Bağımsızlık ilanına doğru

Katalonya referandumunun resmi sonuçlarına göre halkın yüzde 90.18’i Krallık’tan ayrılmayı ve Bağımsız Katalonya Cumhuruiyeti kuruluşuna ‘evet’ dedi. İspanya ekonomik yaptırım başlatırken gözler salı gününde

Katalonya bağımsızlık referandumunun resmi sonuçlarına göre halk ezici oranda bağımsızlıktan yana tercihte bulundu. Irkçı Mariano Rajoy yönetiminin yasaklama kararlarına rağmen Katalonya Parlamentosu, yol haritasını belirlemek 10 Ekim günü toplanıyor.

Katalonya’da İspanyol polis-jandarmasının vahşi şiddetine rağmen 1 Ekim’de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunun resmi sonuçları açıklandı. Özerk Katalonya hükümeti, referandumda yüzde 90.18 Evet, yüzde 7.83 Hayır oyu çıktığını ilan etti.

Buna göre, 5 milyon 313 bin 564 seçmenin kayıtlı olduğu referandumda, yüzde 43,03’lük oranla toplam 2 milyon 286 bin 217 kişi oy kullandı. 44 bin 913 (yüzde 7,83) Hayır ve 19 bin 719 kişi de (yüzde 1,98) geçersiz oy kullandı.

Başkent Barcelona’da polis-jandarma oy merkezilerini basmış, sokaklarda halka plastik mermi sıkmış, insanları sürüklemişti. Çatışmalarda yaklaşık 844 kişi yaralanmış, 3 kişi de tutuklanmıştı.

Parlamentoya iletildi

Bağımsızlık referandumunun resmi sonuçlarını Özerk Katalonya Parlamentosu’na gönderen yönetim, tek taraflı bağımsızlık deklarasyonunu ilan etme hazırlığına başladı. Katalan yönetiminin 9 Ekim’deki parlamentoyu toplama kararı, asimilasyon ve nefret suçunu teşvik eden İspanya Anayasa Mahkemesi’nce askıya alınmıştı. Yönetim, Katalonya Başkanı Puigdemont’un talebiyle 10 Ekim’de meclis genel kurulunu toplama kararı aldı.

Katalonya’daki “Junts pel Si” (Evet için Birlik) ittifakının kurduğu azınlık hükümetine dışarıdan destek veren sistem karşıtı “Halk Birliği Adaylığı”, 10 Ekim’de ilan edilecek bağımsızlık deklarasyonunun metni için Junts pel Si ile çalışmaların başlatıldığını kaydetti.

Ekonomik yaptırım

İspanya hükümeti, Katalonya Özerk Yönetimi hükümetinin tek taraflı bağımsızlık ilan etme girişimlerini durdurmak üzere bu bölgeye ciddi ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gazetecilere, firmaların merkez binalarını Katalonya dışındaki başka kentlere çekmek istemeleri halinde bu sürecin hızlandırılabilmesi için kanun hükmünde kararname çıkardıklarını açıkladı. Bazı firmalarda taşma başladı. Caixa Bankası, Gas Natural ve Freixenet şirketlerinin de merkez binalarını Barselona’dan taşımaya yönelik çalışma başlattıkları bildirildi. Uluslararası Para Fonu (IMF) da tehdit edip Katalonya’daki bağımsızlık hareketlerinin İspanya ekonomisi için belirsizliğe neden olabileceği uyarısı yaptı.

Podemos’un tutumu

Konu halkların bağımsızlık kararı olunca solculuk, devrimcilik adıyla ortaya çıkan ve büyük rüzgar yakalaya Podemos (Yapabiliriz) Partisi, gerçek karakterini göstererek ilk kavşakta Türkiye’de kendisine solcu diyen ÖDP, TKP vb. bazı partiler ve CHP gibi tutum aldı. Podemos, bağımsızlık referandumunu desteklemedi. Podemos lideri Iglesias, Katalanların bağımsızlık referandumunun tüm İspanya’da oylanması gerektiğini savundu. Katalanların iradesine gerekçesi destek yerine polisin referandum günü şiddet kullanmasına karşı sesini yükseltmeye, özgürlükçü açığını kapatmaya çalıştı. Böylece Podemos’un Pablo Iglesias liderliğinde çok fazla sıçrama yapamayacağı da görüldü. Podemos’un lideri Pablo Iglesias, referandum sonrası yaşananların ardından bir açıklama daha yaparak “İspanya’nın AB içindeki bir Türkiye’ye dönüşmesine şahit olabileceklerini” söyledi. İtalyan Corriere della Sera gazetesine konuşan Iglesias, “Katalan tarafının tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmesi ve merkezi hükümetin öngörülebilir sert tepkisiyle, İspanya’nın AB içindeki bir Türkiye’ye dönüşmesine şahit olabiliriz. Bir sabah uyanıp karşımızda Erdoğan’ınki gibi, demokratik bir görüntü sergileyen ancak gerçekte otoriter ve baskıcı olan bir hükümet bulabiliriz” dedi. Iglesias, İspanya Kralı 6. Felipe’nin referandum sonrası yaptığı konuşmayı da şu sözlerle eleştirdi: “Kral’ın Salı akşamki konuşması tarihi bir hataydı. İspanya’nın değil de Halk Partisi’nin kralı gibi konuştu. Seçilmemiş bir devlet lideri tarafsız bir rol üstlenmelidir ve herkese hitap etmelidir.” Katalonya’nın eski liderlerinden Artur Mas da, “Katalonya’nın bağımsızlık için hak kazandığını ancak, İspanya’dan ayrılmak için şu an uygun bir zaman olmadığını” ifade etti. Sorunlara neden olacağı korkusu bulunuyor.

EN SON EKLENENLER