Bilirkişiden itiraz: Maraş’ta sosyal doku dikkate alınmadı

Kahramanmaraş’ta 24 Alevi köyünün bulunduğu Sivricehöyük mevkiine Suriyeliler için konteyner kent yapılmasına bilirkişi toplumsal uyum ve sosyal dokunun dikkate alınmadığı gerekçesiyle itiraz etti.
Cumhuriyet tarihinin en büyük Alevi katliamının yaşandığı Maraş’ta, 1978’te yedi gün süren olaylar sırasında 105 Alevi öldürülmüştü. Yüzlerce dükkan yakılmış, Aleviler göçe mecbur bırakılmıştı. Bölgede o günün anıları hala diri ve mültecilerin yerleştirilmesi için neden Maraş’ın seçildiği merak konusu. Yeni bir mezhep çatışması hem Alevi hem de Sünnileri ürküten temel çekince.

‘Halkın katılımı sağlanmalı’

BirGün’den Rabia Yılmaz’ın haberine göre Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümü Şehircilik Anabilim Dalı tarafından hazırlanan raporda, kampın imar mevzuatına uygun olmadığı belirtilerek, karar verme sürecine halkın katılımının sağlanmasının gerektiği ifade edildi.

Raporda, kampın Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin (ÇED) yapılmaması ve doğal karakterleri korunacak alanlar üzerine planlanmaması kusurlu bulundu. Köy sakinlerinin özel mülkiyet hakkının ihlal edildiği görüşüne de yer verildi.

Raporun devamında şöyle dendi: ”İstihdam potansiyeli bulunan büyük kent merkez ve/ya çeperinde entegre konut üretimi ile çözülebilecek bir yerleşme yerine kırsal alanda hiçbir üretim perspektifi olmayan yer seçimi olması gibi temel nedenler başta olmak üzere Genel Şehircilik ilkeleri, Planlama Esasları ve Kamu yararı açısında uygun olmadığı; özeliği itibariyle Şehir Planlarının ve planlarının bütünlüğü, genel yapısı, kapsadığı alanının nitelikleri gibi olgular ile uygulama bütünü, yönü, büyüklüğü ve şekliyle, nüfus, yapılaşma biçimi gibi temel kavramları da dikkate alındığında üst ölçekli planlara ve imar mevzuatına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.”

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz günlerde konuyu gündeme taşıyan ve kamp önünde eylem yapan Alevilere jandarma gazla saldırmıştı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çıkan tartışmayı savuşturmak için ‘yeni kamp yapılmadığını, mevcut kampın konteyner kente çevrildiğini’ söylemişti.

Sivricehöyük sakinleri ise, “Kampa daha sonraları IŞİD, Nusra benzeri örgütlere bağlı kişiler yerleşirse ne olacak?” diyerek, itirazlarını dile getirmişti.

EN SON EKLENENLER