‘Biz yoksak Astana’yı tanımayız’

Kuzey Suriye Federal Sistemi Eşbaşkanı Hediye Yûsif, Astana görüşmelerine katılmak istediklerini ancak davet almadıklarını söyleyerek, ‘Alınacak kararları tanımayacağız’ dedi. ENKS’yi ‘siyasi müflis’ olarak tanımlayan Yûsif, görüşmelere katılmalarına şaşırmadıklarını söyledi

Ersin Çaksu

Suriye krizinin görüşüleceği Kazakistan’ın başkenti Astana’daki görüşmlere ilişkin gazetemize konuşan Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yûsif, bu görüşmelere çağrılmadıkları için alınacak kararların da kendilerini ilgilendirmediğini kaydetti. Yûsif, Suriye Kürtleri Ulusal Koalisyonu’nin (ENKS) görüşmelere katılmasını da “Onlara da öyle bir görev verilmiş” sözleriyle değerlendirdi. Suriye krizinin “çözümü” için Cenevre’de yapılan görüşme serilerini hatırlatan Yûsif, “Bu görüşme de Cenevre görüşmeleri gibi sonuçsuz kalacaktır. Krizin çözümü için çabalayan siyasi ve askeri güçlerin olmadığı bir Astana’dan nasıl çözüm çıksın?” diye sordu.

‘Rusya’ya ilettik’

Toplantıya katılmaları için kendilerine herhangi bir resmi davetin yaplmadığını söyleyen Yûsif, “Suriye’nin geleceğinin görüşüleceği bu görüşmelerde yer almak istediğimizi de açıkça dile getirdik. Bu görüşümüzü hem uluslararası kamuoyuna açıkladık, hem de Rusya ile yaptığımız görüşmelerde dile getirdik. Ama şimdiye kadar bize resmi bir davetiye gelmedi. Görünen odur ki özellikle Türkiye bizim varlığımızı inkar üzerinden bizleri bertaraf etmeye çalışıyor” diye konuştu.

‘Tanımayacağız’

“Daha önce de belirttik: Bizim irademizin yansımadığı, irademizi tanımayan bir Astana görüşmesinden çıkacak sonuç ne olursa olsun tanımayacağız” vurgusunda bulunan Yûsif, şunları söyledi: “Alınacak kararlar bizi alakadar etmez ve bizim için bir anlamı olmaz. İçinde olmadığımız bir kararı tanımayız. Kısacası ya orada oluruz ya da tanımayız.”

‘Şaşırmadık’

ENKS’nin Suriye Muhalifler ve Devrimciler Koalisyonu (SMDK) çatısı altında görüşmelere katılmasını da sorduğumuz Yûsif, “Çok da şaşırdığımızı söyleyemeyiz” yanıtını verdi. Bu katılımın ENKS’ye katkı sunacağını düşünmediklerini söyleyen Yûsif, “Çünkü sahada bir varlıkları yok. Sahada varlığı olmayan bir gücün de ne bir faydası olur, ne de etkisi olur. ENKS başından beri parçalı bir durum ortaya çıkarmaya çalışıyor. Onun görevi de o. Kürtler arasında parçalı bir görüntü ortaya çıkarmak. Onların işi bu” ifadelerinde bulundu.

‘Etkisi olmayacak’

ENKS’yi “siyasi müflis” olarak nitelendiren Yûsif, şunları söyledi: “Siyaseten iflas ettiler. Halk da parçalı duruşa karşı tepkisini ortaya koydu. Bunu Rojava devrimi direnişinde tüm açıklığıyla görebiliriz. Bunun neticesinde onlarca siyasi parti bir araya geldi ve Demokratik Özerkliği ilan etti. Şimdi de Demokratik Federalizm için ortak çalışma yürütüyorlar. Bundan sonra da çalışmalarını yürütecekler. ENKS’nin Astana’daki varlığı Rojava’daki siyasi çalışmalarda olumsuz bir etki yaratmayacaktır. Ama olumlu bir etkisi de olmayacaktır.”

Çözüm prensipleri

Astana görüşmelerine katılan güçlerin hiçbir siyasi çözüm projesinin olmadığını dile getiren Yûsif, şunları ifade etti: “Kurucu Meslis’imizin son toplantısında üzerinde mutabık olduğumuz bir sonuç bildirisi yayımladı. Orada Suriye’nin federal bir idari yapıya kavuşmasıyla, demokratikleşmesiyle ve bunu anayasal güvenceye almasıyla herkesi kucaklayabileceğini belirttik. Orada 8 prensip belirlemiştik. Bunlar ‘demokratik ulus, eşit yurttaşlık, demokratik federal cumhuriyet, özsavunma, kültür ve sanat, ekonomi, kadın özgürlüğü ve demokratik anayasa’ydı. Bu prensiplerin esas alınması halinde Suriye’nin tüm Ortadoğu’ya örnek olabilecek bir demokratik değişim sürecinin öncüsü olacağına inanıyoruz.”

EN SON EKLENENLER