BM: En az 165 bin insan yerinden edildi

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik yaptığı işgal ve soykırım saldırılarına yönelik Birleşmiş Milletler’den (BM) tepkiler gelmeye devam ediyor. Türk devletinin 9 günlük işgal saldırılarında yaşananlara dikkat çekmek amacıyla bölgede araştırma yapan BM’ye bağlı kuruluşların temsilcileri açıklamada bulundu.

OCHA: ATEŞKESE RAĞMEN ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Türk devleti ile ABD arasında 5 günlük bir ateşkes yapıldığının hatırlatan BM İnsani Yardım Koordinasyonu (OCHA) sözcüsü Jens Laerke, “Ateşkesten kaynaklı bazı yerlerde durum sakin olsa da bu sabah itibariyle Serêkaniyê çevresinde bombardıman ve aralıklı çatışmaların devam ettiği rapor edilmeye devam ediliyor” dedi.

WHO: HASTANELER İŞLEVSİZ BIRAKILDI

Sivillerin güvenlik arayışından kaynaklı yerlerini terk etmeye devam ettiğine söyleyen BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsü Tarik Jasareviç ise bölgede kritik ihtiyaçlara dikkat çekerek, insani yardımların acil bir şekilde artırılmasını istedi. Jasareviç, saldırılardan kaynaklı Serêkaniyê ve Girê Spî hastanelerinin zarar gördüğünü ve kapalı olduğunu söyledi.

Jasareviç, ayrıca Tıl Temir Hastanesinin, Serêkaniyê’de yaralanan insanlar için ana kabul merkezi haline geldiğini belirtti.

WFP: EN AZ 165 BİN İNSAN YERİNDEN EDİLDİ

BM Dünya Gıda Programı (WFP) sözcüsü Herve Verhoosel ise çatışmalardan kaynaklı insanların yerini terk etmeye devam ettiğini söyleyerek, “Kuzey Doğu Suriye’de bugüne kadar en 165 bin insanın yerini terk etti. Yerlerini terk eden insanlar toplu barınaklarda kalmaktan ziyade aile ve arkadaşlarında kalıyor, bu yüzden verdiğimiz bu rakam daha da yüksek olabilir. Acil ihtiyaçlar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

UNICEF: SU İSTASYONLARI HEDEF ALINDI

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) sözcüsü Marixie Mercado ise çatışmalardan kaynaklı Hesseke bölgesinde yüzbinlerce insana su sağlanamadığından dolayı duyduğu endişeyi dile getirdi. Sözcü Mercado, “400 bin insanın su ihtiyacını karşılayan Heseke’deki Alouk su istasyonu saldırılardan kaynaklı hasar gördü ve hala işlev görmüyor” dedi.

UNHRC: MÜLTECİ YASALARINI HATIRLATTI

BM Mülteci Örgütü (UNHRC) sözcüsü Andrej Mahecic de Türkiye’nin kendi sınırları içerisindeki Suriyeli mültecileri bölgeye yerleştirmek istemesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Türkiye’nin bu isteğinin kimse tarafından destek görmediğini söyleyen ve mülteci yasalarını hatırlatan sözcü Mahecic, “Mülteciler ancak kendi isteğiyle ve gidecekleri yerin güvenli olması şartıyla geri gönderilebilir” dedi.

EN SON EKLENENLER