‘Buğday ile koyun, gerisi oyun’

AKP hükümetinin geçtiğimiz günlerde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sırbistan ziyareti sırasında açıkladığı 5 bin ton kemiksiz et ithalatının ardından, Türkiye’de hayvancılık ve hayvancılık politikaları tekrar tartışma konusu oldu. Türkiye Tarım Vakfı (TAR-VAK) Genel Başkanı Abdullah Aysu, Türkiye’de uygulunan tarım politikalarını büyük çiftçilerin lehine, küçük çiftçilerin ise, aleyhine olduğu için tarımsal nüfusun azaldığını belirterek, “Azalan tarımsal nüfusa bağlı olarak da hayvan sayısı azaldı” dedi.

‘Savaş üretimi etkiliyor’

Aysu, 1980’li yıllarla beraber uygulamaya konulan neo-liberal politikaların sonucu olan şirket tarımı ve hayvancılığına ağırlık verilmesine işaret ederek, Türkiye’nin koyun ve keçi yetiştiriciliğine elverişli olduğunu fakat sığır yetiştiriciliğine elverişsiz olduğunu dile getirdi. Aysu, hayvancılığın merkezinin Kürdistan olduğunu belirterek, “Bölge illerinde süren savaş, barışın tesis edilememiş olması hayvan yetiştiriciliğine getirdiği kısıtlama, et üretimini önemli oranda etkiledi” değerlendirmesi yaptı.

‘Politikaları yanlış’

Aysu, hükümetin yüksek et fiyatlarına çözüm için “ithal ucuz et” politikasını eleştirerek, “Hali hazırda uygulanan hayvancılık politikalarının yanlış olduğu ortada. İthalat, et fiyatını düşürmek için çözüm değildir. Türkiye’deki çiftçilere sağlanması gereken refah, ithalat yoluyla yerli ve yabancı şirketlere sağlanıyor. Hayvan yetiştiriciliğinin desteklenerek, sığır yetiştiriciliğinden koyun ve keçi yetiştiriciliğine dönülmesi gerekiyor” diye konuştu. Aysu, hayvancılık ve tarım politikalarındaki sorunların çözümü için şunları önerdi: “Et ve canlı hayvan ithalatçısı olduğumuz kadar, buğday konusunda da ithalatçıyız. Buğday ile koyun, gerisi oyun. Hayvancılıkta küçükbaş yetiştiriciliğine tarımda ise, buğday yetiştiriciliğine önem verilmesi gerekiyor. Hem buğday üretimi hem koyun üretimini desteklememiz durumunda temel gıda maddelerinde yeterliliği tekrar sağlayabilir, ithalattan kurtulabiliriz. Tabii ki süren savaşın barış ile taçlandırılmasının ithalatın önüne geçmekte önemli katkısı olacaktır.”

MA

EN SON EKLENENLER