dosyasındaki eksiklerin giderilmesini istedi.

Savcı, Aydoğan hakkında verilen yakalama kararının infazının beklenmesine ve dava dosyasındaki eksik hususların giderilmesini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aydoğan hakkında verilen yakalama kararının infazının beklenmesine karar vererek, eksikliklerin tamamlanması için davayı Aralık ayına erteledi.

DAVA HAKKINDA

HDP milletvekillerine yönelik 4 Kasım’da yapılan operasyonda Diyarbakır’da gözaltına alınıp götürüldüğü Şırnak’ta tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 103 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Yetkisizlik kararı verilerek Diyarbakır’a gönderilen Aydoğan’ın davası Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Davanın iddianamesinde Aydoğa, “Örgüte üye olmak”, 14 defa “Örgüt propagandası yapmak”, 2 defa “2911 Sayılı Kanuna muhalefet etmek”, 2 defa “Suç ve suçluyu övmek”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” ve “Halkı kanunlara uymamaya tahrik etmek” ile suçlanıyor. Aydoğan’ın tutuklandığı Şırnak’ta avukatı olmadan ifade verdiği ortaya çıkmıştı.

Aydoğan, 2007 ve 2016 yılları arasında siyasi parti faaliyetleri kapsamında Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Urfa, Elazığ ve Şırnak illerinde katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nde (DÖKH) yaptığı ileri sürülen çalışmalar ve 8 Mart’a katılmakla suçlanıyor. Aydoğan Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Nisan’da görülen davanın ilk duruşmasında tahliye edilmiş, savcılığın yaptığı itiraz üzerine bir üst mahkeme olan Diyarbakır 5.Ağır Ceza Mahkemesi Aydoğan hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarmıştı.

Aydoğan, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama “Örgüt üyesi olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla aldığı 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasının Antep Bölge Adliye Mahkemesi’nce (İstinaf) onanması ardında Aydoğan’ın milletvekilliği düşürülmüştü.

EN SON EKLENENLER