Bakan ‘imam niye kıysın?’ demişti… İmamlara da resmi nikâh yetkisi verildi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın 4 ay önce, “O konuda hassas olmak lazım. Müftü kıysın nikâhı, imam niye kıysın?” diye itiraz ettiği, “imamlara resmi nikâh yetkisi” veren düzenleme, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sonraki adım bu mu? Bakan Kaya: İmamlara nikah yetkisi verilmesin

Müftünün verdiği yetkiye dayanarak… Sırada imamlara nikâh yetkisi var

 Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, Temmuz ayında hükümetin TBMM Başkanlığı’na sunduğu bir yasa tasarısı ile gündeme gelen düzenleme muhalefetin sert tepkisiyle karşılaşmıştı. AKP’lilerin, “Resmi nikâhın yanında dini nikâh da kıydırmak isteyen vatandaşlar için iki iş olmasın. İsteyen müftüye gitsin” diye savunduğu düzenlemeye, muhalefet vekilleri ve kadın örgütleri karşı çıkmıştı. Düzenlemenin, çocuk yaşta zorla evlilikleri yaygınlaştıracağını iddia edildi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise tepkilere, “Düzenleme, laikliğe aykırı değil ve resmi nikâhlı evlilikleri artırır” yanıtı vermişti.

Kapsamı genişletildi

19 Ekim’de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen tasarı, 3 Kasım’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Düzenleme kanuna yalnızca, “Bakanlık, il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu görev ve yetkisi verebilir” şeklinde girdi. Düzenlemenin detayları ise dün Resmi Gazete’de yayımlanan, “Evlendirme yönetmeliği” ile belirlendi. Yönetmelikle, artık resmi nikâhı, belediye başkanı veya başkanın görevlendireceği nikâh memurunun yanı sıra müftüler ve İçişleri Bakanlığı’nın yetkilendireceği imamlar da kıyabilecek. Yeni yönetmeliğe göre mülkiye müfettişlerinin yanı sıra artık İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilecek yetkililer de bütün evlendirme daire ve memurlarını denetleme hakkına sahip olacak. Daha önce valiler, kaymakamlar, il ve ilçe nüfus müdürleri ile belediye başkanlarına ait olan evlendirme daire ve memurlarını denetleme yetkisi, yeni düzenleme ile il ve ilçe müftülerine de verildi. Böylece il müftüsü vali; ilçe müftüsü ise kaymakam kadar denetleme yetkisi sahibi oldu. Yeni düzenlemede, 2015’te Anayasa Mahkemesi kararıyla Türk Ceza Kanunu’ndan çıkarılan, “resmi nikâh olmadan imam nikâhı yapılması” ve “evlilik cüzdanını göstermeden imam nikâhı yapılması” suçları yönetmelikten de çıkarıldı.

 Müftülük arşivinde saklanacak

 İlçe müftülüklerine ait evlenme kütük defterleri ilçe nüfus müdürlüğü tarafından, il müftülüklerine ait kütük defterleri ise il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri tarafından onaylanacak.

Ancak il ve ilçe müftülükleri kendilerine ait evlenme kütük defterlerini kendi arşivlerinde saklayacak. Başka bir yere atanma, devlet memurluğundan çekilme, emeklilik, ölüm veya yewtki düzenlenmesi gibi sebeplerle kesin olarak memurun görevinden ayrılmasını gerektiren hallerde, il ve ilçe müftülüklerinde görevli personel, görevini yine müftü tarafından gösterilen kimseye devredecek.

EN SON EKLENENLER